Έρευνα για τους ντίζελ κινητήρες και τον καρκίνο του πνεύμονα

Λίγο – πολύ οι περισσότεροι θα γνωρίζετε για τις βλαβερές επιπτώσεις που έχουν οι κινητήρες πετρελαίου στην υγεία των ανθρώπων και ειδικά στις πιθανότητες πρόκλησης καρκίνου του πνεύμονα. Βασικός λόγος είναι η αιθάλη και κυρίως τα αιωρούμενα σωματίδια που εκπέμπουν και εγκλωβίζονται στους πνεύμονες (σύμφωνα πάντα με έρευνες). Ωστόσο, αυτά ισχύουν για τους παλαιότερης τεχνολογίας κινητήρες πετρελαίου χωρίς τα φίλτρα συγκράτησης σωματιδίων καπνού. Σύμφωνα με πολυετή μελέτη που διεξήγαγε το ανεξάρτητο Ινστιτούτο Επιπτώσεων στην Υγεία από τη Βοστώνη (Health Effects Institute), τα νέα είναι πολύ καλά όσον αφορά στους σύγχρονους ντίζελ κινητήρες.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα καυσαέρια που εκπέμπουν οι νέας τεχνολογίας πετρελαιοκινητήρες δεν προκαλούν καμία αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα ή άλλων επιπτώσεων στην υγεία των ανθρώπων και των ζώων. Βέβαια, εδώ θα προσθέσουμε ότι μεγάλο ρόλο παίζει η ποιότητα του καυσίμου και φυσικά η σωστή συντήρηση του κινητήρα. Παλιάς τεχνολογίας φορτηγά, λεωφορεία αλλά και ταξί που εκπέμπουν μαύρο «ντουμάνι» από την εξάτμισή τους είναι αναμφίβολα ότι χειρότερο για την υγεία.

Τα αποτελέσματα της νέας αυτής μελέτης επαληθεύουν τα περιβαλλοντικά οφέλη της νέας τεχνολογίας των καθαρών ντίζελ, τα οποία έχουν σχεδόν μηδενικές εκπομπές οξειδίων του αζώτου (NOx), υδρογονανθράκων (HC) και αιωρούμενων σωματιδίων (PM). Παράλληλα οι αυτοκινητοβιομηχανίες από την πλευρά τους εξελίσσουν ολοένα και πιο καθαρούς ντίζελ, ενώ μέσα στα επόμενα 10 χρόνια τουλάχιστον θα εξαλειφθούν πλήρως οι όποιες «παρενέργειες» των πετρελαιοκινητήρων απέναντι στην υγεία των ανθρώπων. 

Get it on Google Play Download on the App Store