Δρόμος για αυτοκίνητα από φωτοβολταϊκά

Ο πρώτος δρόμος από φωτοβολταϊκά, στον οποίο μπορούν να πατήσουν και να κυκλοφορήσουν επάνω του με ασφάλεια αυτοκίνητα και φορτηγά είναι γεγονός. Βρίσκεται στο Tourouvre-au-Perche της Γαλλίας και αναμένεται να τον χρησιμοποιούν 2.000 οδηγοί την ημέρα.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Colas, τα ειδικά υλικά που έχουν χρησιμοποιήσει δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από την απόδοση της ασφάλτου, από άποψη πρόσφυσης ή αντοχής, ενώ όπως διατείνονται προφέρουν ποιοτικότερη κύλιση.

Δείτε επίσης: Τα μυστικά της αεροδυναμικής από την Aston Martin (+video)

Όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση του δρόμου, οι Γάλλοι λένε πως με 20 τετραγωνικά μέτρα, σε μία ημέρα με ηλιοφάνεια, παράγεται ρεύμα που ισούται με την ημερήσια ανάγκη σε ρεύμα μιας οικογένειας, ενώ 1.000 μέτρα δρόμου με φωτοβολταϊκά μπορεί να παρέχουν την απαραίτητη ποσότητα ημερήσιας ηλεκτρικής ενέργειας για το δημόσιο φωτισμό.

Πάντως αρκετοί είναι αντίθετοι με τους δρόμους φωτοβολταϊκών αφού όπως λένε, τα πάνελ αυτά δεν είναι το ίδιο αποδοτικά με τα κεκλιμένα, τα οποία τοποθετούνται σε σκεπές σπιτιών ή σε μεγάλες εκτάσεις γης, ενώ είναι και πολύ ακριβά. Χαρακτηριστικά αναφέρουν πως οι δρόμοι από φωτοβολταϊκά είναι γκάτζετ και όχι κάτι χρήσιμο.

Get it on Google Play Download on the App Store