Diesel με 15.600€ και 500+ λτ. πορτ μπαγκάζ!

Ο αγοραστής που θέλει με ένα αυτοκίνητο να καλύψει μεγάλη γκάμα των οικογενειακών αναγκών του, ψάχνει ένα μοντέλο που θα είναι ευρύχωρο, με άπλετο χώρο αποσκευών, αλλά δεν θα του στοιχίσει πάρα πολλά λεφτά για την απόκτησή του και δεν θα του κοστίζει πολλά λεφτά για καύσιμο.

Εμείς έχουμε ξεχωρίσει δυο επιλογές που είναι άνετες, ευρύχωρες με καλαίσθητο σχεδιασμό και χώρο αποσκευών που ξεπερνάει τα 500 λίτρα, τα οποία εντάσσονται στην κατηγορία των μικρομεσαίων sedan. Παράλληλα, αποτελούν ότι πιο οικονομικό σε τιμή με κινητήρα πετρελαίου και τέτοιους χώρους. Αυτά είναι τα Citroen C-Elysse με τον 1.500άρι BlueHDi 100 ίππων και το Fiat Tipo 1.3 Multijet Sedan των 95 ίππων. Για να τα δούμε αναλυτικότερα.

Citroen C-Elysee 1.5 BlueHDi 100 PS

Το γαλλικό sedan ξεχωρίζει με μια σειρά προτερημάτων, τα οποία προτάσσει, κλείνοντας το μάτι στον υποψήφιο αγοραστή του. Σε θέμα εμφάνισης, ενστερνίζεται τη σχεδιαστική φιλοσοφία της εταιρείας, προσφέροντας παράλληλα άφθονους χώρους και έναν αποδοτικό diesel που δεν ζητάει πολλά! Τιμολογιακά ξεκινάει από τα 15.560 ευρώ στην έκδοση Live με τον πετρελαιοκινητήρα 1.5 BlueHDi 100. Η συγκεκριμένη έκδοση ικανοποιεί με το επίπεδο του εξοπλισμού της, μιας και ενσωματώνει: 6 αερόσακους, cruise control με speed limiter, air condition, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, ράδιο CD MP3 κι άλλα. Με μόλις 900 ευρώ παραπάνω είναι διαθέσιμη η έκδοση Feel που επιπλέον προσφέρει: Προβολείς ομίχλης, πίσω ηλεκτρικά παράθυρα, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους και θερμαινόμενους καθρέπτες, ηλεκτρονικό air condition, υπολογιστή ταξιδίου και μερικά ακόμα καλούδια!

Ελκυστικό παρά τον οικογενειακό προσανατολισμό του

Εξωτερικά το Citroen C-Elysee ξεχωρίζει με τις αρμονικές, αλλά δυναμικές γραμμές του αμαξώματος, που στο σύνολό τους δημιουργούν ένα ελκυστικό αυτοκίνητο. Το μήκος του φθάνει τα 4.427 χλστ., το πλάτος τα 1.748 χλστ., ενώ το ύψος είναι 1.466 χλστ. Πιστό στις παραδοσιακές αξίες της Citroen, το C-Elysee διαθέτει μεγάλο μεταξόνιο που φθάνει τα 2.652 χλστ. εξασφαλίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο ικανοποιητικούς χώρους επιβατών.

Εσωτερικό με έμφαση στους χώρους

Στο εσωτερικό του γαλλικού sedan Citroen η εικόνα ικανοποιεί, τόσο με το σχεδιασμό, όσο και με την ποιότητα και συναρμογή των σκληρών πλαστικών μεταξύ τους. Από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του C-Elysee είναι οι άνετοι χώροι για τους επιβάτες, όπως και οι θήκες για τα καθημερινά μικροαντικείμενα. Ακόμα ένα ατού του C-Elysee, είναι το μεγάλο πορτ μπαγκάζ με το εκμεταλλεύσιμο σχήμα, η χωρητικότητα του οποίου αγγίζει τα 506 λίτρα.

