Σωτήριο SUV με κατανάλωση μόνο 7€/100 χλμ.!

Με τη μέση πανελλαδική τιμή της βενζίνης στα 2,4€/λτ. και του πετρελαίου στα 2,1€/λτ., ένα μικρό ή μικρομεσαίο αυτοκίνητο «καίει» περίπου 19€/100 χλμ. και 13€/100 χλμ. αντίστοιχα. Πώς όμως θα σας ακούγονταν, ότι ακόμα και με τα τωρινά δεδομένα, ένα SUV στοιχίζει στον οδηγό του σε καύσιμο μόλις 7 ευρώ για κάθε 100 χιλιόμετρα; Ακούγεται σαν ανέκδοτο, αλλά είναι μια πραγματικότητα.

Το «θαυματουργό» αυτό μοντέλο είναι το Skoda Kamiq G-TEC με τον κινητήρα που χρησιμοποιεί ως βασικό καύσιμο το φυσικό αέριο και δευτερεύον τη βενζίνη. Παρόλη την αύξηση και στην τιμή του CNG (1,350€/kg από 0,834€/kg παλαιότερα), παραμένει και πάλι εξαιρετικά οικονομικό. Στην περίπτωση του Kamiq η πραγματική κατανάλωση δοκιμής βρέθηκε στα 5,4 κιλά/100 χλμ., που σημαίνει ότι το κόστος είναι μόλις 7,3€/100 χλμ. Συν του ότι με εκπομπές CO2 101 γρ./χλμ. έχει μηδενικά τέλη κυκλοφορίας, ενώ μπαίνει ελεύθερα στο Δακτύλιο της Αθήνας.

Κινητήριος δύναμη είναι ο ειδικά τροποποιημένος από το εργοστάσιο 3κύλινδρος 1.0 TSI, με ισχύ 90 ίππων και ροπή 160 Nm από τις 1.800 σ.α.λ. Το μηχανικό σύνολο εμφανίζει θετικό τράβηγμα κυρίως από τις στροφές που αποδίδεται η ροπή και άνω, εμφανίζει μια μικρή τραχύτητα και ικανοποιεί με τις επιδόσεις του (0-100 χλμ./ώρα σε 12,4 δλ.). Η αποθήκευση του φυσικού αερίου γίνεται σε 3 δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 13,8 κιλών, που βρίσκονται πλήρως καλυμμένες κάτω από το χώρο αποσκευών. Όταν αδειάσουν και δεν γίνει ανεφοδιασμός, τότε αυτόματα γυρίζει στη βενζίνη, όπου υπάρχει ένα βοηθητικό ρεζερβουάρ 9 λίτρων. Όσον αφορά την οδική του συμπεριφορά, δεν διαφέρει από τα αμιγώς βενζίνης, που σημαίνει ότι είναι άνετο στην οδήγηση και σταθερό, όπου και να κινηθεί.

Διαφορές από τις υπόλοιπες εκδόσεις δεν συναντώνται εξωτερικά και στο εσωτερικό, παρά μόνο κάποιες μικροαλλαγές μαρτυρούν με τι καύσιμο κυρίως κινείται. Στην πόρτα του χώρου αποσκευών βρίσκεται ένα λογότυπο G-TEC και στον πίνακα οργάνων ενσωματώνεται μετρητής για το φυσικό αέριο, συν τις επιπλέον ενδείξεις για κατανάλωση και αυτονομία. Κατά τα λοιπά, το Kamiq G-TEC διακρίνεται για την πολύ καλή ποιότητα κατασκευής και τους άνετους χώρους για τους επιβάτες. Όμως για τις αποσκευές το αντίστοιχο τμήμα έχει μειωθεί κατά 122 λίτρα, στα 278 λίτρα.

Η τιμή του αυτοκινήτου ξεκινά από τις 21.900 ευρώ στην έκδοση Ambition, συνοδευόμενο με τον εξής εξοπλισμό: 6 αερόσακους, αυτόνομη πέδηση, διατήρησης λωρίδας, φώτα LED, αυτόματη λειτουργία φώτων και υαλοκαθαριστήρων, οθόνη αφής 8 ιντσών, διζωνικός κλιματισμός, όλες οι ηλεκτρικές ευκολίες, τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών με δερμάτινη επένδυση, κάμερα οπισθοπορείας και ζάντες αλουμινίου.

Get it on Google Play Download on the App Store