Τόσο εύκολα φτάνει στα 500 άλογα το GR Yaris (+video)

Δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός για να μπει το GR Yaris στο νόημα της βελτίωσης. Ο 1.600άρης τρικύλινδρος τούρμπο έδειξε από τους πρώτους μήνες τις προθέσεις του, ανεβαίνοντας από τα εργοστασιακά 261 (271 το JDM) άλογα και 360 Nm εύκολα, με ένα πρώτο στάδιο. Η διαρκής ενασχόληση των βελτιωτών σήμαινε πως ήταν απλά θέμα χρόνου, να δούμε αποδόσεις στα 500 άλογα.

Η αυστραλιανή Motive Garage ήταν από τους πρώτους που όχι μόνο έπιασε, αλλά ξεπέρασε αυτό το όριο. Το πορτοκαλί GR Yaris από τη χώρα των καγκουρό έφτασε στα 520 άλογα πριν από εκείνο της EKanoo Racing, με τους Σαουδάραβες ωστόσο να κάνουν παγκόσμιο ρεκόρ στο 400άρι για τα δεδομένα του μοντέλου. Οι Αυστραλοί είπαν να μας βάλουν στα ενδότερα του G16E-GTS, δείχνοντάς μας πόσο εύκολα φτάνει το ιαπωνικό μοτέρ στα διπλά επίπεδα ισχύος από αυτά που εμφανίζει, όταν αφήνει την αγκάλη της Toyota.

Καταρχάς, για όποιον δεν θέλει να πάει τόσο ψηλά σε ιπποδύναμη, μπορεί να πάρει 100 άλογα με μερικές απλές κινήσεις. Όπως αναφέρουν οι Αυστραλοί, κρατώντας το εργοστασιακό τούρμπο και αντικαθιστώντας ECU, εκκεντροφόρους, εξάτμιση, intercooler και μπεκ ο 1.6λτ. τούρμπο φτάνει άνετα στα 360-380 άλογα, δίχως να χρειάζεται η παραμικρή επέμβαση στα βαριά μέταλλα του κινητήρα. Για τις 500άρες, όμως, απαιτείται λίγη δουλίτσα παραπάνω.

Ο εργοστασιακός υπερσυμπιεστής δεδομένα πρέπει να αντικατασταθεί με μεγαλύτερο, ενώ χρειάζεται και αναβάθμιση στην αντλία βενζίνης. Το πακέτο εισαγωγής-εγκεφάλου-εξάτμισης-intercooler-μπεκ εννοείται θα πρέπει να είναι αναβαθμισμένο, ενώ η αλλαγή της φλάντζας επιβάλλεται για «το φόβο των Ιουδαίων». Αναφορικά με τη μετάδοση, ένα καλό σετ aftermarket συμπλέκτη δεν πάει χαμένο, ενώ και η προσθήκη μπλοκέ διαφορικού μπροστά (σε περίπτωση που δεν είναι η έκδοση Circuit Pack, με στάνταρ Torsen) είναι ευεργετική. Παρόλα αυτά, το 6άρι χειροκίνητο παραμένει απολύτως εργοστασιακό! Το μόνο πρόβλημα εντοπίζεται στις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν υπερθέρμανση και να μετατρέψουν το αυτοκίνητο σε μπροστοκίνητο (ασθένεια που μαστίζει το GR Yaris και στην εργοστασιακή του μορφή).

Get it on Google Play Download on the App Store