Δύναμη, οικονομία και αξιοπιστία με 15.330 ευρώ

Από τα πρώτα στοιχεία που εξετάζει κανείς κατά την αναζήτηση ενός καινούργιου αυτοκινήτου είναι η δύναμη και η κατανάλωση του κινητήρα. Άλλωστε από τις συνηθέστερες ερωτήσεις που γίνονται είναι «πόσα άλογα βγάζει;» και «πόσο καίει;». Οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει την αυξημένη ισχύ με ανεβασμένη κατανάλωση και τιμές, όμως στα σύγχρονα αυτοκίνητα τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νέο Yaris με τον 1.500άρη κινητήρα βενζίνης. Το δυνατό ατμοσφαιρικό μοτέρ αποδίδει 125 ίππους και 153 Nm ροπής, με μεικτή εργοστασιακή κατανάλωση 5,3 λτ./100 χλμ. και εκπομπές CO2 125 γρ./χλμ. Το 3κύλινδρο ατμοσφαιρικό μοτέρ Dynamic Force επιταχύνει σε σβέλτους ρυθμούς το ελαφρύ αμάξωμα των 1.040 κιλών, με 0-100 χλμ./ώρα σε 9,0 δλ. και μέγιστη ταχύτητα 180 χλμ./ώρα. Επίσης διακρίνεται για το πολύ καλό τράβηγμά του από τις πολύ χαμηλές στροφές, γεγονός που διευκολύνει στις αστικές μετακινήσεις.

Εκτός από σβέλτο και ολιγαρκές σε καύσιμο, το Yaris 1.5 είναι και οικονομικό σε τιμή, καθώς ξεκινά από τις 15.330 ευρώ. Το εν λόγω ποσό αφορά την αρχική έκδοση Active Steel με τον εξής εξοπλισμό: 8 αερόσακους, συστήματα αυτόνομης πέδησης, προειδοποίησης ακούσιας αλλαγής κατεύθυνσης και αναγνώρισης πινακίδων κυκλοφορίας, αυτόματη λειτουργία προβολέων, προσαρμοζόμενο cruise control, air condition, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, ηλεκτρικούς καθρέπτες, οθόνη αφής 7 ιντσών, κάμερα οπισθοπορείας και αισθητήρες φώτων. Η οθόνη αφής 8 ιντσών μαζί με πίσω ηλεκτρικά παράθυρα, ζάντες αλουμινίου, δερμάτινο τιμόνι και επιλογέα ταχυτήτων είναι στάνταρ από την επόμενη έκδοση Active με 770 ευρώ παραπάνω (16.100 ευρώ).

Στα πολύ θετικά γνωρίσματα του νέου Yaris 1.5 λτ. ανήκουν η άριστη ευελιξία, συν την ευχάριστη οδική συμπεριφορά, χάρη στη νέα στιβαρή πλατφόρμα και τις αναρτήσεις με την σχετικά σφιχτή ρύθμιση. Οι κινήσεις του αμαξώματος ελέγχονται με μαεστρία, ισορροπώντας μεταξύ σπορτίφ πατήματος και άνεσης. Στις στροφές οι κλίσεις είναι μικρές, ενώ ούτε υποστροφή, ούτε υπερστροφή θα απασχολήσουν οδηγό.

Σύγχρονα χαρακτηριστικά εμφανίζει το Yaris και στο εσωτερικό του, με τον παιχνιδιάρικο σχεδιασμό και την αναβαθμισμένη ποιότητα κατασκευής, με ένα μεγάλο μέρος του ταμπλό να απαρτίζεται από μαλακό πλαστικό. Ο οδηγός θα βρει εύκολα την κατάλληλη θέση και δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα με την εργονομία, πλην των ψηλά τοποθετημένων διακοπτών για τα παράθυρα. Από πλευράς χώρων, τέσσερα άτομα θα φιλοξενηθούν με ικανοποιητικές ανέσεις, ενώ το πορτ μπαγκάζ των 286 λίτρων είναι εύκολα προσβάσιμο και αξιοποιήσιμο.

Get it on Google Play Download on the App Store