Δοκιμή Audi A4 1.8 TFSI 170 PS

Στις αρχές του 2012 η Audi λανσάρισε το ανανεωμένο μεσαίο μοντέλο της, το A4, το οποίο ξεχωρίζει από τις αλλαγές που φέρει στο αμάξωμά του. Πιο συγκεκριμένα διαθέτει ανασχεδιασμένα φωτιστικά σώματα εμπρός (με φώτα ημέρας LED) και πίσω, νέα μάσκα και επανασχεδιασμένους προφυλακτήρες στοιχεία που στο σύνολό τους έχουν ενισχύσει τον δυναμικό και ταυτόχρονα πολυτελή του χαρακτήρα. Αλλαγές υπάρχουν και σε τεχνικό επίπεδο, όπως είναι η προσθήκη του νέου 1.8 TFSI κινητήρα των 170 ίππων, έκδοση η οποία κοστίζει 35.900 ευρώ, με μόνη έλλειψη στον εξοπλισμό (δεδομένου της κλάσης και της τιμής του αυτοκινήτου) τις ζάντες αλουμινίου.

Στο επίκεντρο ο εξελιγμένος νέος 1,8 TFSI κινητήρας

Σε σχέση με το προ ανανέωσης Α4, ο νέος 1.8 TFSI με το εξελιγμένο σύστημα ψεκασμού αποδίδει 10 περισσότερους ίππους (170 PS) και 320 Nm ροπής μόλις από τις 1.400 σ.α.λ. Παράλληλα η κατανάλωση και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έχουν μειωθεί κατά 19% (5,7 λτ. /100 χλμ. και 134 γρ./χλμ. αντίστοιχα), γεγονός στο οποίο έχει συμβάλλει και το στάνταρ πλέον σύστημα Start/Stop με την πολύ καλή λειτουργία. Στο δρόμο το νέο αυτό μηχανικό σύνολο εντυπωσιάζει με τον πολιτισμένο του χαρακτήρα, την ελαστικότητα και το τράβηγμα από τις χαμηλές στροφές και την ικανότητά του να ανεβάζει με ευκολία ρυθμούς δίχως ξεσπάσματα και κενά ισχύος. Οι επιταχύνσεις που προσφέρει στο 1,5 τόνων αμάξωμα είναι πολύ γρήγορες τόσο από στάση όσο και εν κινήσει, ενώ ο θόρυβος που φτάνει στην καμπίνα από τον κινητήρα είναι περιορισμένος. Θετική αίσθηση έχει και ο επιλογέας των 6τάχυτου κιβωτίου με την σωστή κλιμάκωση, το οποίο βοηθά με την σειρά του στην διατήρηση της κατανάλωσης σε λογικά επίπεδα σε ρυθμούς ταξιδιού.

Με υψηλά επίπεδα ασφάλειας και ανέσεων στο δρόμο

Ακόμα πιο άνετο παρουσιάζεται στο δρόμο το ανανεωμένο Audi Α4 1.8 TFSI, στο οποίο η εξελιγμένη του ανάρτηση αμβλύνει πιο αποτελεσματικά τις ανωμαλίες του οδοστρώματος, ενώ έχει περιοριστεί ακόμα περισσότερο ο θόρυβος που φτάνει στο εσωτερικό από διάφορους εξωγενείς παράγοντες. Νέα προσθήκη από τελεί το προαιρετικό σύστημα Audi Drive Select, που δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό να προσαρμόσει τη λειτουργία βασικών μονάδων, όπως τιμόνι, απόκριση γκαζιού και κιβωτίου (για το S-Tronic) ανάλογα με τις προσωπικές του προτιμήσεις. Ο ταξιδιάρικος χαρακτήρας του μεσαίου A4 ξεδιπλώνεται στις ευθείες των εθνικών οδών, όπου κινείται με μεγάλη ασφάλεια και σιγουριά χωρίς οι επιβαίνοντες να αντιλαμβάνονται τις υψηλές ταχύτητες που μπορεί να αναπτύξει με ευκολία. Στις στροφές και ειδικά σε πιο κλειστά κομμάτια το αμάξωμα εμφανίζει κλίσεις υπό πίεση και μικρές τάσεις υποστροφής μόνο εφόσον απενεργοποιηθεί το ESP. Σημείο αναφοράς αποτελούν τα ιδιαίτερα αποτελεσματικά και ανθεκτικά φρένα ωστόσο το τιμόνι διαθέτει ελαφριά αίσθηση αλλά καλή αμεσότητα και ακρίβεια.

