Επέτειος 20 χρόνων Euro NCAP με crash test σοκ! (video)

Περισσότερες από 78.000 ζωές έχουν σωθεί από τότε που ξεκίνησαν οι αυστηρές δοκιμές πρόσκρουσης του Euro NCAP, που αυτή την εβδομάδα συμπληρώνουν 20 χρόνια. Ο Euro NCAP έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 630 βαθμολογίες ασφαλείας, έχει υποβάλει σε δοκιμές πρόσκρουσης περίπου 1.800 αυτοκίνητα και έχει δαπανήσει συνολικά περισσότερα από 160 εκατομμύρια ευρώ για να κάνει τα αυτοκίνητα πιο ασφαλή.

Οι πρώτες δοκιμές αποκάλυψαν αστοχίες ασφαλείας σε κορυφαία από πλευράς πωλήσεων οικογενειακά αυτοκίνητα, επιβάλλοντας μια ριζική αλλαγή αντίληψης του τρόπου σχεδίασης των οχημάτων προκειμένου να αποτρέπονται ατυχήματα και να σώζονται ζωές. Είκοσι χρόνια μετά, 9 στα 10 αυτοκίνητα που πωλούνται στην ευρωπαϊκή αγορά έχουν βαθμολογία Euro NCAP και η αυτοκινητοβιομηχανία υποστηρίζει ενεργά την ανάπτυξη νέων απαιτήσεων για τις κορυφαίες βαθμολογίες ασφαλείας.

Δείτε ακόμα: Εντυπωσιακό το BMW i3 στα crash tests (+videos)

Σήμερα, τα αποτελέσματα των δοκιμών πρόσκρουσης δύο αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν με 20 χρόνια διαφορά υπογραμμίζουν τις τεράστιες εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας των οχημάτων από το 1997. Τεχνολογίες ασφαλείας που δεν υπήρχαν ή το πολύ- πολύ να ήταν προαιρετικές, όπως οι αερόσακοι οδηγού και επιβατών, οι πλευρικοί αερόσακοι, η ηχητική υπενθύμιση ζώνης ασφαλείας και ο ηλεκτρονικός έλεγχος ευστάθειας, είναι πλέον μέρος του βασικού εξοπλισμού όλων των αυτοκινήτων που πωλούνται στην Ευρώπη.

Στον πρώτο κύκλο δοκιμών, επτά δημοφιλών αυτοκινήτων κατηγορίας σούπερ μίνι, το Ford Fiesta και το Volkswagen Polo βαθμολογήθηκαν με τρία αστέρια από την τότε μέγιστη βαθμολογία των τεσσάρων αστέρων, με βάση τα επίπεδα προστασίας για ενήλικους επιβάτες.

Το Rover 100 βαθμολογήθηκε μόνο με ένα αστέρι, ενώ τα Fiat Punto, Nissan Micra, Opel Corsa και Renault Clio βαθμολογήθηκαν μόνο με δύο αστέρια. Όταν αξιολογήθηκε η προστασία των πεζών, ούτε ένα όχημα δεν βαθμολογήθηκε άνω του δύο, υποδηλώνοντας ότι οι κατασκευαστές δεν σχεδίαζαν αυτοκίνητα λαμβάνοντας υπόψη τους ευάλωτους χρήστες των δρόμων.

Οι κορυφαίοι κατασκευαστές επιτέθηκαν στις δοκιμές, ισχυριζόμενοι ότι ήταν τόσο απαιτητικές, ώστε να είναι αδύνατον για ένα αυτοκίνητο να βαθμολογηθεί με τέσσερα αστέρια. Πέντε μήνες αργότερα, ωστόσο, το Volvo S40 έγινε το πρώτο αυτοκίνητο τεσσάρων αστέρων όσον αφορά την προστασία των επιβατών.

Δείτε ακόμα: Απέτυχε στη μικρή μετωπική το Nissan Titan (+video)

Οι δοκιμές Euro NCAP έχουν γίνει ακόμη πιο απαιτητικές και τα αυτοκίνητα μπορούν πλέον να επιτύχουν τη μέγιστη βαθμολογία των πέντε αστέρων όχι μόνο βασιζόμενα στην προστασία που παρέχουν σε επιβάτες και πεζούς σε περίπτωση σύγκρουσης, αλλά και με βάση την ικανότητα του αυτοκινήτου να αποτρέψει την ίδια τη σύγκρουση.

Δείτε παρακάτω και το βίντεο με τις εντυπωσιακές διαφορές σε ασφάλεια μεταξύ ενός νέου Honda Jazz και του παλιού Rover 100:

Get it on Google Play Download on the App Store