Δοκιμή Honda Civic Type R (+videos)

Το νέο Honda Civic Type R έχει πατήσει πλέον τους τροχούς του και επί ελληνικού εδάφους και συστήνεται και στο ελληνικό κοινό, αφού κυκλοφορεί ανάμεσά μας και σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο. Και αυτό γιατί η… θρασύτατη εμφάνισή του κραυγάζει την διαφορετικότητά του και ακόμη και κάποιος που δεν ασχολείται με τα δρώμενα στην αυτοκίνηση μπορεί να καταλάβει πως κάτι συμβαίνει με αυτό το αυτοκίνητο.

Εμείς το είχαμε στα χέρια μας στην έκδοση GT (κοστίζει 53.650 ευρώ), η οποία έχει να επιδείξει πλουσιότερο εξοπλισμό από τη βασική έκδοση (που τιμάται στα 49.740 ευρώ). Συγκεκριμένα, διαθέτει επιπλέον της έκδοσης Type R πληροφόρηση τυφλού σημείου, διζωνικό κλιματισμό, εσωτερικό καθρέφτη με αυτόματη σκίαση, αισθητήρες στάθμευσης εμπρός, ηλεκτρικά αναδιπλούμενους εξωτερικούς καθρέφτες, φως στο ντουλαπάκι του συνοδηγού, πλοήγηση και μπροστινά φώτα ομίχλης LED (δείτε εδώ αναλυτικά τις τιμές του αυτοκινήτου στην χώρα μας). Και αν σας φαίνεται ακριβό μην κατηγορήσετε την Honda ή τον εισαγωγέα, αλλά το ίδιο το κράτος μας και το φορολογικό του σύστημα. Γιατί; Ρίξτε εδώ μια ματιά στις τιμές που έχει το νέο Honda Civic Type R και σε άλλες χώρες της Ευρώπης προ και μετά φόρων και θα έχετε την απάντησή σας.

Δείτε εδώ όλες τις δοκιμές νέων αυτοκινήτων Honda

Σε αφήνει με το στόμα ανοικτό!

Μπορεί να ξεκινήσαμε λίγο… ξενέρωτα το κείμενό μας για το νέο, πέμπτης γενιάς Honda Civic Type R αλλά θέλαμε να επιτείνουμε την αγωνία για το ιαπωνικό hot hatch. Ένα μοντέλο το οποίο μας συστήνεται δια σφικτής χειραψίας. Και αυτό γιατί από την πρώτη στιγμή που θα το αντικρίσεις, αντιλαμβάνεσαι πως έχεις να κάνεις με ένα ξεχωριστό αυτοκίνητο, είτε σου αρέσει, είτε όχι. Κραυγαλέο ίσως, αποτελεσματικό σίγουρα, καθώς σύμφωνα με τη Honda ότι έχει επάνω του εξυπηρετεί και κάποιον σκοπό (αεροδυναμική και ψύξη). Αυτό είναι το πιο ακραίο σε εμφάνιση αυτοκίνητο, που κυλά από γραμμή παραγωγής παγκοσμίως και στην Honda το χαίρονται. Μπορείς να το πεις εκκεντρικό ή κακόγουστο, από την άλλη όμως μπορείς να το αποκαλέσεις «τούμπανο» και μοναδικό. Εξαρτάται από την σκοπιά που το βλέπεις. Όπως και να έχει, το νέο Honda Civic Type R είναι ένα γρήγορο αυτοκίνητο και το δείχνει. Ή για να ακριβολογούμε, είναι το πιο γρήγορο προσθιοκίνητο αυτοκίνητο παγκοσμίως (ευρείας παραγωγής) και το καταλαβαίνεις απλά και μόνο κοιτάζοντάς το. Πρησμένα φτερά, «απειλητική» μούρη, τεράστια αεροτομή, αεροδυναμικός διαχύτης, τρεις εξατμίσεις, μαύρα μαρσπιέ και κόκκινες λεπτομέρειες δίνουν τον τόνο.

Οδηγοκεντρικό εσωτερικό

Το εσωτερικό σίγουρα είναι χαμηλότερων τόνων, αν το συγκρίνεις σχεδιαστικά με το αμάξωμα. Διατηρεί κατά βάση την σχεδίαση της καμπίνας του συμβατικού Honda Civic το οποίο βρίσκεται πλέον στη δέκατη γενιά του, αλλά έχει κάποιες αλλαγές στα σημεία που το καθιστούν περισσότερο οδηγοκεντρικό. Αυτές είναι τα κόκκινα μπάκετ καθίσματα της Recaro, το τριάκτινο τιμόνι, ο αλουμινένιος επιλογέας ταχυτήτων ο διαφοροποιημένος ψηφιακός πίνακας οργάνων (με πληθώρα επιλογών για ενδείξεις σπορ χαρακτήρα (G-Meter, πίεση τούρμπο, χρονόμετρο κλπ.) και οι κόκκινες λεπτομέρειες.

