Το Jeep Compass e-Hybrid θέτει νέους ορίζοντες

Νέα δεδομένα στην κατηγορία των μικρομεσαίων υβριδικών SUV φέρνει η Jeep με το Compass e-Hybrid, χάρη στο εξελιγμένο του υβριδικό σύστημα. Παρότι είναι τεχνολογίας 48V, δίνει τη δυνατότητα και αμιγώς ηλεκτρικής κίνησης υπό συνθήκες, σαν τα full hybrid. Έτσι συνδυάζει τα οφέλη από τις δύο αυτές τεχνολογίες, όπως είναι το μικρότερο βάρος ενός 48V Hybrid και την οικονομία σε καύσιμο ενός φουλ υβριδικού.

Καρδιά του e-Hybrid είναι ένα νέο turbo 4κύλινδρο μηχανικό σύνολο βενζίνης 1.5 λτ., που λειτουργεί στον εξαιρετικά αποδοτικό κύκλο Miller. Αποδίδει 130 ίππους και 240 Nm ροπής και συνεργάζεται αποκλειστικά με ένα νέο 7τάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη. Ο βασικός ηλεκτροκινητήρας των 20 ίππων και 55 Nm ροπής (αντιστοιχούν σε 135 Nm στην είσοδο του κιβωτίου) βρίσκεται ανάμεσα στο κιβώτιο και το θερμικό μοτέρ, ενώ ένας ηλεκτροκινητήρας BSG αναλαμβάνει τη φόρτιση της μπαταρίας των 48V και την ομαλή επανεκκίνηση του βενζινοκινητήρα. Η μπαταρία των 48V είναι πολύ συμπαγής με βάρος μόλις 13,5 κιλά και βρίσκεται στο πάτωμα του αυτοκινήτου ανάμεσα από τα εμπρός καθίσματα. Έτσι δεν επηρεάζει καθόλου τους χώρους, ούτε το κέντρο βάρους.

Το Jeep Compass e-Hybrid εκκινεί αμιγώς ηλεκτρικά χωρίς τη χρήση του 1.5Τ, ενώ εν κινήσει αφήνοντας το πεντάλ του γκαζιού στο ρολάρισμα σβήνει ο θερμικός κινητήρας. Επίσης, στο παρκάρισμα αναλαμβάνει ο ηλεκτροκινητήρας, που σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις εξοικονομείται βενζίνη. Συνδυαστικά με τις προαναφερθείσες λειτουργίες σε αμιγώς ηλεκτρικό επίπεδο, το e-Hybrid προσφέρει ανάκτηση ενέργειας κατά την επιβράδυνση (με ή χωρίς πάτημα φρένου). Σύμφωνα με την Jeep, το Compass e-Hybrid καταναλώνει 5,6-6,0 λτ./100 χλμ. και εκπέμπει 128-136 γρ./χλμ. CO2. Παράλληλα είναι και αρκετά σβέλτο, με 0-100 χλμ./ώρα σε 10 δλ. και μέγιστη ταχύτητα 193 χλμ./ώρα.

Το νέο Compass e-Hybrid βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό στη χώρα μας και πωλείται σε τιμές που ξεκινούν από 32.300 ευρώ. Από την πρώτη έκδοση Longitude ο εξοπλισμός είναι πλήρης και ενσωματώνει 6 αερόσακους, αυτόνομη πέδηση, προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας, αναγνώριση σημάτων κυκλοφορίας, πίνακα οργάνων με οθόνη 10,25 ιντσών, infotainment με οθόνη 8,4 ιντσών, φώτα LED εμπρός και πίσω, αισθητήρες φωτός και βροχής, 2ζωνικό κλιματισμό, ζάντες αλουμινίου κ.λπ. Πρόσθετα συνοδεύεται με 4ετή εργοστασιακή εγγύηση με ισχύ έως 160.000 χλμ. και αντίστοιχης διάρκειας υπηρεσία οδικής βοήθειας.

Όσοι θέλουν να γνωρίσουν από κοντά το Compass e-Hybrid αλλά και το Renegade e-Hybrid, δεν έχουν παρά να επισκεφτούν μια από τις εκθέσεις της Jeep Σφακιανάκης, σε ΑθήναΘεσσαλονίκη και Λάρισα.

Get it on Google Play Download on the App Store