Πολυτελές εσωτερικό με άνετους χώρους

Όπως στο αμάξωμα έτσι και στο εσωτερικό παρατηρούνται κάποιες αλλαγές στην σχεδίαση και στο διάκοσμο. Αυτές εντοπίζονται στο ανασχεδιασμένο τιμόνι, στις νέες επενδύσεις, στην ευρύτερη χρήση χρωμίου και στο αναβαθμισμένο σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας ΜΜI με τον πιο απλουστευμένο χειρισμό, το οποίο και πάλι χρειάζεται ένα χρόνο προσαρμογής. Σε κορυφαία επίπεδα κυμαίνεται η ποιότητα των μαλακών υλικών που υπάρχουν στο εσωτερικό, όπως επίσης και η στιβαρή συναρμογή και το προσεγμένο φινίρισμα. Κανένα πρόβλημα δεν θα συναντήσουν 4 ενήλικα άτομα με τους διαθέσιμους χώρους, καθώς και με τον τετραγωνισμένο χώρο αποσκευών των 480 λίτρων.

(+) Χαρακτηριστικά λειτουργίας και επιδόσεις κινητήρα, κατανάλωση, πολύ καλή οδική συμπεριφορά, υψηλή ποιότητα και άνεση, αποτελεσματικότητα φρένων

(-) Ελαφριά αίσθηση τιμονιού, «τσιμπημένη» τιμή

Καύσιμο
Βενζίνη
Κυβισμός (κ.εκ.)
1.798
Κύλινδροι/βαλβίδες
4/16
Ταχύτητες
6
Ισχύς (PS/σ.α.λ.)
170/3.800
Ροπή (Nm/σ.α.λ.)
320/1.400
0-100 χλμ./ώρα (δλ.)
8,1
Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα)
230
Αστική (λτ./100 χλμ.)
7,4
Υπεραστική (λτ./100 χλμ.)
4,8
Μεικτή (λτ./100 χλμ.)
5,7
Εκπομπές CO2 (γρ./χλμ.)
134
Τέλη κυκλοφορίας (ευρώ)
147,4
Εμπρός ανάρτηση
ΜακΦέρσον, αντ. δοκός
Πίσω ανάρτηση
Πολλαπλών συνδέσμων, αντ. δοκός
Εμπρός φρένα
Αερ. δίσκοι
Πίσω φρένα
Δίσκοι
Υποβοήθηση τιμονιού
Ηλεκτρομηχανική
Μήκος (χλστ.)
4.701
Πλάτος (χλστ.)
1.826
Ύψος (χλστ.)
1.427
Μεταξόνιο (χλστ.)
2.808
Βάρος (κιλά)
1.505
Χώρος αποσκευών (λίτρα)
480
Αστέρια
(5)
Ασφάλεια ενηλίκου
93%
Ασφάλεια παιδιού
84%
Ασφάλεια πεζού
39%
Επικουρικά συστήματα
71%
ESP
 
Αερόσακοι
6
Αυτόνομη πέδηση
 
Διατήρηση Λωρίδας
 
Έλεγχος τυφλών σημείων
 
Αναγνώριση πινακίδων
 
Αυτόματα φώτα
 
Αυτόματοι υαλοκαθαριστήρες
 
Ψηφιακός πίνακας οργάνων
 
Σύστημα πολυμέσων
 
Κάμερα οπισθοπορείας
 
Ηλεκτρικά παράθυρα
4
Ηλεκτρικοί καθρέπτες
 
Air condition
 
Κλιματισμός
 
Ηχοσύστημα
 
Ζάντες Αλουμινίου
 
Τιμή από
35.900
Get it on Google Play Download on the App Store