Η Opel εξελίσσει νέα συστήματα υποστήριξης οδηγού

Η Opel εργάζεται πάνω σε καινοτόμα συστήματα υποστήριξης οδηγού στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος UR:BAN (συστήματα υποστήριξης φιλικά προς το χρήστη και διαχείρισης δικτύου). Σκοπός του προγράμματος – μερικώς χρηματοδοτούμενου από τη Γερμανική κυβέρνηση – είναι να προσφέρει στους οδηγούς προληπτική υποστήριξη, εξατομικευμένη και προσαρμοσμένη σε αστικές συνθήκες οδήγησης.

Κυρίως σε συνθήκες πόλης, πολύ συχνά οι οδηγοί δεν αντιδρούν έγκαιρα – αυτοκίνητα ‘ξεφυτρώνουν’ απροσδόκητα από χώρους στάθμευσης, παιδιά κρυμμένα πίσω από παρκαρισμένα οχήματα τρέχουν ξαφνικά στο δρόμο. Η Opel έχει δημιουργήσει ένα πειραματικό Insignia το οποίο όχι μόνο προειδοποιεί τον οδηγό για τέτοιους κινδύνους αλλά μπορεί και να αποτρέψει συγκρούσεις με οχήματα και πεζούς με αυτόματη παρέμβαση στο τιμόνι και τα φρένα. Το αυτοκίνητο εφοδιάζεται με προηγμένη κάμερα και ραντάρ, και τροποποιημένα συστήματα πέδησης και διεύθυνσης, που μπορούν να παρέμβουν στον έλεγχο.

Ένα ακόμα πειραματικό Opel δείχνει πώς τα συστήματα υποστήριξης οδηγού μπορούν να εξελιχθούν ακόμα περισσότερο με μελέτη του οδηγικού στυλ. Χρησιμοποιώντας δεδομένα του οχήματος, μία εμπρός κάμερα και μία κάμερα παρακολούθησης της κεφαλής του οδηγού, ένας ειδικός αλγόριθμος αναλύει σχέδια του οδηγικού στυλ για να προβλέψει έγκαιρα, για παράδειγμα, εάν ο οδηγός σκοπεύει να αλλάξει λωρίδα ή όχι.

Εκτός από την αποφυγή συγκρούσεων, η Opel δουλεύει πάνω στη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών πόλεων προς όφελος των κατοίκων, των οδηγών και του κλίματος. Η Opel κατασκεύασε ένα πειραματικό όχημα βασισμένο στο Insignia Sports Tourer το οποίο δείχνει πώς οι πληροφορίες που αποστέλλονται μέσω Wi-Fi από την υποδομή διαχείρισης της κυκλοφορίας και άλλα οχήματα μπορούν να καθοδηγήσουν τον οδηγό πριν από τις διασταυρώσεις. Οι υποδείξεις θα βοηθούν το οδηγό να φτάνει στη διασταύρωση ομαλά, με ασφάλεια, χωρίς να σπαταλά καύσιμο και κατά προτίμηση χωρίς να σταματά. Αυτές εμφανίζονται μέσω μιας προηγμένης διεπαφής ανθρώπου – μηχανής – Man-Machine-Interface (MMI) χρησιμοποιώντας το Driver Info Center στον πίνακα οργάνων, ενώ δευτερεύουσες πληροφορίες εμφανίζονται στην κεντρική κονσόλα.

Get it on Google Play Download on the App Store