«Δαιμονισμένο» VW Golf 745 ίππων κάνει το 0-100 σε 2,9 δλ! (+video)

Τα Golf είναι εξέχοντες γνώριμοι των βελτιώσεων. Ανεξάρτητα του μοτέρ κάτω από το καπό -από GTI και πάνω-, είτε μιλάμε για 1.8 20VT, είτε για 1.4/1.8/2.0 TSI, είτε πιο σπάνια για τους V6 των παλιών R. Τα R32 και R36 γενικά δεν είναι τόσο διαφημισμένα όσο τα βελτιωμένα GTI, όμως τα δείγματα που υπάρχουν αρκούν για να επιβάλλουν την τάξη. Ακόμα και σε Lamborghini Aventador!

Το συγκεκριμένο, για παράδειγμα, είναι το ισχυρότερο R36 που υπάρχει στην Γερμανία – κατά συνέπεια, και ένα εκ των ισχυρότερων στην Ευρώπη. Χωρίς να είναι καν επίσημο μοντέλο! Η 6η γενιά του Golf σηματοδότησε την μετάβαση των R από τον V6 των 3.6 λίτρων (με την μορφή του τελευταίου Golf V R36), στον 2λιτρο TSI. Εργοστασιακά, το πρώτο R της downsized εποχής, αποδίδει 280 ίππους. Η τελευταία μορφή του V6, κάτω από το καπό του Passat R36, ανεβαίνει 20 άλογα. Η HGP πήρε ένα τέτοιο μοτέρ από το μηχανοστάσιο του γερμανικού σεντάν, το τοποθέτησε στο αντίστοιχο του χάτσμπακ και ξεκίνησε τις «καλλιτεχνίες».

Δείτε ακόμα: VW Golf R32 1.000 PS «σβήνει» ισοδύναμη Toyota Supra! (+video)

Προσθήκη τούρμπο ανά πλευρά V, ενισχυμένα έμβολα, intercooler μεγάλης παρόχης, μπεκ αντίστοιχου βεληνεκούς, νέα αντλία βενζίνης και εγκέφαλος, μαζί με τροχαλίες και εκκεντροφόρους αγωνιστικού τύπου. Από την περιγραφή και μόνο αντιλαμβάνεται κανείς, ότι μιλάμε για σοβαρή δουλειά. Η οποία στο δυναμόμετρο αποδίδει 745 ίππους και 900 Nm ροπής! Το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DSG έχει υποστεί τις ανάλογες βελτιώσεις, ώστε να διαχειριστεί τα υπερδιπλάσια ποσά ισχύος, ενώ ανάλογη προσοχή έχει δοθεί και στο στήσιμο.

Πλήρως ρυθμιζόμενη ανάρτηση της KW, κεραμικά δισκόφρενα από Audi RS 6, μεταφορά της μπαταρίας στο πορτμπαγκάζ για καλύτερη κατανομή βάρους (και γιατί δεν χώραγε στο μηχανοστάσιο), ενισχυμένα διαφορικά. Όλα στην υπηρεσία της εκτέλεσης στροφών και ανταγωνιστών σε αυτές.

Διαβάστε επίσης: VW Golf 36 ετών με 1.200 ίππους απογειώνεται! (+video)

Το HGP R36 Biturbo, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, δεν αποτελεί μόνο αυτοκίνητο για dragster. Δεν διστάζει, βέβαια, να κάνει τον ίδιο χρόνο για τα πρώτα 100 χλμ./ώρα (2,9 δλ.) με την Lamborghini Aventador LP700-4 (από την οποία είναι ισχυρότερο κατά 45 ίππους και 210 ολόκληρα Nm ροπής). Αλλά δεν θα πει «όχι» σε πίστα. Το αντίθετο, μάλιστα. Πριν 6 χρόνια, ;ένα παρόμοιο αυτοκίνητο δοκιμάστηκε από την τηλεοπτική εκπομπή Motorvision (κάτι σαν γερμανικό Top Gear). Τότε απέδιδε 732 άλογα και ήθελε 3,1 δλ. για το 0-100, μαζί με 9,6 για τα πρώτα 200 χλμ./ώρα, ενώ έπιασε 270 χλμ./ώρα στο χιλιόμετρο. Ακόμα πιο εντυπωσιακά, «έριξε» στον χρόνο γύρου σε μια βελτιωμένη BMW M3 E92 750 ίππων και μια Mercedes C63 AMG αντίστοιχης ιπποδύναμης.

Ο 5θυρος και κατάμαυρος «εκτελεστής» πωλείται, έναντι 69.500 ευρώ.


Get it on Google Play Download on the App Store