Η θέση οδήγησης είναι πιο χαμηλά τοποθετημένη από ότι στα απλά Honda Civic, ενώ η ποιότητα των υλικών και η συναρμογή είναι στα ίδια επίπεδα. Η εργονομία όσον αφορά στις βασικές λειτουργίες δεν έχει ατέλειες. Όταν όμως θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις το σύστημα πολυμέσων, σίγουρα θα πρέπει να έχεις κάνει τα μαθήματά σου διαβάζοντας πιο πριν το εγχειρίδιο ή αφιερώνοντας χρόνο επεξεργαζόμενος το σύστημα της Honda, μέσω της ψηφιακής οθόνης αφής. Οι χώροι είναι παραπάνω από αρκετοί για τέσσερα άτομα, οι θήκες μικροαντικειμένων είναι μπόλικες και ευρύχωρες, ενώ το πορτ μπαγκάζ είναι στα 420 λίτρα και με την αναδίπλωση των καθισμάτων φτάνει στα 1.209 λίτρα. Καμία θυσία λοιπόν στην καμπίνα σε χώρους και πρακτικότητα.

Μοτέρ για σεμινάριο

Σίγουρα αν οι μηχανικοί της Honda δεν έκαναν ότι καλύτερο για το μοτέρ του Type R θα είχαν κάνει ήδη… χαρακίρι! Εδώ ο 2.0 λίτρων VTEC Turbo αποτελεί λογική εξέλιξη του συνόλου που είδαμε στο προηγούμενο Type R και πλέον αποδίδει παραπάνω. Συγκεκριμένα η απόδοσή του είναι στα 320 άλογα ισχύος στις 6.500 σ.α.λ. ενώ η ροπή του είναι στα 400 Nm από τις 2.500 σ.α.λ. έως και τις 4.500 σ.α.λ. Από την πρώτη στιγμή αντιλαμβάνεσαι πως οι Ιάπωνες έχουν δουλέψει στα επιμέρους χαρακτηριστικά λειτουργίας του, έχοντας κάνει τον κινητήρα να έχει πιο άμεση απόκριση από πριν και καλύτερη συμπεριφορά όταν ο ρυθμός περιστροφής είναι κάτω από τις 2.000 σ.α.λ. αν και πάλι είναι νωχελικός σε αυτό το σημείο.

Φυσικά και πάλι έχουμε να κάνουμε με τεχνολογία VTEC (μεταβλητός χρονισμός και ηλεκτρονικός έλεγχος των βαλβίδων) που έχει κάνει την Honda διάσημη, ενώ διαθέτει και διπλό μεταβλητό έλεγχο χρονισμού (Dual – Variable Timing Control – VTC). Οι επιδόσεις του είναι συγκλονιστικές και τα νούμερα αποδίδουν δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα, για το 0-100 χλμ./ώρα χρειάζεται μόλις 5,7 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική του ταχύτητα φτάνει στα 272 χλμ./ώρα. Από την άλλη, η μέση κατανάλωσή του κατά την διάρκεια της δοκιμής μας ήταν στα 10,8 λίτρα/100 χλμ. Φυσικά αν κινείστε χαλαρά (δύσκολο με αυτό το αυτοκίνητο) θα δείτε μέση κατανάλωση ακόμη και 9,0 λίτρα/100 χλμ. Από την άλλη με σβέλτη οδήγηση η μέση κατανάλωση είναι στα 12,6 λίτρα/100 χλμ.

Τα κάνει όλα εντυπωσιακά

Η εμφάνιση και τα τεχνικά χαρακτηριστικά αυτού του αυτοκινήτου σε προϊδεάζουν για κάτι πραγματικά δύσκολο στην οδήγηση. Όπερ σημαίνει βαρύ τιμόνι, συμπλέκτης που αντιστέκεται με μανία στο αριστερό σου πόδι, εξάτμιση που σπάει ντεσιμπελόμετρα και ανάρτηση που δεν ξέρει τι σημαίνει απόσβεση. Και όμως, ακόμη και σε αυτό τον τομέα το νέο Honda Civic Type R είναι εντυπωσιακό. Αν το οδηγήσεις ήρεμα και στο πρόγραμμα Comfort, θα εκπλαγείς ευχάριστα από το πόσο… καθημερινό αυτοκίνητο είναι. Άνετο (παρά τις 20άρες ζάντες και τα χαμηλοπρόφιλα ελαστικά) και ευκολοδήγητο τόσο που θα το δόσεις και στην γυναίκα σου να πάει για ψώνια (λέμε τώρα). Θαρρείς πως είσαι σε Honda Civic με 1.0 λτ. κινητήρα.

