Να γιατί έχει κίνηση στους δρόμους (+videos)

Σίγουρα το προφανές είναι πως η κίνηση στο δρόμο μπορεί να δημιουργείται λόγω κάποιου ατυχήματος ή εργασιών στο δρόμο που κρατούν κάποια από τις λωρίδες του κλειστή. Παρόλα αυτά όλοι έχουμε βρεθεί σε κίνηση, η οποία όμως τελικά δεν οφείλεται πουθενά.

Δείτε ακόμη: Μικρομεσαία turbo βενζίνης με 15.000 ευρώ

Και όταν λέμε πουθενά, εννοούμε πως φτάνουμε στο σημείο στο οποίο τελικά παύει να υπάρχει η κίνηση και δεν βλέπουμε κανένα ατύχημα ή καμία κλειστή λωρίδα. Και όλοι μας αναρωτιόμαστε μέσα από τα αυτοκίνητά μας… «Μα γιατί είχε τόση κίνηση αφού δεν έγινε τίποτα;».

Η απάντηση λοιπόν έχει δοθεί και επιστημονικά εδώ και αρκετό καιρό τόσο από ιαπωνικό πανεπιστήμιο από το οποίο είναι και το πρώτο video που θα δούμε με το πείραμα του κύκλου στο οποίο αυτοκίνητα προσπαθούν να κινηθούν με σταθερή ταχύτητα σε σταθερή τροχιά, αλλά και από το πανεπιστήμιο MIT, από το οποίο προέρχεται το ψηφοποιημένο video.

Δείτε ακόμη: Τι είναι η γωνία κάμπερ, κάστερ και σύγκλιση των τροχών;

Σύμφωνα λοιπόν με τους ερευνητές η κίνηση δημιουργείται από τους ίδιους τους οδηγούς και από την συμπεριφορά τους στον δρόμο. Το φρενάρισμα είναι η κυρίαρχη αιτία που δημιουργείται η κίνηση και μεταφράζεται σε ουρές χιλιομέτρων, καθώς μεταφράζεται σε μία αλυσιδωτή αντίδραση που μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω από το αρχικό σημείο προκαλεί ακινητοποίηση των οχημάτων. Ο τρόπος να καταπολεμήσουμε αυτό το φαινόμενο είναι να παραδειγματιστούμε από τον τρόπο που πετάνε τα πουλιά στον ουρανό.

Όλα κρατάνε συγκεκριμένη απόσταση μεταξύ τους και πετάνε έτσι σε σταθερή ταχύτητα. Λογικό καθώς αν κολλήσουν στο μπροστινό και χρειαστεί να «φρενάρουν» τότε θα ακινητοποιηθούν και χωρίς ταχύτητα δεν μπορούν να πετάξουν. Αυτός είναι και ο τρόπος που οι ερευνητές του πανεπιστημίου MITεξηγούν απλά και κατανοητά το φαινόμενο της κίνησης δίχως κάποια αφορμή (ατύχημα κλπ.).

Διαβάστε επίσης: Τι βλάβες προκαλούνται με λίγο καύσιμο στο ρεζερβουάρ;

Επομένως την επόμενη φορά που θα βγείτε σε κάποιον αυτοκινητόδρομο ή δρόμο ταχείας κυκλοφορίας μην κολλάτε στον μπροστινό σας. Αφήστε απόσταση και ταξιδέψτε σε σταθερή ταχύτητα με αυτόν αποφεύγοντας να φρενάρετε. Αν το κάνουμε όλοι τότε σίγουρα το φαινόμενο της κίνησης χωρίς λόγο και αφορμή (PhantomTrafficJamόπως λένε και οι Άγγλοι) θα μειωθεί δραματικά.

Get it on Google Play Download on the App Store