Η Mercedάρα με την αστεράτη τιμή

Τα αυτοκίνητα της Mercedes συγκαταλέγονται στα πιο ποθητά αυτοκίνητα παγκοσμίως, έχοντας μακροχρόνια και ισχυρή παράδοση στους τομείς της τεχνολογίας, της ασφάλειας και της πολυτέλειας. Παράλληλα, το αστέρι της μάρκας εκπέμπει ένα κύρος και μια διαχρονική γοητεία, προς κάθε φύλο και ηλικία.

Παλαιότερα τα μοντέλα της Mercedes ήταν απρόσιτα για το ευρύ αγοραστικό κοινό, όμως πλέον κάτι τέτοιο δεν ισχύει, τουλάχιστον για την A-Class. Στην αρχική και πολύ αξιόλογη έκδοση A 160 πωλείται στην τιμή των 21.911 ευρώ και αποτελεί το πιο οικονομικό σε τιμή μικρομεσαίο premium χάτσμπακ. Γεγονός που την έχει ωφελήσει και εμπορικά και την έχει φέρει στην πρώτη θέση των πωλήσεων στην κατηγορία της. Από την αρχική της έκδοση, η πιο προσιτή «Mercedάρα» είναι πλήρως εξοπλισμένη και περιλαμβάνει τα εξής:

  • 7 αερόσακους
  • Σύστημα αυτόνομης πέδησης
  • Σύστημα διατήρησης της λωρίδας
  • Κάμερα οπισθοπορείας
  • Ψηφιακό πίνακα οργάνων 7 ιντσών
  • Σύστημα πολυμέσων MBUX με οθόνη 7 ιντσών
  • Ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός και πίσω
  • Ηλεκτρικοί καθρέπτες
  • Κλιματισμός
  • Dynamic Select με επιλογές Comfort, Sport και Individual
  • Ζάντες αλουμινίου

Εξωτερικά, ακόμα και από την αρχική της έκδοση, η νέα Mercedes A-Class ξεχειλίζει από δυναμισμό. Χαρακτηριστικά της αισθητικά γνωρίσματα αποτελούν το χαμηλό ρύγχος, οι λεπτοί προβολείς, το σφηνοειδές της προφίλ και το σπορτίφ πίσω άκρο με τα φανάρια σε σχήμα σταγόνας. Περνώντας στο εσωτερικό, το βλέμμα εστιάζει αμέσως στις οθόνες του ταμπλό. Στην αρχική έκδοση εξοπλίζεται με δύο οθόνες 7 ιντσών (μία για τον πίνακα οργάνων και μία για το MBUX), ενώ προαιρετικά διατίθενται δύο μεγαλύτερες 10,25 ιντσών, οι οποίες ταιριάζουν ιδανικά στο αυτοκίνητο. Στον τομέα της ποιότητας τα στάνταρ είναι υψηλά και έχει γίνει χρήση αφρώδους υλικού σε ολόκληρο το ταμπλό και στο πάνω μέρος των εμπρός θυρών. Όσον αφορά τους χώρους, τέσσερις επιβάτες θα φιλοξενούν με άνεση, ενώ ο χώρος αποσκευών έχει χωρητικότητα 370 λίτρα και πλήρως εκμεταλλεύσιμο σχήμα.

Την κίνηση της Mercedes Α 160 αναλαμβάνει το turbo 4κύλινδρο μηχανικό σύνολο των 1.33 λτ., ισχύος 109 ίππων. Η λειτουργία του κινητήρα είναι πολιτισμένη, ενώ δεν θα έχετε κανένα παράπονο σε ότι αφορά την ελαστικότητά του, καθότι τραβάει δυνατά από χαμηλά (180 Nm ροπή στις μόλις 1.375 σ.α.λ.) και μάλιστα με περιορισμένο θόρυβο, ακόμα και κατά την πλήρη επιτάχυνση. Συνολικά δίνει την αίσθηση ότι έχει περισσότερη δύναμη, από αυτή που ανακοινώνει ο κατασκευαστής (βλ. παρακάτω τεχνικά χαρακτηριστικά).

Σε ότι αφορά την οδική συμπεριφορά της A 160, καταφέρνει αμέσως και κερδίζει την εμπιστοσύνη του οδηγού της, καθώς είναι πολύ ισορροπημένη. Ουδείς θα μείνει παραπονεμένος μόλις κάνει μερικά χιλιόμετρα μαζί της, μιας και είναι ευχάριστη, εμπνέοντας ασφάλεια στον οδηγό και τους επιβάτες. Η λειτουργία της ανάρτησης κρίνεται πολύ καλή έχοντας σφιχτή ρύθμιση για να ενισχύεται η σταθερότητα και το στιβαρό πάτημα, δίχως όμως να επιβαρύνεται η άνεση. Κερασάκι στην τούρτα το σύστημα παραμετροποίησης με τις επιλογές ComfortSport και Individual. Κάθε μία από αυτές τις επιλογές διαμορφώνει ανάλογα το σύνολο, αφού επεμβαίνει σε κινητήρα και τιμόνι.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κυβισμός: 1.332 κ.εκ.
Κύλινδροι/βαλβίδες: 4/16
Ταχύτητες: 6
Ισχύς: 109 hp/5.000-6000 σ.α.λ.
Ροπή: 180 Nm/1.375 σ.α.λ.
0-100 χλμ./ώρα: 10,9 δλ.
Τελική ταχύτητα: 200 χλμ./ώρα
Κατανάλωση: 5,8 λτ./100 χλμ.
Εκπομπές CO2: 133 γρ./χλμ.

Get it on Google Play Download on the App Store