Γνωρίζετε τις κατηγορίες ανταλλακτικών αυτοκινήτων;

Τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες, οι οποίες καθορίζουν και τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, αλλά και την τιμή τους. Ας τις δούμε αναλυτικά:

OEM (Original Equipment Manufacturer): Πρόκειται για ανταλλακτικά αυτοκινήτων που κατασκευάζονται από κορυφαίους κατασκευαστές με τους οποίους οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν συνάψει συμβόλαια προμηθειών. Τα ανταλλακτικά αυτά πωλούνται σε συσκευασίες που φέρουν το εμπορικό σήμα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Διαβάστε ακόμα: Σωστή προθέρμανση και σβήσιμο του κινητήρα

OES (Original Equipment Supplier): Πρόκειται για τα ίδια ακριβώς ανταλλακτικά αυτοκινήτων με τα γνήσια, τα οποία κατασκευάζονται από τα ίδια εργοστάσια που παράγονται και τα OEM ανταλλακτικά, αλλά πωλούνται στις συσκευασίες του κατασκευαστή τους. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η χρήση τους, με βάση τον κανονισμό του Block Excemption, δεν έχει τυχόν επιπτώσεις στην εγγύηση του αυτοκινήτου.

LKQ (Like in Kind and Quality) και LQ (Lower Quality): Τα ανταλλακτικά LKQ προέρχονται από άλλες μάρκες από τις παραπάνω, έχουν χαμηλότερη τιμή, αλλά εφάμιλλη ποιότητα. Τα LQ έχουν χαμηλότερη ποιότητα και είναι και τα φθηνότερα.

Remanufactured ή Rebuild Parts: Τα ανταλλακτικά ανακατασκευής είναι προηγουμένως χρησιμοποιημένα OEM ανταλλακτικά αυτοκινήτων, που έχουν υποστεί ανακατασκευή και λειτουργούν ως καινούργια, έχοντας και την έγκριση του αρχικού κατασκευαστή.

Διαβάστε ακόμα: Πότε θέλει ευθυγράμμιση το αυτοκίνητο και γιατί

Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά: Είναι τα πιο οικονομικά ανταλλακτικά που μπορεί κανείς να βρει στην αγορά. Προτιμώνται κυρίως για παλαιότερα αυτοκίνητα.

Immitation: Πρόκειται για αντίγραφα των OEM ανταλλακτικών, τα οποία μπορεί να δείχνουν σαν αυτά, αλλά δεν έχουν καμία σχέση στα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Είναι αρκετά φθηνότερα, όμως θα πρέπει να αποφεύγεται η επιλογή τους.

Διαβάστε ακόμα: Τι είναι η γωνία κάμπερ, κάστερ και σύγκλιση των τροχών;

 

Get it on Google Play Download on the App Store