Στο σφυρί η ΕΛ.Β.Ο.

Στις 15 Μαΐου λήγει η προθεσμία της υποβολής προσφοράς για όποιον ενδιαφέρεται να αγοράσει την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛ.Β.Ο.) με την κατώτατη τιμή να είναι στα 10.000.000 ευρώ.

Το ελληνικό δημόσιο κατέχει ποσοστό περίπου 86% της ΕΛ.Β.Ο. ενώ ο πλειοδοτικός διαγωνισμός αφορά στο σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, από τις οικοπεδικές εκτάσεις μέχρι τα κτίρια, τον διακριτικό τίτλο ΕΛ.Β.Ο. και τις κατοχυρωμένες ευρεσιτεχνίες, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη βιομηχανία, Θόδωρος Αλιόγκας.

Φυσικά η εξέλιξη αυτή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους εργαζόμενους της εταιρείας οι οποίοι προφανώς ανησυχούν για την απώλεια θέσεων εργασίας. «Αυτό που μας έχουν πει είναι ότι το ένα τρίτο των εργαζόμενων, περίπου 100 άτομα, ενδέχεται να φύγουν, αφού μόνο τα δύο τρίτα δεν κινδυνεύουν» λένε οι ίδιοι.

Για την ιστορία να πούμε πως η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων ιδρύθηκε το 1972 με την επωνυμία ΣΤΑΓΙΕΡ ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε. και ως σκοπό της είχε την παραγωγή και διάθεση  φορτηγών οχημάτων, γεωργικών  ελκυστήρων και σταθερών  κινητήρων. Το 1986, μετά από μεταβίβαση της αυστριακήs συμμετοχής στο Ελληνικό Δημόσιο, η εταιρεία μετονομάσθηκε σε Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων Α.Β.Ε. (ΕΛ.Β.Ο. Α.Β.Ε.).

Τον Αύγουστο του 2000, μετά από διεθνή διαγωνισμό, το 43% των μετοχών της  Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων Α.Β.Ε., καθώς και το μάνατζμεντ, πέρασαν στην ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.

Τον Ιούνιο του 2010 η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ αποχωρεί από την διοίκηση της εταιρείας την ανέλαβε το Ελληνικό Δημόσιο.

Παρακάτω ακολουθεί η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΛ.Β.Ο.

«ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΒΟ»

Το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΛΒΟ ανακοινώνει για την Πέμπτη 27 Απριλίου 2017:

• 24ωρη Απεργία

• Συγκέντρωση στις 09:00 π.μ. στο δικαστικό μέγαρο και πορεία διαμαρτυρίας στο γραφείο του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης

• Στην πορεία θα συμμετέχουν και συνταξιούχοι πρώην εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ διεκδικώντας τις αποζημιώσεις που τους οφείλονται

Get it on Google Play Download on the App Store