Έτσι κατασκεύαζε η BMW το ισχυρότερο μοτέρ στην ιστορία της F1 (+video)

 

To 1983 o Nelson Piquet έγινε ο πρώτος οδηγός στην ιστορία της F1 που κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα με μονοθέσιο το οποίο είχε κινητήρα τούρμπο. Αυτός ήταν της BMW και στο παρακάτω video θα δούμε πως τον συναρμολογούσαν οι Γερμανοί μηχανικοί, της μάρκας.


Το μοτέρ έδινε πνοή στο μονοθέσιο της Brabham με την κωδική ονομάσία BT52 και ήταν εξελιγμένο από το τμήμα M της γερμανικής μάρκας. Ήταν χωρητικότητας 1.5 λτ. 16βάλβιδο, με τούρμπο και απέδιδε, σύμφωνα με τους ειδικούς περίπου 1.400 άλογα. Απόδοση που τον κάνει και τον ισχυρότερο κινητήρα στην ιστορία της F1.

Δείτε επίσης: Έβαλαν Coca-Cola σε μοτέρ αντί για λάδι αυτοκινήτου και… (+video)

Φυσικά στην BMW δεν έλεγαν ποτέ την αλήθεια σχετικά με την ιπποδύναμη του κινητήρα τους και αυτό που απαντούσαν επισήμως σε κάθε σχετική ερώτηση ήταν πως «δεν ξέρουμε πόσα άλογα βγάζει. Το δυναμόμετρο μετράει μέχρι 1.280 άλογα…».

Ο κινητήρας M12/M13 όπως ήταν η κωδική του ονομασία, ξεκίνησε την αγωνιστική του καριέρα το 1982 και έδωσε το πρωτάθλημα οδηγών στον Nelson Piquet, το οποίο συνοδεύτηκε από τέσσερις ταχύτερους γύρους σε αγώνες, τρεις νίκες και συνολικά 59 βαθμούς.

Ας δούμε λοιπόν πως γινόταν η συναρμολόγησή του.

Get it on Google Play Download on the App Store