Citroen Cactus: Γεμάτο καινοτομίες (επίσημα)

Σήμερα η Citroen αποκαλύπτει και επίσημα το πρωτότυπο crossover μοντέλο Cactus, το οποίο παρουσίασε χθες το autogreeknews.gr, ενώ όπως είχαμε αναφέρει εφοδιάζεται με το Hybrid Air υβριδικό σύνολο. Σύμφωνα πλέον με την επίσημη ανακοίνωση της γαλλικής φίρμας, το Cactus αποτελεί τον προπομπό μελλοντικών μικρομεσαίων μοντέλων της Citroen και αναμφίβολα ξεχωρίζει για την πολύ μοντέρνα αισθητική του. Οι διαστάσεις του άλλωστε το κατατάσσουν στη μικρομεσαία κατηγορία, με 4,21μ. μήκος, 1,75μ. πλάτος και ύψος μόλις 1,53μ. παρά την αυξημένη απόσταση από το έδαφος (21εκ.).

Η βασική ιδέα που ακολούθησαν οι σχεδιαστές ήταν να κρατήσουν μόνο εκείνα τα στοιχεία που είναι απολύτως απαραίτητα, προσέγγιση που τους επέτρεψε να ανακαλύψουν νέες φόρμες και λειτουργικά στοιχεία τα βασικότερα εκ των οποίων είναι οι απλές και λείες λευκές επιφάνειες, οι χυτές γραμμές και τα στιλιστικά στοιχεία με αντιθέσεις που όμως σε κάθε περίπτωση έχουν λειτουργικό ρόλο.

Το χαρακτηριστικό που βέβαια ξεχωρίζει είναι τα προστατευτικά στοιχεία που βρίσκονται στον προφυλακτήρα και τα πλαϊνά του αυτοκινήτου με την ονομασία: Airbump. Πέρα από τα αισθητικά οφέλη, το Airbump έχει και πρακτική αξία αφού είναι κατασκευασμένο από υλικό ανθεκτικό στις γρατσουνιές, ενώ παράλληλα οι θύλακες αέρα στο εσωτερικό του, απορροφούν την ενέργεια από μικρο-συγκρούσεις.

Στο εσωτερικό πρώτο μέλημα για τους σχεδιαστές κατά του ήταν να ελευθερώσουν το μέγιστο δυνατό χώρο. Το λεπτό και χυτό ταμπλό αφήνει ελεύθερη την επιφάνεια του πατώματος, ενώ παράλληλα προσφέρει άπλετο και εύκολα προσβάσιμο αποθηκευτικό χώρο. Αυτή η λύση έγινε εφικτή αντικαθιστώντας τον πίνακα οργάνων με μια οθόνη 7 ιντσών και τοποθετώντας στη θέση όλων των χειριστηρίων μια οθόνη 8 ιντσών από όπου ελέγχονται όλες οι λειτουργίες του οχήματος (κλιματισμός, ηχοσύστημα, σύστημα πλοήγησης, κ.τ.λ.). Παράλληλα ο αερόσακος του συνοδηγού τοποθετήθηκε στην οροφή ελευθερώνοντας επιπλέον χώρο. Τέλος η νέα σχεδιαστική φιλοσοφία επέτρεψε την τοποθέτηση ενός ενιαίου εμπρός καθίσματος για περισσότερη άνεση και πιο ζεστή ατμόσφαιρα.

Η αίσθηση άνεσης και ευρυχωρίας ενισχύεται και από την πανοραμική οροφή, η οποία χάρη στην ειδική κατεργασία που έχει υποστεί το γυαλί, επιτρέπει να περνά το φως όχι όμως και η ζέστη. Παράλληλα οι επιβάτες προστατεύονται από τις βλαβερές ακτινοβολίες UV με τεχνολογία παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιούν τα γυαλιά κατηγορίας 4.

Σημαντικό για τους σχεδιαστές ήταν το εσωτερικό να είναι κομψό και να χαλαρώνει τους επιβάτες μέσω και της χρήσης φυσικών υλικών. Τα καθίσματα, οι πόρτες, αλλά και μέρη του ταμπλό είναι επενδυμένα με συνδυασμό δύο υλικών που χρησιμοποιούνται και στην επιπλοποιεία: βαμβακερό ύφασμα και καφέ δέρμα.

Από τεχνικής πλευράς σημείο αναφοράς αποτελεί το νέο υβριδικό σύστημα Hybrid Air. Συνδυάζοντας την αποδοτικότητα του κινητήρα βενζίνης Pure Tech, με τον πεπιεσμένο αέρα και τα υδραυλικά συστήματα του Hybrid Air, το Cactus επωφελείται από υψηλές επιδόσεις, με κατανάλωση καυσίμου κάτω από 3 λτ./100χλμ.

Get it on Google Play Download on the App Store