Τα πιο οικονομικά SUV με τιμή έως 15.900 ευρώ

Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε συνεχώς να γίνονται πάρα πολύ μεγάλες αυξήσεις τιμών σε μοντέλα ακόμα και της μικρής κατηγορίας, τα οποία πλέον κοστίζουν όσο πωλούνταν μεγαλύτερα πριν από λίγα χρόνια. Ευτυχώς όμως κάποιες ελάχιστες μάρκες αντιστέκονται στην ακρίβεια και περιλαμβάνουν στην γκάμα τους πολύ καλά αυτοκίνητα σε χαμηλές τιμές, κάνοντάς τα ακόμα πιο δελεαστικά και συμφέροντα προς τους καταναλωτές. Ειδικά στην ιδιαίτερα δημοφιλή κατηγορία των μικρών SUV βρίσκονται δύο μοντέλα που ξεχωρίζουν και για τις πιο προσιτές τιμές τους, όπως είναι το Hyundai Bayon 1.2 και το Kia Stonic 1.2.

Hyundai Bayon

Το μικρότερο SUV στην «οικογένεια» της Hyundai, είναι το Bayon, το οποίο πωλείται σε τιμές που ξεκινούν από τις 15.890 ευρώ (στην έκδοση Exclusive), σε συνδυασμό με τον 1.200άρη ατμοσφαιρικό κινητήρα. Να σημειωθεί ότι όλες οι εκδόσεις συνοδεύονται με έκπτωση 500 ευρώ, συν 5 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση απεριορίστων χιλιομέτρων.

Παρά τις μαζεμένες του διαστάσεις (μήκος 4.180 χλστ.), το μοντέρνο σχεδιαστικά Bayon είναι σε θέση να καλύψει εύκολα τις μεταφορικές ανάγκες μιας τετραμελούς οικογένειας. Στο πίσω κάθισμα οι φιλοξενούμενοι απολαμβάνουν αρκετό αέρα για τα πόδια και τα γόνατα, ενώ το βαθύ και πλήρως εκμεταλλεύσιμο πορτ μπαγκάζ έχει χωρητικότητα 411 λίτρων. Παράλληλα ο οδηγός θα νιώσει βολικά στη βολική θέση οδήγησης και δεν θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα με την εργονομία των επιμέρους χειριστηρίων. Σε επίπεδο κατασκευής δεν θα έχετε τη παραμικρή ένσταση, αφού το ταμπλό είναι κατασκευασμένο από σκληρά μεν, αλλά ποιοτικά πλαστικά, με άρτια συναρμογή.

Η γεροδεμένη του κατασκευή γίνεται αισθητή και στο δρόμο, όπου το αυτοκίνητο αποπνέει στιβαρότητα σε κάθε διαδρομή και οδόστρωμα. Οι αναρτήσεις του εξασφαλίζουν πολύ καλή άνεση, υψηλή ποιότητα κύλισης, αλλά και κράτημα, τόσο σε γρήγορους ρυθμούς σε αυτοκινητόδρομους, όσο και σε στροφές. Ο 1.200άρης ατμοσφαιρικός κινητήρας των 84 ίππων από την πλευρά του είναι επαρκής για το αμάξωμα των 1.045 κιλών και εμφανίζει καλή ελαστικότητα από τις χαμηλές στροφές. Γεγονός που συμβάλλει και το 5άρι χειροκίνητο κιβώτιο με την κοντή κλιμάκωση, που ευνοεί τις επιταχύνσεις, καθώς και τη διατήρηση σβέλτων ρυθμών στο ταξίδι.

