Το SUV βενζίνης με τη χαμηλότερη κατανάλωση

Τα πλέον αγαπημένα αυτοκίνητα του αγοραστικού κοινού είναι τα SUV, με τις προτάσεις να είναι πάρα πολλές από όλες τις επιμέρους κατηγορίες. Τα πιο δημοφιλή είναι τα μικρά SUV (B-SUV) και μικρομεσαία SUV (C-SUV), καθώς διατίθενται σε προσιτές τιμές και με αποδοτικούς αλλά οικονομικούς σε κατανάλωση (στην πλειοψηφία τους) κινητήρες.

Στην κορυφή των πωλήσεων των B-SUV βρέθηκε το 2020 το Peugeot 2008, το οποίο και φέτος έχει ξεκινήσει με πρωτιά. Οι τομείς που ξεχωρίζει έναντι των ανταγωνιστικών μοντέλων είναι αρκετοί, μεταξύ αυτών και η κατανάλωση. Συγκεκριμένα, με τον κινητήρα 1.2 PureTech 100 είναι το B-SUV με τη χαμηλότερη (εργοστασιακή) κατανάλωση στην κατηγορία. Ας το δούμε αναλυτικά παρακάτω μαζί με όλα τα χαρακτηριστικά του, ξεκινώντας από τον εξοπλισμό της αρχικής έκδοσης.

Στην έκδοση Active με τον κινητήρα 1.2 PureTech 100, το 2008 προσφέρεται με τιμή από 20.100 ευρώ και πολύ καλό εξοπλισμό. Ενδεικτικά περιλαμβάνει τα εξής:

  • 6 αερόσακους
  • Αυτόνομη πέδηση με αναγνώριση πεζών
  • Σύστημα προειδοποίησης σύγκρουσης
  • Σύστημα διατήρησης λωρίδας
  • Αναγνώριση & ειδοποίηση υπέρβασης ορίου ταχύτητας
  • Ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός & πίσω
  • Αir Condition
  • Cruise Control
  • Αυτόματοι προβολείς & αυτόματοι λειτουργία υαλοκαθαριστήρων
  • Ηλεκτρικά ρυθμιζόμενοι & θερμαινόμενοι καθρέπτες
  • Οθόνη αφής 7 ιντσών
  • Αισθητήρες παρκαρίσματος πίσω με οπτική κι ηχητική ειδοποίηση

Εμφάνιση που σαγηνεύει!

Το Peugeot 2008 είναι από τα δυναμικότερα compact SUV που μπορεί να αποκτήσει κανείς, με το εμπρόσθιο τμήμα να είναι το πλέον εμφατικό. Εκεί υπάρχουν τα αιχμηρά φωτιστικά σώματα και τα LED ημέρας που θυμίζουν έντονες νυχιές και δημιουργούν ένα άκρως επιθετικό «πρόσωπο». Το προφίλ χαρακτηρίζεται από τις ανάγλυφες ακμές των πίσω θυρών, ενώ πίσω κυριαρχούν τα ψηλά τοποθετημένα μακρόστενα φωτιστικά σώματα, με τα τρία διαγώνια LED –που παραπέμπουν σε νυχιές λιονταριού– να δένουν δυναμικά με το έντονα κεκλιμένο παρμπρίζ και τη γραμμή της οροφής από πάνω.

Όλα τα παραπάνω δυναμικά χαρακτηριστικά συνδυάζονται με διαστάσεις που τονίζουν το δυναμισμό του γαλλικού SUV, χωρίς όμως να ταλαιπωρούν τον οδηγό στις αστικές μετακινήσεις. Η βάση για το Peugeot 2008 είναι η πλατφόρμα CMP η οποία μεγάλωσε ελαφρώς για την περίσταση. Το μήκος αγγίζει τα 4.300 χλστ., με το 2008 να είναι 14 ολόκληρα εκατοστά μακρύτερο από το προηγούμενο μοντέλο και σχεδόν 15 κοντύτερο από το 3008, που έχει μήκος 4.447 χλστ. Το μεταξόνιο των 2.605 χλστ., συμβάλλει με τη σειρά του στην ευρυχωρία της καμπίνας, ένα ακόμα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του Peugeot 2008.

