Δοκιμή Daihatsu Charade 1.3

Ανήκοντας στον Όμιλο εταιρειών της Toyota, η Daihatsu χρησιμοποιεί αλλά και δανείζει πολλά μηχανικά ή τεχνικά μέρη στη… μεγάλη της αδελφή. Και σε αυτοκινητικό επίπεδο, η Toyota προσφέρει εδώ και περίπου 1 1/2 χρόνο στη Daihatsu την προηγούμενη γενιά του Yaris, ώστε να επαναφέρει το όνομα “Charade” στη γκάμα των διαθέσιμων μοντέλων της. Το τελικό αποτέλεσμα μας δίνει ένα πολύ αξιόλογο μικρό μοντέλο, με πλήρη εξοπλισμό ασφάλειας, πρακτικότητα και χώρους, αλλά και αρκετά ανταγωνιστική τιμή.

Μοντέρνα σχεδίαση και εσωτερική πρακτικότητα

Οι εξωτερικές γραμμές του Daihatsu Charade, με το γεμάτο καμπύλες αμάξωμα, έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός πολύ νεανικού μικρού αυτοκινήτου, με γνωστά βέβαια χαρακτηριστικά, μιας και σε σχέση με το προηγούμενο Toyota Yaris, υπάρχουν διαφορές μόνο στα λογότυπα. Αντίστοιχα στο εσωτερικό, τα πάντα προέρχονται από το μικρό μοντέλο της Toyota, με το ταμπλό να ξεχωρίζει για τις… αντισυμβατικές και άκρως μοντέρνες φόρμες του, ενώ παράλληλα “ντύνεται” αποκλειστικά με σκληρά στην αφή πλαστικά. Στον τομέα της πρακτικότητας, το Charade κερδίζει τις εντυπώσεις λόγω της πληθώρας θηκών για μικροαντικείμενα, με την παρουσία τριών κλειστών ντουλαπιών στο ταμπλό (δύο από την πλευρά του συνοδηγού και ένα από αυτή του οδηγού) να ξεχωρίζει. Πολύ καλοί είναι και οι χώροι για τους επιβάτες, με 4 ενήλικες να μπορούν να μεταφερθούν με άνεση, ενώ και το μεγάλο πορτ-μπαγκάζ των 272 λίτρων μπορεί να φθάσει έως και τα 363 λίτρα, εάν συρθεί προς τα εμπρός το πίσω κάθισμα.

Κινητήρας με καλή απόδοση και μειωμένη κατανάλωση

Το Daihatsu Charade διατίθεται αποκλειστικά και μόνο με τον γνωστό και δοκιμασμένο ατμοσφαιρικό κινητήρα των 1.33 λίτρων του Toyota Yaris, ο οποίος αποδίδει 99 ίππους. Με 4 κυλίνδρους και διπλό μεταβλητό χρονισμό των βαλβίδων, ο κινητήρας αυτός εμφανίζει πολύ καλή απόκριση στο πάτημα του πεντάλ του γκαζιού και προσφέρει ικανοποιητικές επιδόσεις στο Charade. Συνδυάζεται δε με μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων μακριάς κλιμάκωσης, ώστε από τη μια να μην επιβαρύνει την κατανάλωση, ενώ από την άλλη να μειώσει το θόρυβο κατά το ταξίδι, λόγω της 6ης Overdrive σχέσης.

Άνετο στο δρόμο και με καλή ασφάλεια

Προσανατολισμένο να κινηθεί κυρίως εντός πόλεως, το Daihatsu Charade 1.33 αποκτά μια ανάρτηση με σχετικά μαλακή ρύθμιση, που του εξασφαλίζει πολύ καλή απόσβεση των ανωμαλιών κατά το πέρασμα από αυτές. Παράλληλα, σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται και η ποιότητα κύλισης, ενώ η σχετικά υψηλή θέση οδήγησης βολεύει ιδιαίτερα τον οδηγό κατά την κίνηση σε αστικές διαδρομές. Εκτός πόλεως τώρα, το Charade διακρίνεται για την ασφάλεια που προσφέρει στην ευθεία και την σταθερότητα ακόμη και σε ταχύτητες κοντά στην τελική. Στις στροφές, το αμάξωμα παρουσιάζει λογικές κλίσεις και η υποστροφή εξελίσσεται ομαλά σε περιπτώσεις κοντά στο όριο, με το Σύστημα Ελέγχου της πρόσφυσης VSC να αποτελεί το φύλακα-άγγελο του οδηγού. Το τιμόνι από την πλευρά του έχει σχετικά ελαφριά αίσθηση και δεν δημιουργεί προβλήματα στους χειρισμούς, όμως δεν θα ικανοποιήσει τον οδηγό στις όποιες σπορ ανησυχίες του.

(+) Απόδοση και επιδόσεις κινητήρα, κατανάλωση, άνεση, χώροι και πρακτικότητα στο εσωτερικό, αξιοπιστία μηχανικών μερών
(-) Πλευρική στήριξη καθισμάτων, απουσία σπορτίφ στοιχείων, αίσθηση επιλογέα ταχυτήτων
Καύσιμο
Βενζίνη
Κυβισμός (κ.εκ.)
1.329
Κύλινδροι/βαλβίδες
4/16
Ταχύτητες
6
Ισχύς (PS/σ.α.λ.)
99/6.000
Ροπή (Nm/σ.α.λ.)
128/3.800
0-100 χλμ./ώρα (δλ.)
11,7
Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα)
175
Αστική (λτ./100 χλμ.)
6,7
Υπεραστική (λτ./100 χλμ.)
4,7
Μεικτή (λτ./100 χλμ.)
5,4
Εκπομπές CO2 (γρ./χλμ.)
125
Τέλη κυκλοφορίας (ευρώ)
137,5
Εμπρός ανάρτηση
ΜακΦέρσον, αντ. δοκός
Πίσω ανάρτηση
Ημιάκαμπτος άξονας, αντ. δοκός
Εμπρός φρένα
Αερ. δίσκοι
Πίσω φρένα
Δίσκοι
Υποβοήθηση τιμονιού
Ηλεκτρική
Μήκος (χλστ.)
3.785
Πλάτος (χλστ.)
1.695
Ύψος (χλστ.)
1.530
Μεταξόνιο (χλστ.)
2.460
Βάρος (κιλά)
1.050
Χώρος αποσκευών (λίτρα)
272-363
Αστέρια
(5)
Ασφάλεια ενηλίκου
35 βαθμοί
Ασφάλεια παιδιού
34 βαθμοί
Ασφάλεια πεζού
18 βαθμοί
Επικουρικά συστήματα
-
ESP
 
Αερόσακοι
7
Αυτόνομη πέδηση
 
Διατήρηση Λωρίδας
 
Έλεγχος τυφλών σημείων
 
Αναγνώριση πινακίδων
 
Αυτόματα φώτα
 
Αυτόματοι υαλοκαθαριστήρες
 
Ψηφιακός πίνακας οργάνων
 
Σύστημα πολυμέσων
 
Κάμερα οπισθοπορείας
 
Ηλεκτρικά παράθυρα
2
Ηλεκτρικοί καθρέπτες
 
Air condition
 
Κλιματισμός
 
Ηχοσύστημα
 
Ζάντες Αλουμινίου
 
Τιμή από
13.490
Get it on Google Play Download on the App Store