Η Mazda αναβιώνει τον Wankel αλλά όχι όπως θα θέλαμε…

Αναμφίβολα, ένας από τους πλέον αγαπημένους κινητήρες στην ιστορία της Mazda είναι ο Wankel, ο οποίος σταμάτησε να παράγεται μαζί με το τέλος της παραγωγής του RX-8 το 2012 . Παρόλα αυτά η Mazda σκέφτεται να τον επαναφέρει στο προσκήνιο, αλλά όχι όπως τον γνωρίζαμε.

Από την μία σίγουρα είναι ευχάριστο νέο να μαθαίνουμε πως η Mazda έχει στα σχέδιά της την επιστροφή του κινητήρα Wankel. Από την άλλη όμως ο τρόπος με τον οποίο ετοιμάζεται η επιστροφή του δεν είναι ο αναμενόμενος. Και αυτό γιατί λέγεται πως θα επανέλθει όχι σε σπορ πισωκίνητα μοντέλα, αλλά σε υβριδικά.

Ναι καλά διαβάσατε. Ο κινητήρας Wankel σύμφωνα με τα σχέδια της μάρκας θα είναι εκεί για να τροφοδοτεί με ενέργεια μία ηλεκτρική μονάδα η οποία με τη σειρά της θα φορτίζει τις μπαταρίες των υβριδικών της Mazda.

Αυτό που λένε οι Ιάπωνες μηχανικοί είναι πως ο συγκεκριμένος τύπος κινητήρα έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, καθώς είναι μικρός σε μέγεθος (θα είναι περίπου 40 εκατοστά σε πλάτος και άλλα τόσα σε μήκος) και οικονομικός όταν δουλεύει σε σταθερό ρυθμό περιστροφής. Μάλιστα λένε πως έχουν ήδη πειραματιστεί με μοτέρ 333 κ.εκ. 38 ίππων, το οποίο εξασφάλισε 200 χλμ. αυτονομίας, τροφοδοτώντας μπαταρίες λιθίου.

Δείτε επίσης: 

Απίστευτη αγγελία RX-8 σε χαμηλή τιμή και μοτέρ για κλάματα…

Ιεροσυλία: Mazda RX-8 με γερμανική καρδιά (+video)

Νέο Mazda MX-5 turbo με 248 ίππους (+video)

Get it on Google Play Download on the App Store