Πλούσια εξοπλισμένο και turbo με 18.090 ευρώ

Η επιλογή ενός αυτοκινήτου σίγουρα δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, αφού θα πρέπει να εξεταστούν πολλοί παράγοντες, προτού παρθεί η τελική απόφαση. Ανάμεσα σε αυτούς που δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα είναι η απόδοση του κινητήρα, ο εξοπλισμός και η τιμή. Όταν μάλιστα ο προϋπολογισμός έχει στενά περιθώρια, τότε κάθε παραπάνω ευρώ μετράει και οι επιλογές περιορίζονται.

Μια αξιόλογη και συμφέρουσα πρόταση που εμφανίζει πληρότητα σε όλους τους τομείς και πωλείται στην άκρως ανταγωνιστική τιμή των 18.090 ευρώ, είναι το ανανεωμένο Kia Rio 1.0 T-GDi 100 PS GL Optimum ADAS.

Ξεκινώντας από τον εξοπλισμό, διαθέτει κυριολεκτικά τα πάντα. Στα συστήματα ασφαλείας και υποβοήθησης του οδηγού ανήκουν 6 αερόσακοι, αυτόνομο φρενάρισμα, υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας, αυτόματη ενεργοποίηση φώτων, σύστημα εναλλαγής μεγάλων φώτων, προειδοποίηση απόσπασης οδηγού και κάμερα οπισθοπορείας. Στάνταρ είναι ακόμα όλες οι ηλεκτρικές ευκολίες, οθόνη αφής 8 ιντσών, ζάντες αλουμινίου, air condition και αισθητήρες παρκαρίσματος εμπρός – πίσω.

Στις αρετές του Rio είναι και ο 3κύλινδρος turbo κινητήρας 1.0 T-GDi, των 100 ίππων και 172 Nm ροπής. Το μηχανικό αυτό σύνολο εμφανίζει θετικό τράβηγμα από τις χαμηλές στροφές, η λειτουργία του είναι ραφιναρισμένη, ενώ ανεβάζει εύκολα ρυθμούς, επιταχύνοντας γοργά το αμάξωμα των 1.198 κιλών. Η Kia ανακοινώνει επιτάχυνση στο 0-100 χλμ./ώρα σε 10,4 δλ. και μέγιστη ταχύτητα 188 χλμ./ώρα, με μεικτή κατανάλωση 5,2-5,7 λτ./100 χλμ. και εκπομπές CO2 118-129 γρ./χλμ. (0-82,56 ευρώ τέλη κυκλοφορίας).

Στην οδήγηση το Rio εμπνέει ασφάλεια και είναι εύκολο στην οδήγηση, χάρη στις μαζεμένες διαστάσεις (μήκος 4.065 χλστ.) και τις αναρτήσεις με την σχετικά σφιχτή ρύθμιση. Αυτές ελέγχουν αποτελεσματικά τις απότομες αλλαγές πορείας και την σταθερότητα του αμαξώματος στην ευθεία, στους γρήγορους ρυθμούς που μπορεί να αναπτύξει και να διατηρήσει ο κινητήρας. Παράλληλα, οι κλίσεις στις στροφές είναι μικρές ακόμα και υπό πίεση, ενώ το άμεσο στις εντολές του οδηγού τιμόνι, έχει καλή αλλά τεχνητή αίσθηση.

Όσον αφορά το εσωτερικό του Rio, τα σκληρά πλαστικά είναι στιβαρά συναρμολογημένα και με προσεγμένο φινίρισμα. Η εργονομία είναι πολύ καλή, τόσο των επιμέρους χειριστηρίων, όσο και της οθόνης αφής των 8 ιντσών. Τέλος, στην καμπίνα του Rio είναι σε θέση να φιλοξενηθούν χωρίς παραχωρήσεις τέσσερις ενήλικοι επιβάτες, οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους 325 λίτρα για τις αποσκευές.

Get it on Google Play Download on the App Store