Το 3.0λτ. 6κύλινδρο Impreza των 820 ίππων (+video)

To WRX STI δυστυχώς δεν πρόκειται να συνεχίσει. Σίγουρα για αυτή τη γενιά του WRX, ενώ ουδείς γνωρίζει πότε και αν θα επιστρέψει. Τα Levorg και Legacy STI Sport μένουν να κρατούν τη σημαία, όμως ο θρύλος της Subaru Tecnica International γιγαντώθηκε από τα Impreza STI.

Είτε εργοστασιακά, είτε βελτιωμένα, τα «Scoobies» κυκλοφορούν κι οπλοφορούν χρόνια τώρα. Impreza 500, 600 ή και 700 ίππων δεν σπανίζουν, έχοντας πάντα 2λιτρους ή 2.5άρηδες τετρακύλινδρους boxer κάτω από το καπό. Το συγκεκριμένο, όμως, δεν είναι σαν τα άλλα. Για την ακρίβεια, ενδέχεται να είναι μοναδικό στον κόσμο. Στο μηχανοστάσιο δεν συναντάμε τον EJ20 ή τον EJ25, αλλά τον EZ30. Κρίνοντας από το συσχετισμό ονομασίας και χωρητικότητας, καταλαβαίνουμε πως πρόκειται για 3λιτρο μοτέρ. Και μάλιστα εξακύλινδρο!

Πρόκειται για τον κινητήρα του Tribeca, που αποδίδει εργοστασιακά 250 ίππους και 297 Nm. Στο εμπρός μέρος STI δεν θα μπορούσε να μπει χωρίς βελτιώσεις, οπότε υπεβλήθη σε ολικό makeover ενίσχυσης. Το αποτέλεσμα προκαλεί τρόμο: 820 δυναμομετρημένα άλογα και 976 Nm ροπής, με την πίεση του τούρμπο στα 2,34 bar! Όπως δηλώνει ο ιδιοκτήτης, το μοτέρ έχει χτιστεί με δυναμική 1.000 ίππων. Αριθμός που είναι ζήτημα μερικών ρυθμίσεων και δοκιμών, για να εμφανιστεί. Τη μεταφορά της τεράστιας ισχύος αναλαμβάνει ένα αγωνιστικό 6άρι σειριακό κιβώτιο, ενώ εξυπακούεται πως κάθε εξάρτημα στη μετάδοση είναι ενισχυμένο, ώστε να μην παραδίδει πνεύμα όποτε το γκάζι συναντά τη μοκέτα.

Bonus πόντοι για το χρυσαφί χρώμα που κοσμεί την τουρμπίνα της Borg Warner, την custom πολλαπλή εισαγωγής, το intercooler και αρκετά ακόμα εξαρτήματα. Έτσι, για να μη νιώθουν μόνες τους οι ζάντες…

Get it on Google Play Download on the App Store