Κ.Ο.Κ. Έρχονται αυξήσεις ορίων ταχύτητας και μειώσεις προστίμων

Σημαντικές θα είναι οι αλλαγές που φέρνει ο νέος Κ.Ο.Κ. τόσο όσων αφορά στην οδική συμπεριφορά όσο και στα πρόστιμα των παραβάσεων, καθώς μεταξύ άλλων προβλέπεται μείωση των προστίμων και αύξηση των ορίων ταχύτητας.

Συγκεκριμένα, όλα τα πρόστιμα θα μειωθούν κατά 40%, εκτός από αυτά που αφορούν την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, την παραβίαση ερυθρού σηματοδότη ή στοπ και την παράνομη προσπέραση.

Δείτε ακόμη: Αυτοί θα είναι οι επόμενοι αυτοκινητόδρομοι της Ελλάδος

Μάλιστα τα πρόστιμα δεν θα είναι ενιαία για όλους, καθώς θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια που θα τα αυξάνουν έως και τρεις φορές. Έτσι ένα πρόστιμο των 50 ευρώ μπορεί να φτάσει τα 150 ευρώ (ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί πως θα γίνεται ο υπολογισμός βάσει εισοδηματικών κριτηρίων).

Αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για 60 μέρες προβλέπεται για τις περιπτώσεις όπου οι οδηγοί κάνουν χρήση κινητού χωρίς ακουστικά, παρεμποδίζουν διαβάσεις για ΑμεΑ, κινούνται στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης, δεν φορούν ζώνη και κράνος, πετούν το τσιγάρο από το παράθυρο. Να σημειωθεί πως, αν οδηγός επαναλάβει κάποιο από τα παραπάνω, χάνει το δίπλωμα για 4 μήνες και ξαναδίνει εξετάσεις.

Το ΥΠΟΜΕΔΙ προωθεί και ρυθμιστικό πλαίσιο για την κυκλοφορία των ποδηλατών. Ειδικότερα, μπαίνει σήμανση οδών με πινακίδες για τα ποδήλατα, οριζόντια σήμανση οδών, δηλαδή κατά μήκος και κατά πλάτος διαγραμμίσεις, ειδικές διαγραμμίσεις αλλά και φωτεινή σηματοδότηση για τους ποδηλάτες.

Διαβάστε επίσης: Η Lamborghini Huracan Performante κάνει ρεκόρ στα Μέγαρα (+video)

Μεταξύ άλλων, ο νέος Κ.Ο.Κ. θα προβλέπει αύξηση ορίων ταχύτητας σε αυτοκινητόδρομους από τα 130 στα 150 χλμ./ώρα και σε κατοικημένες περιοχές από 50 σε 70 χλμ./ώρα, ενώ θα απαγορεύει την κυκλοφορία σε «γουρούνες» σε οποιοδήποτε δημόσιο δρόμο.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Get it on Google Play Download on the App Store