Ζωηρός και οικονομικός ο 1.5 BlueHDi

Κάτω από το καπό υπάρχει ο αξιόλογος πετρελαιοκινητήρας 1.5 BlueHDi. Το 4κύλινδρο, 8βάλβιδο μηχανικό αυτό σύνολο αποδίδει 100 ίππους και πλούσια ροπή 250 Nm από τις 1.750 σ.α.λ., προσφέροντας σβέλτες επιταχύνσεις από στάση και εν κινήσει, συν μεγάλη οικονομία σε καύσιμο, ξεχωρίζοντας παράλληλα με τη ραφιναρισμένη λειτουργία του. Από πλευράς επιδόσεων, ο 1.5 BlueHDi επιταχύνει το βάρους 1.165 κιλών αμάξωμα στο 0-100 χλμ./ώρα σε 10,1 δλ. και η μέγιστη ταχύτητα φτάνει τα 189 χλμ./ώρα. Ένα μόνιμο χαμόγελο θα έχει ο οδηγός του κι από τον τομέα της κατανάλωσης, μιας κι η μέση εργοστασιακή δεν ξεπερνάει τα 4,4 λτ./100 χλμ., με τις εκπομπές CO2 των 114 γρ./χλμ. να απαλλάσσουν τον οδηγό του Citroen C-Elysee από τα τέλη κυκλοφορίας.

Fiat Tipo 1.3 Multijet 95 PS Sedan

Η ιταλική φρεσκάρισε πρόσφατα το Tipo, διατηρώντας παράλληλα τις πολύ χαμηλές του τιμές. Διαθέσιμο σε sedan, hatchback και station wagon αμάξωμα, με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου, έχει κάνει σημαντικό «κλικ» στο αγοραστικό κοινό. Μια καλή επιλογή για όσους θέλουν κομψότητα, ευρυχωρία κι οικονομία κατά την κίνηση, είναι το σεντάν αμάξωμα, με τον 1.3 λτ. diesel κινητήρα. Αυτή η version στην αρχική της έκδοση ξεκινάει από τα 15.677 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας έκπτωσης των 400 ευρώ (έναντι 16.077 ευρώ αρχικής). Σε αυτή την τιμή, εξοπλιστικά ενσωματώνονται τα αναμενόμενα στοιχεία άνεσης κι ασφάλειας, όπως: 6 αερόσακοι, σύστημα διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός και πίσω, air condition και ραδιόφωνο με USB και Bluetooth. Μια εξαιρετικά συμφέρουσα πρόταση με επιπλέον κόστος 1.100 ευρώ, δηλαδή τελική τιμή με έκπτωση 16.777 ευρώ, είναι η έκδοση City Life που ενσωματώνει επιπλέον φώτα ομίχλης, πίσω αισθητήρες παρκαρίσματος, χειριστήρια ήχου στο τιμόνι και σύστημα πολυμέσων με οθόνη αφής 7 ιντσών.

Διακριτικά δυναμικό

Μετά την ανανέωσή του, το Fiat Tipo απέκτησε μια πιο δυναμική και πολυτελή συνάμα όψη! Στο εμπρόσθιο μέρος ο προφυλακτήρας έχει σχεδιαστεί από την αρχή, ενώ διαφοροποιημένα είναι τόσο η μάσκα, όσο και τα φωτιστικά σώματα. Εξίσου όμορφο είναι και το πίσω μέρος του Tipo, με τα φωτιστικά σώματα να κεντρίζουν το βλέμμα. Όμορφο, ποιοτικό κι εργονομικό είναι και το εσωτερικό του, με μαλακό πλαστικό να υπάρχει στη μεγαλύτερη επιφάνεια του ταμπλό. Οι επιβάτες σας δεν θα έχουν το παραμικρό παράπονο, με αρκετό αέρα για τα πόδια και το κεφάλι τους, ενώ το ωφέλιμο πλάτος της πίσω σειράς καθισμάτων επιτρέπει την άνετη  φιλοξενία έως 3 ενηλίκων. Η χωρητικότητα του πορτ μπαγκάζ αγγίζει τα 520 λίτρα νούμερο που υπόσχεται ότι θα καλύψει με ευκολία τις μεταφορικές ανάγκες μιας οικογένειας.

Ψυχωμένος κι ολιγαρκής κινητήρας

Η βάση όλων είναι ο εγνωσμένης αξίας 1,3 λτ. diesel με δύναμη 95 ίππων στις 3.750 σ.α.λ. και ροπή 200 Nm, που είναι διαθέσιμα από τις 1.500 σ.α.λ. Ευχαριστημένοι θα είστε όμως και από τις επιδόσεις, αφού σύμφωνα με τη Fiat η βελόνα του ταχυμέτρου οδεύει στα 100 χλμ./ώρα από στάση σε 12,8 δλ., με τη μέγιστη ταχύτητα να ανέρχεται στα 184 χλμ./ώρα. Τα καλά νέα συνεχίζονται όμως, αφού η μέση εργοστασιακή κατανάλωση δεν ξεπερνάει τα 4,1 λτ./100 χλμ., με τις εκπομπές CO2 των 110 γρ./χλμ. να εξασφαλίζουν μηδενικά τέλη κυκλοφορίας.

Get it on Google Play Download on the App Store