Επικίνδυνα τα κινέζικα ελαστικά σε βρεγμένο οδόστρωμα

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Continental (ελαστικά), σε πρόσφατο τεύχος πολύ γνωστού γερμανικού περιοδικού αυτοκινήτου παρουσιάζεται μια σύγκριση ελαστικών που παράγονται στην Κίνα απέναντι σε ένα Ευρωπαϊκό premium ελαστικό. Τα αποτελέσματα των τεστ έδειξαν ότι οι ιδιότητες κρατήματος για τα ελαστικά από την Απω Ανατολή είναι μακράν κατώτερες από αυτές των ευρωπαϊκών ελαστικών. «Τα αποτελέσματα όλων στο βρεγμένο ήταν καταστροφικά» τόνισαν οι δοκιμαστές. Η διαφορά στην απόσταση φρεναρίσματος -με κανονική ταχύτητα για δρόμο υψηλής κυκλοφορίας (100 χλμ./ώρα) – μεταξύ του ελαστικού της Continental που θεωρείται premium και του χειρότερου ελαστικού, της δοκιμής στο βρεγμένο, ήταν περίπου 24 μέτρα!

Το αποτέλεσμα της δοκιμής υδρολίσθησης ήταν πολύ κακό. Σε αυτήν την περίπτωση το χειρότερο μεταξύ των κινέζικων ελαστικών ξεκίνησε την υδρολίσθηση στην ταχύτητα των 66 χλμ./ώρα, τη στιγμή που το καλύτερο της δοκιμής συνέχισε να παρέχει πρόσφυση με ταχύτητα πάνω από 78 χλμ./ώρα. Οι εμπειρογνώμονες δοκίμασαν ελαστικά από εξέχοντες Ευρωπαίους, Αμερικάνους, και Ασιάτες κατασκευαστές που φτιάχνονται στην Κίνα για την εγχώρια αγορά. Τα ελαστικά αυτά δεν έχουν έγκριση για πώληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διάσταση δοκιμής ήταν η 205/55 R 16, η οποία χρησιμοποιείται σε ένα μεγάλο αριθμό μικρομεσαίας και μεσαίας κατηγορίας αυτοκινήτων.

Οι δοκιμαστές συμβουλεύουν τους καταναλωτές να βεβαιώνονται ότι τα ελαστικά που αγοράζουν – χρησιμοποιούν έχουν πάρει έγκριση για χρήση στην Ευρώπη, το οποίο επιβεβαιώνεται από την ύπαρξη του δείκτη “e4” στο πλαινό τμήμα του ελαστικού. Ο καλύτερος τρόπος, πάντα σύμφωνα με τους ειδικούς του γερμανικού περιοδικού αυτοκινήτου είναι να παραγγείλετε κατευθείαν τα ελαστικά από έναν εξειδικευμένο αντιπρόσωπο online ή από έναν τοπικό αντιπρόσωπο ο οποίος θα επιβεβαιώσει ότι τα ελαστικά έχουν πάρει έγκριση για χρήση σε ευρωπαϊκούς δρόμους. Με αυτόν τον τρόπο ο καταναλωτής θα εξασφαλίσει ότι έχει σε κάθε περίπτωση ένα τοπικό σημείο να απευθυνθεί, αν τυχόν προκύψουν προβλήματα με τα ελαστικά. 

Get it on Google Play Download on the App Store