Ποιοι και πως δεν θα πληρώνουν διόδια στην Εγνατία Οδό

Δημοσιεύθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ η απόφαση του Υπουγείου Υποδομών που καθορίζει τις απαλλαγές από την καταβολή διοδίων στους σταθμούς της Εγνατίας Οδού και των καθέτων αξόνων αυτής. Αφορά τους κατοίκους των όμορων περιοχών αλλά και όλους τους ανέργους (σύμφωνα με εδάφιο γ, παράγραφος 9, άρθρο 2, ν.4388/2016 Α93).

Οι περιοχές που απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής διοδίων για διαδημοτικές μετακινήσεις ανά οδικό τμήμα της θέσης Μετωπικού Σταθμού είναι οι εξής:

diodia den egnatia

Για να ισχύει η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τελών διοδίων θα πρέπει κάθε απαλλασσόμενος να διαμένει με κύρια κατοικία εντός των ορίων των απαλλασσόμενων γεωγραφικών περιοχών. Τα οχήματα που συμπεριλαμβάνονται είναι Ι.Χ. ιδιωτικών ή Ι.Χ. επαγγελματικών οχημάτων των επιχειρήσεων και επαγγελματιών που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση εντός των ορίων των απαλλασσόμενων γεωγραφικών περιοχών, από την καταβολή διοδίων τελών.

Επιπρόσθετα όμως απαλλάσσονται και όλοι οι άνεργοι της χώρας σε ολόκληρη την Εγνατία Οδό και τους κάθετους άξονες αυτής. Η απαλλαγή ισχύει με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας, η οποία βεβαίως θα πρέπει να βρίσκεται σε ισχύ.

Πως δεν θα πληρώνετε διόδια στην Εγνατία Οδό

Θα δημιουργηθεί μία ηλεκτρονική βάση δεδομένων των μόνιμων κατοίκων και των δικαιούχων απαλλαγής. Όσοι θα δικαιούνται δωρεάν διελεύσεις θα πρέπει να συμπληρώσουν σε ειδική διαδικτυακή εφαρμογή την αίτηση απαλλαγής η οποία θα περιλαμβάνει τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και τους αριθμούς κυκλοφορίας των οχημάτων για τα οποία ζητείται η χορήγηση διέλευσης από τα διόδια. Φυσικά τα τελευταία θα πρέπει να ανήκουν στην ιδιοκτησία του ανωτέρω φυσικού ή νομικού προσώπου.

Δικαιολογητικά

• Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήριο του ενδιαφερομένου.
• Δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή/και άλλα φορολογικά στοιχεία μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ, διά των οποίων θα αποδεικνύεται η κύρια κατοικία ή η επαγγελματική εγκατάσταση του ενδιαφερόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου.
• Άδεια κυκλοφορίας των οχημάτων που ανήκουν στο ανωτέρω φυσικό ή νομικό πρόσωπο και για τα οποία ζητείται η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τελών διοδίων.

Get it on Google Play Download on the App Store