Ευρύχωρα αυτοκίνητα από μόλις 14.900 ευρώ

Τα μικρομεσαία 5θυρα χάτσμπακ μπορεί να μην είναι τόσο δημοφιλή όσο παλαιότερα λόγω της επέλασης των SUV, ωστόσο δεν παύει να προσφέρουν ότι χρειάζεται κανείς από ένα οικογενειακό αυτοκίνητο. Μάλιστα από την αγορά των καινούργιων δεν λείπουν μεγάλες ευκαιρίες, όπως είναι τα μοντέλα που σας παρουσιάζουμε και αποτελούν τα πιο οικονομικά σε τιμή στην κατηγορία τους. Οι δύο πιο προσιτοί «οικογενειάρχες» είναι το ανανεωμένο Fiat Tipo και το Skoda Scala. Ας τα δούμε αναλυτικά παρακάτω, με όλα τα χαρακτηριστικά τους.

Fiat Tipo 1.0T 100 PS

Εδώ και λίγο καιρό λανσαρίστηκε το ανανεωμένο Fiat Tipo, με τις αισθητικές και μηχανικές αλλαγές. Εξωτερικά διακρίνεται από το ανασχεδιασμένο εμπρός άκρο με την πιο δυναμική εμφάνιση και το νέο σήμα FIAT. Οι τιμές του με το νέο 3κύλινδρο turbo μηχανικό σύνολο του 1.0 λτ. ξεκινούν από τις 15.267 ευρώ με την τρέχουσα έκπτωση (έναντι 15.777 τιμοκαταλόγου) και σε συνδυασμό με όλα τα απαραίτητα στοιχεία ανέσεων και ασφαλείας.

Στο εσωτερικό του Tipo, την ποιότητα αναβαθμίζει το μαλακό πλαστικό που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό, όμως τα επιμέρους σκληρά πλαστικά έχουν μέτρια όψη και υφή. Η θέση οδήγησης είναι πολύ καλή, ενώ γύρω από τον οδηγό υπάρχουν διάφορες θήκες για μικροαντικείμενα. Στον τομέα που το Tipo δεν αφήνει κανένα απολύτως παράπονο, είναι στους χώρους. Στο πίσω τμήμα της καμπίνας υπάρχει αρκετός αέρας για τα πόδια και ωφέλιμο πλάτος για τη φιλοξενία έως 3 ενηλίκων. Παράλληλα, το βαθύ πορτ μπαγκάζ με τα 440 λίτρα είναι μεγάλο.

Ο παλαίμαχος 1.400άρης κινητήρας αντικαταστάθηκε από το νέο και πιο σύγχρονο 1.000άρη turbo, με την περισσότερη ισχύ και ροπή (100 PS και 190 Nm), καθώς και τη χαμηλότερη κατανάλωση και ρύπους. Η πολύ ομαλή και πολιτισμένη του λειτουργία του εκπλήσσει ευχάριστα, αφού δεν μαρτυρά την 3κύλινδρη δομή του. Επίσης, τραβάει θετικά από τις πολύ χαμηλές στροφές και συνεργάζεται κατάλληλα με τον εύχρηστο επιλογέα των 5 ταχυτήτων. Το Tipo Hatchback παρουσιάζει καλά χαρακτηριστικά στο δρόμο και θα ικανοποιήσει το οικογενειακό κοινό που απευθύνεται. H ανάρτησή του με τα γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός και τον ημιάκαμπτο πίσω άξονα έχει σχετικά σφιχτή ρύθμιση και ίσως οι πιο «συντηρητικοί» θα ήθελαν περισσότερη άνεση.

• Τιμή: από 15.267 ευρώ • Τεκμήριο: 4.000 ευρώ • Τέλη κυκλοφορίας: 0 ευρώ

• Εξοπλισμός: 6 αερόσακοι, σύστημα διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός και πίσω, ηλεκτρικοί καθρέπτες, air condition και ηχοσύστημα με USB, DAB & Bluetooth.

• Τεχνικά χαρακτηριστικά*: Κυβισμός: 999 κ.εκ., Ισχύς: 100 PS/5.000 σ.α.λ., Ροπή: 190 Nm/1.500 σ.α.λ., 0-100 χλμ./ώρα: 11,5 δλ., Τελική ταχύτητα: 195 χλμ./ώρα, Μεικτή κατανάλωση: 5,3 λτ./100 χλμ., Εκπομπές CO2: 121 γρ./χλμ. *εργοστασιακές μετρήσεις

Skoda Scala 1.0 TSI 95 PS

Η πιο οικονομική σε τιμή πρόταση της αγοράς στην κατηγορία των 5θυρων μικρομεσαίων, είναι το Skoda Scala. Στην αρχική έκδοση 1.0 TSI 95 PS Active κοστίζει από μόλις 14.900 ευρώ, συνοδευόμενο με όλα τα συστήματα ασφαλείας και υποβοήθησης του οδηγού, συν όλες τις υπόλοιπες βασικές ανέσεις και ευκολίες.

Στο μινιμάλ αισθητικής εσωτερικό του, τις εντυπώσεις κερδίζει αμέσως το παχύ αφρώδες υλικό που είναι κατασκευασμένο ολόκληρο το πάνω μέρος του ταμπλό. Συνολικά η κατασκευή του είναι προσεγμένη και δίνει την αίσθηση ακριβότερου αυτοκινήτου. Σημαντικό πλεονέκτημα του Scala αποτελούν οι πάρα πολύ άνετοι χώροι για όλους τους επιβάτες, με τους πίσω να έχουν πολύ αέρα για τα πόδια τους. Μεγάλο σε άνοιγμα και χωρητικότητα είναι και το πορτ μπαγκάζ των 467 λίτρων.

Ο βασικός 3κύλινδρος 1.00άρης turbo κινητήρας του Scala, αποδίδει 95 ίππους και 170 Nm ροπής, ισχύς που προσφέρει αρκετά ικανοποιητικές επιδόσεις (0-100 χλμ./ώρα: 11,0 δλ.). Επίσης, το μηχανικό αυτό σύνολο εμφανίζει ισορροπημένη λειτουργία και χαμηλή κατανάλωση καυσίμου. Όσοι δίνουν έμφαση στην άνεση, θα ικανοποιηθούν πλήρως από το Scala, χάρη στη μαλακή ρύθμιση της ανάρτησης και την καλή ποιότητα κύλισης. Παράλληλα εξασφαλίζει ασφαλές πάτημα σε κάθε διαδρομή και είναι εύκολο στην οδήγηση.

• Τιμή: από 14.900 ευρώ • Τεκμήριο: 4.000 ευρώ • Τέλη κυκλοφορίας: 0 ευρώ

• Εξοπλισμός: 6 αερόσακοι, συστήματα αυτόνομης πέδησης και διατήρησης λωρίδας, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, ηλεκτρικοί καθρέπτες, air condition, σύστημα πολυμέσων με οθόνη αφής 6,5 ιντσών και αισθητήρες φωτός

• Τεχνικά χαρακτηριστικά*: Κυβισμός: 999 κ.εκ., Ισχύς: 95 PS/5.000 – 5.500 σ.α.λ., Ροπή: 175 Nm/2.000 – 3.500 σ.α.λ., 0-100 χλμ./ώρα: 11,0 δλ., Τελική ταχύτητα: 190 χλμ./ώρα, Μεικτή κατανάλωση: 5,3 λτ./100 χλμ., Εκπομπές CO2: 119 γρ./χλμ.*εργοστασιακές μετρήσεις.

Get it on Google Play Download on the App Store