Ποιο οικονομικά αυτόματα δε γίνεται!

Ο καθημερινός εφιάλτης χιλιάδων οδηγών που κινούνται καθημερινά στους δρόμους των πόλεων, είναι η κίνηση. Ειδικά τις ώρες αιχμής τα μποτιλιαρίσματα είναι ατελείωτα, ενώ ακόμα και υπό κανονικές συνθήκες τα «σταμάτα – ξεκίνα» είναι πολλά. Αν είναι και λίγο βαρύ το πεντάλ του συμπλέκτη, τότε η οδήγηση γίνεται μαρτύριο! Τι καλύτερο λοιπόν από ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων; Σίγουρα όποιος έχει τέτοιο αυτοκίνητο δεν ξαναγυρίζει στο χειροκίνητο με τίποτα. Όλα καλά θα πείτε, αλλά πόσο κοστίζει ένα μικρό αυτόματο μοντέλο; Στην περίπτωση των Hyundai i20 1.0 T-GDi 100 hp 7DCT και Suzuki Swift 1.2 Hybrid CVT, οι τιμές τους είναι χαμηλότερες από άλλων supermini με μηχανικό σασμάν.

Hyundai i20 1.0 T-GDi 100 hp 7DCT

Με τιμή που ξεκινά από 20.290 ευρώ, το αυτόματο Hyundai i20 στοιχίζει λιγότερα λεφτά από οποιοδήποτε άλλο μικρό μοντέλο με turbo downsized κινητήρα και αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη ή κλασικό αυτόματο. Παράλληλα, από την πρώτη κιόλας έκδοσή του είναι πλήρως εξοπλισμένο, συν του ότι καλύπτεται με 5 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση απεριορίστων χιλιομέτρων.

Ο turbo 1.000άρης κινητήρας των 100 ίππων συνεργάζεται κατάλληλα με το 7άρι αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, επιτυγχάνοντας γρήγορες επιδόσεις με ομαλή λειτουργία και λογικές απαιτήσεις σε βενζίνη. Το πιο κατάλληλο πρόγραμμα του Drive Mode είναι το Comfort στη καθημερινή οδήγηση, αφού οι αλλαγές των ταχυτήτων γίνονται στις πιο κατάλληλες στροφές. Στο Eco πραγματοποιούνται σε πιο χαμηλές και στο Sport σε υψηλότερες. Όσον αφορά την οδική συμπεριφορά και το γενικότερο «στήσιμό» του Hyundai i20, έχει στιβαρό πάτημα και σχετικά σφιχτή αίσθηση, με αρκετά καλά επίπεδα άνεσης.

Στα ατού του Hyundai i20 ανήκουν το γεροδεμένο εσωτερικό του, με την πολύ καλή εργονομία και θέση οδήγησης. Επιπλέον προσφέρει ευρυχωρία για τέσσερις επιβάτες, αφού στο πίσω κάθισμα ακόμα και οι πιο ψηλοί δεν θα στρυμωχτούν. Μεγάλος για την κατηγορία των supermini είναι και ο χώρος αποσκευών των 352 λίτρων.

Τεχνικά χαρακτηριστικά*
Κυβισμός (κ.εκ.) 998
Ταχύτητες 7DCT
Ισχύς (PS/σ.α.λ.) 100/4.500-6.000
Ροπή (Nm/σ.α.λ.) 172/1.500-4.000
0-100 χλμ./ώρα (δλ.) 11,4
Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα) 185
Κατανάλωση (λτ./100 χλμ.) 5,5
Εκπομπές CO2 (γρ./χλμ.) 121
*Εργοστασιακές μετρήσεις

Εξοπλισμός (έκδοση Exclusive): 6 αερόσακοι, αυτόματη έκτακτη πέδηση, υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας, αυτόματη ρύθμιση υψηλής και μεσαίας σκάλας φώτων, κάμερα οπισθοπορείας, αισθητήρες παρκαρίσματος, πίσω, ψηφιακός πίνακας οργάνων 10,25 ιντσών, infotainment με οθόνη 8 ιντσών, air condition, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός και πίσω, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενοι και θερμαινόμενοι καθρέπτες. Τιμή: από 20.900 ευρώ.

Suzuki Swift 1.2 Hybrid 83 hp CVT

Το αυτοκίνητο της κατηγορίας των μικρών με αυτόματο κιβώτιο στη χαμηλότερη τιμή της αγοράς, είναι το Suzuki Swift 1.2 Hybrid CVT. Στην πρώτη έκδοση GL στοιχίζει από 17.890 ευρώ και με όλα τα απαραίτητα στοιχεία στον εξοπλισμό του.

Ο ατμοσφαιρικός, 4κύλινδρος 1.200άρης κινητήρας των 83 ίππων μαζί με το ήπιο υβριδικό σύστημα 12V συνεργάζονται αρμονικά με το CVT κιβώτιο ταχυτήτων. Προσφέρει πολύ ομαλή εκκίνηση και γραμμική επιτάχυνση, στοιχεία που ενισχύουν περεταίρω την άνεση και ευκολία οδήγησης. Παράλληλα το Swift διακρίνεται για την ευχάριστη οδική του συμπεριφορά και την άριστη ευελιξία, χάρη στο συνδυασμό των σφιχτών αναρτήσεων και των μικρών του διαστάσεων.

Σχετικά με το εσωτερικό του, τα σκληρά πλαστικά ικανοποιούν περισσότερο για την καλή τους συναρμογή. Την σπορτίφ εικόνα του τονίζουν το μικρής διαμέτρου τιμόνι με το επίπεδο κάτω μέρος και τα δύο κεντρικά κυκλικά όργανα στον πίνακα οργάνων. Όσον αφορά τους χώρους, στο πίσω κάθισμα του Swift δύο ενήλικα άτομα θα χωρέσουν χωρίς ιδιαίτερες παραχωρήσεις. Ωστόσο για τις αποσκευές τα 265 λίτρα είναι πολύ λιγότερα έναντι άλλων μικρών αυτοκινήτων.

Τεχνικά χαρακτηριστικά*
Κυβισμός (κ.εκ.) 1.197
Ταχύτητες CVT
Ισχύς (PS/σ.α.λ.) 83/6.000
Ροπή (Nm/σ.α.λ.) 107/2.800
0-100 χλμ./ώρα (δλ.) 12,2
Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα) 175
Κατανάλωση (λτ./100 χλμ.) 5,1
Εκπομπές CO2 (γρ./χλμ.) 115
*Εργοστασιακές μετρήσεις

Εξοπλισμός (έκδοση GL): 6 αερόσακοι, αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, φώτα LED, αυτόματη ρύθμιση προβολέων, αυτόματη λειτουργία φώτων, adaptive, cruise control, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, ηλεκτρικοί καθρέπτες, ηχοσύστημα και air condition. Τιμή: από 17.890 ευρώ.

Get it on Google Play Download on the App Store