Τα πράγματα όμως αλλάζουν αν επιλέξεις το πρόγραμμα Sport και ακόμη… χειρότερα το πρόγραμμα +R. Η προσαρμοζόμενη ανάρτηση σκληραίνει αισθητά και κάνει το αυτοκίνητο πιο νευρικό, το τιμόνι βαραίνει τόσο λες και δεν έχει υποβοήθηση, το γκάζι αποκτά ακόμη πιο άμεση απόκριση, το κιβώτιο σε κάθε κατέβασμα κάνει rev matching (με το που κουμπώνεις μικρότερη σχέση δίνει γκάζι αυτόματα και ανεβάζει στροφές στο μοτέρ) και τα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας γίνονται λιγότερο επικριτικά απέναντι στις άγριες διαθέσεις σου. Το μπροστινό του Honda Civic Type R είναι εκπληκτικό. Άμεσο και ξυραφένιο και με ένα μηχανικό μπλοκέ (αφανή ήρωα) πραγματικά δύσκολα θα σε πουλήσει. Μάλιστα είναι αρκετά προοδευτικό και ακόμη και αν κάνεις την υπερβολή σου δίνει τον χρόνο να αντιδράσεις. Τα φρένα με τις 4πίστονες Brembo είναι άμεσα και ακούραστα, ενώ το κιβώτιο ταχυτήτων είναι για ακόμη μία φορά σε αυτοκίνητο της Honda για σεμινάριο. Μας θύμισε εκείνο του Honda S2000 αλλά με ένα πιο γλυκό κούμπωμα. Έχει μικρές και σαφείς διαδρομές και ακόμη και σε ακαριαίες αλλαγές δεν θα δυσανασχετήσει.

Δείτε εδώ όλες τις δοκιμές νέων αυτοκινήτων

Πραγματικά, το νέο Honda Civic Type R είναι ένα απίστευτο αυτοκίνητο. Μπορείς μαζί του να πεταχτείς το Σαββατοκύριακό σου μέχρις τις Σέρρες και να κάνεις ρεκόρ, να του πιεις το αίμα στην πίστα και τις υπόλοιπες μέρες να πηγαίνεις τα παιδιά σου στο σχολείο και εσύ στην δουλειά.

(+) Κινητήρας, ανάρτηση, επιδόσεις, κιβώτιο ταχυτήτων, αίσθηση τιμονιού, μηχανικό μπλοκέ διαφορικό, χώροι, πρακτικότητα

(-) Τιμή (λόγω φορολογίας), απόκριση στις χαμηλές σ.α.λ.

Καύσιμο
Βενζίνη
Κυβισμός (κ.εκ.)
1.996
Κύλινδροι/βαλβίδες
4/16
Ταχύτητες
6
Ισχύς (PS/σ.α.λ.)
320/6.500
Ροπή (Nm/σ.α.λ.)
400/2.500 – 4.500
0-100 χλμ./ώρα (δλ.)
5,7
Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα)
272
Αστική (λτ./100 χλμ.)
9,8
Υπεραστική (λτ./100 χλμ.)
6,5
Μεικτή (λτ./100 χλμ.)
7,7
Εκπομπές CO2 (γρ./χλμ.)
176
Τέλη κυκλοφορίας (ευρώ)
431,2
Εμπρός ανάρτηση
Γόνατα ΜακΦέρσον, αντ. δοκός
Πίσω ανάρτηση
Πολλαπλών συνδέσμων, αντ. δοκός
Εμπρός φρένα
Αεριζόμενοι δίσκοι
Πίσω φρένα
Δίσκοι
Υποβοήθηση τιμονιού
Ηλεκτρική
Μήκος (χλστ.)
4.557
Πλάτος (χλστ.)
1.877
Ύψος (χλστ.)
1.434
Μεταξόνιο (χλστ.)
2.699
Βάρος (κιλά)
1.380
Χώρος αποσκευών (λίτρα)
420
Αστέρια
(5)
Ασφάλεια ενηλίκου
92%
Ασφάλεια παιδιού
75%
Ασφάλεια πεζού
75%
Επικουρικά συστήματα
88%
ESP
 
Αερόσακοι
6
Ηλεκτρικά παράθυρα
4
Ηλεκτρικοί καθρέπτες
 
Air condition
 
Κλιματισμός
 
Ηχοσύστημα
 
Ζάντες Αλουμινίου
 
Τιμή από
49.740
Get it on Google Play Download on the App Store