100% γιαπωνέζικο hybrid με μόνο 13.600 ευρώ

Κατά την αναζήτηση ενός καινούργιου αυτοκινήτου, ο ενδιαφερόμενος θα το ψάξει από χίλιες μεριές για να καταλήξει σε ποιο θα επενδύσει τα χρήματά του. Οι κύριοι τομείς «μελέτης» αφορούν την τιμή, τον εξοπλισμό, την απόδοση του κινητήρα, την κατανάλωση – εκπομπές CO2, την ποιότητα και χώρους. Για κάποιους όμως σημαντικό ρόλο δεν παίζει μόνο η καταγωγή, αλλά και ο τόπος παραγωγής του.

Δεν φτάνει για παράδειγμα να είναι ιαπωνικής μάρκας, αλλά και να κατασκευάζεται στην Ιαπωνία, γιατί κατά την άποψή τους είναι πιο αξιόπιστο. Όσοι λοιπόν αναζητούν ένα 100% made in Japan αυτοκίνητο με υβριδική τεχνολογία και με πολύ λίγα χρήματα, τότε θα επιλέξουν το Swift. Το μικρό Suzuki παράγεται στο εργοστάσιο Sagara της εταιρίας που βρίσκεται 220 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά, από το γνωστό σε όλους μας, Τόκυο.

Το Suzuki Swift πωλείται σε τιμές που ξεκινούν από 13.600 ευρώ στην έκδοση GL, συνοδευόμενο με τον εξής εξοπλισμό: 6 αερόσακους, αυτόνομο φρενάρισμα, air condition, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους και θερμαινόμενους καθρέπτες, ηχοσύστημα, adaptive cruise control, αυτόματη λειτουργία φώτων, προβολείς LED και hill assist. Με 1.470 περισσότερα (15.070 ευρώ), το GL+ ενσωματώνει επιπλέον προειδοποίηση αλλαγής λωρίδας, σύστημα αναγνώρισης τυφλού σημείου, υποβοήθηση οπίσθιας διασταυρούμενης κυκλοφορίας και αναγνώριση πινακίδων κυκλοφορίας. Στάνταρ είναι ακόμα η οθόνη αφής 7 ιντσών, ζάντες αλουμινίου 16 ιντσών, κάμερα οπισθοπορείας, προβολείς ομίχλης, σκούρα πίσω παράθυρα, θερμαινόμενα καθίσματα εμπρός και αισθητήρες παρκαρίσματος πίσω.

Την κίνηση του νεανικού Swift αναλαμβάνει ο ατμοσφαιρικός, 4κύλινδρος 1.200άρης των 83 ίππων και 107 Nm ροπής στις 2.800 σ.α.λ.. Συνεργάζεται με ήπιο υβριδικό σύστημα των 12V, το οποίο βοηθά το μηχανικό σύνολο στην εκκίνηση και στην επιτάχυνση, μέσω της παροχής επιπλέον στιγμιαίας δύναμης. Στην πράξη, το μικρό Suzuki επιταχύνει ομαλά, γραμμικά και σβέλτα στην πόλη (0-100 χλμ./ώρα σε 13,1 δλ.), χάρη και στην ορθή κλιμάκωση του 5τάχυτου κιβωτίου. Το πιο σημαντικό του πλεονέκτημα αφορά τη λιγοστή κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές CO2 των 106 γρ./χλμ. (μηδενικά τέλη και ελεύθερη είσοδος στο δακτύλιο). Το Swift σύμφωνα με το εργοστάσιο καίει 4,7 λτ./100 χλμ., ωστόσο και η πραγματική κατανάλωση δοκιμής των 5,6 λτ./100 χλμ. είναι πολύ χαμηλή.

Σημεία αναφοράς αποτελούν ακόμα ο ευχάριστος οδηγικός του χαρακτήρας και η κορυφαία ευελιξία. Η ελαφριά αλλά με πολύ καλή ακαμψία πλατφόρμα και οι αναρτήσεις με την σφιχτή ρύθμιση συμβάλλουν στην σπορτίφ αίσθηση, αν και «χάνονται» κάποιοι πόντοι στον τομέα της άνεσης.

Τη νεανική του εικόνα ενισχύουν περεταίρω ο σπορτίφ σχεδιασμός του εξωτερικά και το ανάλογο στιλ που υιοθετείται στη μινιμάλ καμπίνα. Η τελευταία αποτελείται από σκληρά πλαστικά, με καλή συναρμογή και φινίρισμα. Σε επίπεδο χώρων, το Swift είναι σε θέση να μεταφέρει στο πίσω κάθισμα δύο ενήλικα άτομα, δίχως παραχωρήσεις, ενώ το πορτ μπαγκάζ των 265 λίτρων επαρκεί για τις καθημερινές ανάγκες.

Get it on Google Play Download on the App Store