Με 19.490 ευρώ παίρνεις SUV που «φυσάει»

Τα λατρεμένα αυτοκίνητα του κοινού και ιδίως όσων σκοπεύουν να αγοράσουν ένα καινούργιο μοντέλο, είναι αναμφίβολα τα SUV. Οι λόγοι που προτιμώνται έναντι ενός κλασικού χάτσμπακ είναι πολλοί, μεταξύ αυτών η καλύτερη πρακτικότητα (π.χ. πιο εύκολη είσοδος και έξοδος λόγω των πιο ψηλά τοποθετημένων καθισμάτων), το αυξημένο αίσθημα της ασφάλειας, ο πιο ελκυστικός σχεδιασμός, αλλά και το πιο τονισμένο πρεστίζ που εκπέμπουν.

Από την άλλη πλευρά αρκετοί θέτουν ως όριο τις 20.000 ευρώ και αναζητούν το SUV που θα καλύπτει τις ανάγκες τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με λίγα λόγια να έχει ξεχωριστό σχεδιασμό, να είναι φουλ εξοπλισμένο, να διαθέτει αποδοτικό και οικονομικό κινητήρα και αρκετούς χώρους για να μεταφερθεί μια «τυπική» τετραμελής οικογένεια.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση αγοράς, αφορά το ανανεωμένο Hyundai Kona. Οι τιμές στην αρχική έκδοση 1.0 T-GDi 120 PS Exclusive ξεκινούν από τις 18.090 ευρώ, όμως όσοι θέλουν ακόμα περισσότερα στον εξοπλισμό, τότε θα καλυφθούν πλήρως από τη δεύτερη έκδοση Premium στις 19.490 ευρώ. Πιο αναλυτικά εφοδιάζεται -μεταξύ άλλων- με τα εξής:

  • 6 αερόσακους
  • Σύστημα αυτόνομης πέδησης
  • Σύστημα προειδοποίησης αλλαγής και υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας
  • Φώτα LED
  • Αυτόματη λειτουργία φώτων και υαλοκαθαριστήρων
  • Κάμερα οπισθοπορείας
  • Αυτόματο κλιματισμό
  • Ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός και πίσω
  • Ηλεκτρικά ρυθμιζόμενοι και θερμαινόμενοι καθρέπτες
  • Ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών
  • Ψηφιακό πίνακα οργάνων 10,25 ιντσών
  • Οθόνη αφής 8 ιντσών
  • Ατμοσφαιρικός φωτισμός

Το ευφάνταστο σχεδιαστικά Kona κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις με τη δυναμική του αισθητική, από άκρη σε άκρη. Ξεχωριστά του γνωρίσματα αποτελούν τα διπλά εμπρός φωτιστικά σώματα, η μεγάλη μάσκα και κεντρικός αεραγωγός. οι ανάγλυφες επιφάνειες, τα μαύρα προστατευτικά τμήματα και τα λεπτά πίσω φανάρια. Σύγχρονη είναι και η εικόνα και στο εσωτερικό του, όπου τα σκληρά πλαστικά είναι συμπαγή και με πολύ στιβαρή συναρμογή. Ο οδηγός λαμβάνει πολύ καλή εργονομία και πληθώρα πληροφοριών από τον ψηφιακό πίνακα οργάνων των 10,25 ιντσών και την οθόνη του infotainment των 8 ιντσών. Από πλευράς χώρων, τέσσερα άτομα θα βολευτούν με άνεση, ενώ για τις αποσκευές υπάρχουν 374 λίτρα.

Τις εντυπώσεις κερδίζει αμέσως το Kona και στο δρόμο. Ο 1.000άρης turbo κινητήρας των 120 ίππων και 172 Nm ροπής στις 1.500 σ.α.λ. τραβάει από τις χαμηλές στροφές, ανεβάζει εύκολα ρυθμούς με γραμμικό τρόπο και επιταχύνει σβέλτα το αμάξωμα των 1.237 κιλών. Το 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε 11,5 δλ. και η μέγιστη ταχύτητα φτάνει τα 181 χλμ./ώρα, με μεικτή εργοστασιακή κατανάλωση 5,7 λτ./100 χλμ. και εκπομπές CO2 128 γρ./χλμ. Επιπλέον, διακρίνεται για την εύρωστη λειτουργία, καθώς στο εσωτερικό δεν εισχωρούν ανεπιθύμητοι θόρυβοι και δονήσεις.

Τα θετικά γνωρίσματα του Kona συνεχίζονται και στην οδική του συμπεριφορά, με την πολύ καλή ποιότητα κύλισης και το σίγουρο πάτημα. Το Kona στρίβει με μικρές κλίσεις χάρη και στο σφιχτό λόγο αμορτισέρ – ελατηρίων, ενώ η υποστροφή είναι ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο. Παράλληλα ο οδηγός λαμβάνει καλή αίσθηση από το τιμόνι, ενώ τα φρένα με τους δίσκους σε όλους τους τροχούς αναλαμβάνουν την αποτελεσματική πέδηση.

Get it on Google Play Download on the App Store