«Γαζωτής» Toyota Starlet KP60 με μοτέρ S2000! (+video)

Στην ιεραρχία αγάπης των Toyota Starlet, το KP60 -τουλάχιστον για όσους το έχουν οδηγήσει- είναι πάνω από το GT Turbo, πάνω ακόμα και από το Glanza. Εργοστασιακά δεν είχε ποτέ το γκάζι τους, ούτε σε «χτύπαγε» με βίαιη επιτάχυνση. Αυτό που είχε, ήταν κάτι πολύ απλό: την κίνηση στο σωστό άξονα. Διάταξη που με το κατάλληλο μοτέρ, ας πούμε αυτό του Honda S2000, μπορεί να μετατραπεί σε πολύ σοβαρό drift car.

Τα τροπέρα και οι βελτιώσεις δεν είναι άγνωστες στα KP60, φιλοξενώντας συνήθως κινητήρες από διάφορα Corolla (AE86 και AE92 συνήθως) στο μηχανοστάσιο. Ο κάτοχος του λευκού που βλέπουμε, όμως, επέλεξε να ανέβει επίπεδα και να τοποθετήσει τον κινητήρα του S2K! Μάλιστα, επειδή μιλάμε για Αμερική, εδώ έχουμε τον F22Α των 2.2 λίτρων, αντί του 2.0λιτρου F20C. Η ιπποδύναμη δεν αλλάζει σημαντικά, καθώς ανέρχεται στα 243 άλογα από τα 240 του δικού μας AP1, όμως δεν ισχύει το ίδιο με τη ροπή. Το μεγαλύτερο μοτέρ παράγει σημαντικά περισσότερα Nm, που ανέρχονται στα 221 (αντί των 208 Nm στο 2.0λιτρο) και προσφέρουν σχετικά μεγαλύτερο εύρος λειτουργίας.

Το Starlet επωφελείται των χαρακτηριστικών αυτών, όπως επίσης από την παρουσία ρυθμιζόμενης ανάρτησης, μεγαλύτερων φρένων, ενισχυμένου σασί, αγωνιστικού μπλοκέ διαφορικού και ημισλικ ελαστικών, όντας πλέον ένα καθαρόαιμο sportscar. Με 3,54 κιλά ανά ίππο, βέβαια, περισσότερο σε supercar παραπέμπει (ενδεικτικά, 4,9 κιλά ανά ίππο το GR Yaris)! Ολόκληρο το αυτοκίνητο, παρά τον μεγαλύτερο κινητήρα και το αναπαλαιωμένο εσωτερικό (με ψηφιακό καντράν και λεβιέ S2000), ζυγίζει μόλις 862 κιλά. Με άλλα λόγια, μιλάμε για ένα Starlet με 4πλάσια ισχύ από την εργοστασιακή (63 άλογα ο 1.300άρης, στην ισχυρότερη μορφή του) και δυνατότητα στροφαρίσματος στις 9.000 σ.α.λ., στα κιλά του Aygo!

Get it on Google Play Download on the App Store