Προσοχή στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα με αλλαγμένη πινακίδα!

Προσοχή! Αλλαγή αριθμού κυκλοφορίας από ιδιοκτήτη για απόκρυψη του ασφαλιστικού ιστορικού του οχήματος! Τη γνωρίζατε ως πρακτική; Διαβάστε παρακάτω το πραγματικό γεγονός από έλεγχο μεταχειρισμένου αυτοκινήτου και θα καταλάβετε τι εννοούμε:

Ένας ενδιαφερόμενος ζήτησε από την Spotmechanic να ελέγξει ένα αυτοκίνητο «καινούριο – ατρακάριστο» του 2014 με ελάχιστα χιλιόμετρα στο κοντέρ. Ατρακάριστο δεν ήταν, καθώς βρέθηκαν σημαντικά στοιχεία ατυχήματος τόσο στη δεξιά και αριστερή του πλευρά, όσο και στα δομικά του μέρη, μασπιέ και κολώνες. Δεν παραξένεψε όμως τους μηχανικούς, αφού έχουν δει αρκετές τέτοιες περιπτώσεις.

Δείτε ακόμη: Με τι δεν θαμπώνουν τα τζάμια του αυτοκινήτου; (+video)

Λίγο καιρό μετά ένας άλλος ενδιαφερόμενος ζήτησε από την Spotmechanic να ελέγξει ένα παρόμοιο αυτοκίνητο. Αποδείχθηκε ότι τελικά ήταν το ίδιο, ίδια ευρήματα από τον έλεγχο και ίδιος ο αριθμός πλαισίου. Η μόνη διαφορά ήταν στον αριθμό κυκλοφορίας (ο οποίος είχε αλλάξει), με όλα τα υπόλοιπα στοιχεία πάνω στην άδεια αναλλοίωτα. Τυχαίο; Θα μπορούσε, αν δεν πρόσεχαν ότι ο ιδιώτης – ιδιοκτήτης είχε σβήσει την παλιά του αγγελία σε γνωστό site με αυτοκίνητα (στην οποία οι πινακίδες δεν ήταν εμφανείς) και είχε καταχωρήσει νέα, με πρώτη φωτογραφία την (νέα) πινακίδα του αυτοκινήτου και τη σημείωση «τσεκάρετε την πινακίδα με τον ασφαλιστή σας, το αμάξι είναι καινούριο και ατρακάριστο»!

Ελπίζουμε η αλλαγή αριθμού κυκλοφορίας να μην είναι μια νέα γενικευμένη πρακτική για παραπλάνηση και να αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση.

Γενικά η διαδικασία αλλαγής αριθμού κυκλοφορίας (Πατήστε Εδώ) είναι πολύ εύκολη, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι 30 ευρώ και μία υπεύθυνη δήλωση στην αστυνομία ότι οι πινακίδες χάθηκαν/εκλάπησαν. Επίσης δεν υπάρχει περιορισμός στο πόσες φορές μπορεί αυτό να συμβεί.

Δείτε ακόμη: Πως να καταθέσετε πινακίδες κυκλοφορίας

Πως μπορείτε όμως να προστατευτείτε;

Δείτε εξονυχιστικά την άδεια του αυτοκινήτου και μη μένετε στη φωτογραφία στην αγγελία. Αν έχει αλλάξει αριθμό κυκλοφορίας μία φορά, θα υπάρχει σχετική σημείωση όπου θα αναφέρεται και ο παλιός αριθμός

• Δυστυχώς η άδεια δεν κρατάει πλήρες ιστορικό των αλλαγών, αν π.χ. το όχημα είχε συνολικά 3 διαφορετικές πινακίδες, η άδεια θα δείχνει μόνο τις 2 τελευταίες. Κάντε ερώτημα στο Υπουργείο Μεταφορών, εκεί υπάρχει καταγεγραμμένο το πλήρες ιστορικό με τους αριθμούς κυκλοφορίας, ώστε να δώσετε στον ασφαλιστή σας όλα τα στοιχεία (αλλιώς δεν θα έχει εικόνα)

• Κάντε ένα καλό έλεγχο του αυτοκινήτου με τη βοήθεια ειδικού για να διαπιστώσετε την κατάστασή του πριν το αγοράσετε, τα ευρήματα του ελέγχου θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε που πρέπει να ψάξετε.

Δείτε ακόμη: Πόσα χιλιόμετρα κάνεις με λαμπάκι;

Πηγή: www.spotmechanic.gr

Get it on Google Play Download on the App Store