Εξοπλισμός: 6 αερόσακοι, συστήματα αυτόνομης πέδησης, αναγνώρισης οδικών σημάτων, προειδοποίησης εκτροπής & υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός και πίσω, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενοι και θερμαινόμενοι καθρέπτες, συναγερμός και αναδιπλούμενο κλειδί με τηλεχειρισμό, κάμερα οπισθοπορείας με δυναμικές γραμμές καθοδήγησης, σύστημα infotainment με οθόνη αφής 8 ιντσών και αυτόματη ρύθμιση υψηλής σκάλας φώτων.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κυβισμός: 1.197 κ.εκ.
Κύλινδροι/βαλβίδες: 4/16
Ταχύτητες: 5
Ισχύς: 84 PS/6.000 σ.α.λ.
Ροπή: 118 Nm/4.200 σ.α.λ.
0-100 χλμ./ώρα: 13,5 δλ.
Τελική ταχύτητα: 165 χλμ./ώρα
Κατανάλωση: 5,1 λτ./100 χλμ.
Εκπομπές CO2: 121 γρ./χλμ.
Βάρος: 1.045 κιλά
Χώρος αποσκευών: 411 λτ.

 

Kia Stonic

Το Stonic έχει σημειώσει μια άριστη πορεία και φέτος στην ελληνική αγορά, ενώ πρόσφατα ήρθαν τα μοντέλα με το νέο λογότυπο της Kia, το οποίο ταιριάζει πολύ στο νεανικό του αμάξωμα. Παρά τα σύγχρονα χαρακτηριστικά του, το Stonic αποτελεί το πιο προσιτό σε τιμή B-SUV, καθώς κοστίζει από 15.290 ευρώ στην έκδοση 1.2 λτ. GL Inmotion. Σημαντική πρόσθετη παροχή αποτελούν και τα 7 χρόνια εργοστασιακής εγγύησης.

Το Stonic αρχικά ξεχωρίζει με τις δυναμικές γραμμές του και ειδικότερα με το Tiger Nose που τονίζει το αθλητικό και θελκτικό παρουσιαστικό του. Η ευχάριστη εικόνα του Stonic συνεχίζεται και στο θάλαμο των επιβατών του, όπου η κατασκευή είναι στιβαρή και πρακτική παράλληλα, μιας και διαθέτει αρκετές θήκες για τα καθημερινά αντικείμενα. Από εκεί κι έπειτα διακρίνεται και η οθόνη αφής των 8 ιντσών για το σύστημα πολυμέσων. Όσον αφορά τους χώρους, αυτοί είναι αρκετοί για τέσσερις επιβάτες, όπως και το ικανοποιητικό πορτ μπαγκάζ των 352 λίτρων.

Την κίνηση της αρχικής έκδοσης αναλαμβάνει το ατμοσφαιρικό 4κύλινδρο μηχανικό σύνολο των 1.2 λτ., ισχύος 84 ίππων. Ο εν λόγω κινητήρας έχει την απαραίτητη ελαστικότητα και ενισχύει το φιλικό κι ευκολοδήγητο οδηγικό χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Οι αναρτήσεις του με τη ελαφρώς σφιχτή ρύθμιση χαρίζουν στο κόμπακτ SUV των 4.140 χλστ. μήκους πολύ καλό πάτημα και έλεγχο των κινήσεων, ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας.

Εξοπλισμός: 6 αερόσακοι, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός και πίσω, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενοι και θερμαινόμενοι καθρέπτες, air condition, αυτόματη ενεργοποίηση φώτων και σύστημα πολυμέσων με οθόνη αφής 8 ιντσών.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κυβισμός: 1.197 κ.εκ.
Κύλινδροι/βαλβίδες: 4/16
Ταχύτητες: 5
Ισχύς: 84 PS/6.000 σ.α.λ.
Ροπή: 118 Nm/4.200 σ.α.λ.
0-100 χλμ./ώρα: 13,5 δλ.
Τελική ταχύτητα: 165 χλμ./ώρα
Κατανάλωση: 5,5 λτ./100 χλμ.
Εκπομπές CO2: 125 γρ./χλμ.
Βάρος: 1.155 κιλά
Χώρος αποσκευών: 352 λτ.

Get it on Google Play Download on the App Store