Παρανοϊκή Ferrari 308 με μοτέρ Honda 1.000HP! (+video)

Οι κινητήρες της Honda έχουν το συνήθειο να βρίσκονται σε μηχανοστάσια που δεν τους σπέρνουν. Τα ιαπωνικά μοτέρ είναι από τα αγαπημένα τροπέτα των βελτιωτών, αλλά σε Ferrari δύσκολα τα πετυχαίνεις.

H κίτρινη 308 GTBi ξεκίνησε την πορεία της με τον V8 των 2.9 λίτρων στο κέντρο. Το «i» αναφέρεται στο «injection», το σύστημα ηλεκτρονικού ψεκασμού της Bosch δηλαδή. Μια προσθήκη που «έκοψε» 41 άλογα από την ισχύ, κατεβάζοντας τον αριθμό των ίππων στους 214 από 255. Στην Αμερική, δε, έχασε επιπλέον 5 ίππους. Κοινώς, εργοστασιακά απέδιδε 209 άλογα και είχε να κινήσει 1.286 κιλά. Ως αποτέλεσμα, οι επιδόσεις λίγο θύμιζαν «Cavallino Rampante»: 0-100 χλμ./ώρα σε 7,2 δλ. και τελική 235 χλμ./ώρα.

Η βελτίωση ενός κινητήρα 40ετίας, χωρίς μάλιστα να φημίζεται για την έφεσή του στο tuning, δεν είναι η ενδεδειγμένη επιλογή για αύξηση της ισχύος. Μονόδρομος η αλλαγή μοτέρ, αλλά πού να βρεις σύνολο συμβατό με το ιδιαίτερο μηχανοστάσιο ενός κεντρομήχανου; Το οποίο, συν τοις άλλοις, έρχεται από τα πολύ παλιά και είναι και Ferrari. Ο K24 της Honda είναι η απάντηση! Ο ιαπωνικός τετρακύλινδρος των 2.4 λίτρων ήρθε και «κούμπωσε» ως καρδιά της 308, αποδίδοντας την ίδια ισχύ με τον απελθόντα V8 (205 άλογα), αλλά κατά τι ψηλότερα (στις 7.000 σ.α.λ. αντί 6.500 σ.α.λ.). Υπάρχει ένα ακόμα «αλλά», που αφορά τη βελτιωσιμότητα.

Ο συγκεκριμένος κινητήρας –όπως και πολλοί της Honda- τα πάει πολύ καλά με την υπερτροφοδότηση. Οπότε η προσθήκη τούρμπο ήρθε σχεδόν αυτόματα, ενώ το ίδιο ισχύει για το widebody kit της Liberty Walk, επίσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Η εν λόγω Ferrari πια, δηλαδή, περισσότερο ιαπωνική παρά ιταλική είναι. Κάτι που αποτυπώνεται στα νούμερα ισχύος, τα οποία πλέον είναι τετραψήφια! Η κίτρινη -στα χαρτιά- Ιταλίδα διαθέτει 1.000 άλογα και το φωνάζει με την αντίστοιχη, κολασμένη χροιά από τις εξατμίσεις! Το αυτοκίνητο ακόμα δεν είναι έτοιμο για κίνηση, καθώς υπολείπεται ακόμα το κύκλωμα ψύξης, το σετάρισμα της ανάρτησης (κιτ από την H&R), η προσθήκη των κατάλληλων φρένων πίσω από τις 19άρες της BBS και, φυσικά, το μοντάρισμα όλων των μηχανικών μερών. Από τη στιγμή που ο κινητήρας μπήκε και πήρε μπροστά, όμως, όλα τα άλλα συνιστούν θέμα χρόνου.

Get it on Google Play Download on the App Store