Τρομακτική διαφορά ανάμεσα σε γνήσια και αντίγραφα φρένα (+video)

Οι εποχές που ζούμε είναι δύσκολες και όλοι κοιτάμε να γλιτώσουμε χρήματα από παντού και φυσικά αυτό περιλαμβάνει και τη χρήση του αυτοκινήτου μας. Όμως η φθηνότερη λύση ενός μαϊμού/αντίγραφου ανταλλακτικού μπορεί να μας εξοικονομεί χρήματα, δυστυχώς όμως είναι έως και επικίνδυνη.

Δείτε ακόμη: Γνωρίζετε τι σημαίνουν αυτές οι ενδείξεις στο ταμπλό;

Οι κατηγορίες των ανταλλακτικών που υπάρχουν στην αγορά είναι πολλές και μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για αυτές στο άρθρο που θα βρείτε εδώ.

Όταν λοιπόν έρθει η ώρα να επιλέξουμε ανταλλακτικά για το αυτοκίνητό μας καλό είναι να είμαστε διαβασμένοι και ενημερωμένοι σχετικά με το θέμα για να μην κάνουμε επιλογές τις οποίες αργότερα μπορεί να μετανιώσουμε και φυσικά να πληρώσουμε πολύ πιο ακριβά.

Και αυτό γιατί μπορεί να γλιτώσουμε μερικά χρήματα επιλέγοντας ιμιτασιόν ανταλλακτικά, όμως πρέπει να γνωρίζουμε πως αυτά και μικρότερη διάρκεια ζωής έχουν αλλά και λιγότερο αποτελεσματικά είναι.

Τα ιμιτασιόν ανταλλακτικά λοιπόν, μπορεί να είναι μία οικονομική επιλογή αλλά καλό θα είναι να μην τα προτιμούμε. Ουσιαστικά είναι αντίγραφα των OEM ανταλλακτικών (των γνήσιων δηλαδή), τα οποία μπορεί να δείχνουν σαν αυτά, αλλά δεν έχουν καμία σχέση στα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Είναι αρκετά φθηνότερα, όμως θα πρέπει να αποφεύγεται η επιλογή τους.

Στο συγκεκριμένο video που ακολουθεί θα δούμε πως συμπεριφέρονται δίσκοι φρένων και τακάκια γνήσια και ιμιτασιόν (counterfeit όπως είναι ο αγγλικός όρος). Το video το έχει ετοιμάσει η BMW και φυσικά αυτό δεν παίζει κανέναν ρόλο στο τελικό συμπέρασμα, καθώς αφορά όλες τις εταιρείες.

Σε αυτό λοιπόν βλέπουμε σε μία δοκιμασία τους γνήσιους δίσκους και τα γνήσια τακάκια να διατηρούν την απόδοσή τους, εκεί που τα ιμιτασιόν πραγματικά παραδίδουν πνεύμα και παίρνουν φωτιά.

Σε μια άλλη δοκιμασία θα δούμε το αυτοκίνητο να ακινητοποιείται σε φρενάρισμα πανικού από τα 100 χλμ./ώρα σε 37-38 μέτρα με τα γνήσια τακάκια και τους γνήσιους δίσκους, ενώ η απόσταση αυτή όταν το αυτοκίνητο εξοπλίζεται με ιμιτασιόν ανταλλακτικά είναι στα 51 μέτρα.

Σίγουρα είναι σοκαριστικό να βλέπεις πως το αυτοκίνητο να σταματά πολύ αργότερα από ότι θα μπορούσε μόνο και μόνο επειδή τα ανταλλακτικά είναι ιμιτασιόν ανταλλακτικά.

Τονίζουμε και πάλι πως το video μπορεί να είναι δημιούργημα της BMW, αφορά όμως τα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά όλων των εταιρειών, καθώς αποδεικνύει με πειστικό τρόπο τις διαφορές των γνήσιων από τα ιμιτασιόν.

Διαβάστε επίσης: Έτσι δουλεύει το νέο μοτέρ της Renault 1.3 λτ. (+video)

Φυσικά να υπογραμμίσουμε πως τα γνήσια ανταλλακτικά (OEM) δεν είναι μονόδρομος για κορυφαίες επιδόσεις και διάρκεια ζωής, καθώς υπάρχουν και τα OES ανταλλακτικά ή τα LKQ (διαβάστε περισσότερα για αυτά εδώ).

 

Get it on Google Play Download on the App Store