Πως να καταθέσετε πινακίδες κυκλοφορίας

Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2018 έχουν ανακοινωθεί επίσημα και ήδη τα ειδοποιητήρια υπάρχουν στο TaxisNet (δείτε εδώ τα τέλη κυκλοφορίας του 2018 και πως μπορείτε να τα πληρώσετε χωρίς προμήθεια στις τράπεζες).

Αρκετοί όμως ιδιοκτήτες και φέτος αναμένεται να καταθέσουν πινακίδες κυκλοφορίας λόγω του υψηλού και σε πολλές περιπτώσεις άδικου αντιτίμου. Ποια είναι όμως η διαδικασία για παράδοση πινακίδων και τι πρέπει να προσέχετε;

Διαβάστε ακόμα: Χειμερινά ελαστικά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα πρέπει να απευθυνθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. που ανήκει. Μαζί του οφείλει να έχει τα εξής :

• Δήλωση προσωρινής ακινησίας οχήματος (εις διπλούν).

• Πινακίδες κυκλοφορίας οχήματος.

• Φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή της άδειας παραμονής ή ταυτότητα Ευρωπαίου πολίτη αθεώρητη.

• Άδεια κυκλοφορίας (πρωτότυπη και φωτοαντίγραφο).

• Υπεύθυνη δήλωση με γνήσιο υπογραφής από την Αστυνομία ή τα ΚΕΠ στην οποία θα αναφέρεται ο χώρος που βρίσκεται σταθμευμένο το όχημα. Αν το όχημα σταθμεύσει σε δικό σας ιδιωτικό χώρο συμπληρώνετε απλά μια υπεύθυνη δήλωση ενώ αν το όχημα σταθμεύσει σε χώρο που σας έχει παραχωρήσει κάποιος τρίτος θα πρέπει να του ζητήσετε να σας συμπληρώσει μια υπεύθυνη δήλωση η οποία θα πρέπει να είναι θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από την Αστυνομία ή το ΚΕΠ. Σε περίπτωση που το όχημα σταθμεύσει σε χώρο που ενοικιάζεται χρειάζεται και το μισθωτήριο θεωρημένο από την εφορία.

Δείτε ακόμα: 10 συμβουλές αγοράς μεταχειρισμένου αυτοκινήτου

Σημαντικές Πληροφορίες

• Προκειμένου να γίνει αποδεκτή η κατάθεση των πινακίδων πρέπει να έχουν εξοφληθεί τα τέλη κυκλοφορίας όλων των προηγούμενων ετών.

• Μόλις πραγματοποιηθεί η κατάθεση των πινακίδων στην Δ.Ο.Υ. δεν υποχρεούστε να πληρώσετε τέλη κυκλοφορίας ενώ επιπρόσθετα το όχημα δεν αποτελεί τεκμήριο ούτε υπολογίζεται φόρος πολυτελείας για το διάστημα που παραμένει ακινητοποιημένο.

• Αφότου περάσει ένα έτος από την κατάθεση των πινακίδων, οι πινακίδες κυκλοφορίας σας καταστρέφονται και πρέπει να εκδοθούν καινούργιες με κόστος από 30 ευρώ.

• Αν η περίοδος για να περάσετε ΚΤΕΟ λήξει κατά τη διάρκεια που έχουν κατατεθεί οι πινακίδες τότε θα πρέπει μέσα σε 15 ημέρες από την άρση ακινησίας να περάσετε από έλεγχο ΚΤΕΟ. Σε αυτήν την περίοδο το αυτοκίνητό σας δεν θα θεωρείται εκπρόθεσμο και δεν θα υπάρξει πρόστιμο.

Get it on Google Play Download on the App Store