Μοντέρνα και προσεγμένη καμπίνα

Με το Peugeot 2008, οδηγός κι επιβάτες απολαμβάνουν την πολυτέλεια που αποπνέει η καμπίνα, χάρη στα ποιοτικά υλικά που είναι κατασκευασμένη. Πέρα όμως από την πολυτέλεια, το εσωτερικό του γαλλικού B-SUV διακρίνεται και για την ευρυχωρία του. Το ταμπλό αποτελείται από πολύ καλής ποιότητας υλικά, με μαλακά πλαστικά ευχάριστης υφής από τη μέση και πάνω. Αυτό όμως που θα σας εντυπωσιάσει ακόμα πιο πολύ είναι η επένδυση στο μεσαίο τμήμα, που θυμίζει ανθρακόνημα και προσδίδει μια σπορ νότα στην καμπίνα. Ψεγάδι δεν υπάρχει ούτε στη συναρμογή με όλα τα υλικά να είναι άρτια «δεμένα» μεταξύ τους. Σε εξαιρετικό επίπεδο είναι κι η πρακτικότητα, αφού στο κατώτερο σημείο του ταμπλό υπάρχουν αρκετές πρακτικές θήκες για μικροαντικείμενα, θύρες USB, βάση για ασύρματη φόρτιση και δύο ποτηροθήκες (μία ρηχή και μία βαθιά), ανάμεσα από τα εμπρός καθίσματα. Όπως προαναφέραμε, η αύξηση στις διαστάσεις, συμβάλλει στην ευρυχωρία της καμπίνας. Οι πίσω επιβάτες έχουν άπλετο χώρο για τα πόδια τους, ενώ με 1.770 χλστ. εξωτερικού πλάτους δεν θα ζοριστεί ιδιαίτερα κι ένας τρίτος. Τέλος, ο χώρος αποσκευών έχει χωρητικότητα 405 λίτρα (434 με κιτ επισκευής), με διπλό δάπεδο, μεγάλο άνοιγμα και τετραγωνισμένο σχήμα.

Κινητήρας που τα κάνει όλα και συμφέρει

Η «καρδιά» του λιονταριού είναι ο 1.2 PureTech των 100 ίππων που κατορθώνει με αποτελεσματικό τρόπο να συνδυάζει άκρως ικανοποιητικές επιδόσεις, με χαμηλή κατανάλωση καυσίμου. Πιο συγκεκριμένα ο 1.200άρης τούρμπο κινητήρας αποδίδει 100 ίππους στις 5.000 σ.α.λ. και 205 Nm ροπής από τις 1.750 σ.α.λ. Τα νούμερα αυτά προσφέρουν ένα 0-100 χλμ./ώρα σε 10,9 δλ., με το κοντέρ να τερματίζει στα 188 χλμ./ώρα. Άκρως ικανοποιητικές επιδόσεις οι οποίες δεν έχουν αντίκτυπο στην κατανάλωση, μιας και απαιτούνται μόλις 5,4 λίτρα βενζίνης για κάθε 100 χλμ., με εκπομπές CO2 στα 122 γρ./χλμ. (0 τέλη κυκλοφορίας).

Χαίρεσαι να το οδηγείς

Όλα τα πλεονεκτήματα του Peugeot 2008 που αναφέραμε παραπάνω συμπληρώνονται ιδανικά με την πολύ καλή οδική συμπεριφορά. Για την ακρίβεια το 2008 εμπνέει ασφάλεια από τα πρώτα μέτρα στον οδηγό του. Οι μηχανικοί της γαλλικής εταιρείας έχουν κάνει μοναδική δουλειά, αφού η ανάρτηση συνδυάζει ιδανικά το κράτημα με την άνεση, ενώ η ποιότητα κύλισης είναι αξιοσημείωτη. Στην εθνική οδό και σε υψηλές ταχύτητες οδηγός κι επιβάτες, εντυπωσιάζονται από την πολύ καλή ηχομόνωση, αλλά και την ευθυβολία. Το ίδιο καλά τα πάει και σε δρόμο με στροφές, με τις κλίσεις του αμαξώματος να είναι μικρές, αυξάνοντας έτσι την εμπιστοσύνη του οδηγού στο γαλλικό compact SUV. Το σύστημα διεύθυνσης προσφέρει άφθονη πληροφόρηση, με τα φρένα να είναι αποδοτικά κι ανθεκτικά.

Αν λοιπόν θέλετε ένα SUV το οποίο θα χαίρεστε να το βλέπετε, αλλά ακόμα περισσότερο να το οδηγείτε, τότε το Peugeot 2008, είναι το μοντέλο που αναζητάτε. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι έχει βρεθεί στην πρώτη θέση των πωλήσεων στην κατηγορία του.

Get it on Google Play Download on the App Store