Δοκιμή Hyundai i10 1.0 λτ. 66 PS

H Hyundai είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και έχει ισχυρή παρουσία εδώ και πολλά χρόνια στα μίνι αυτοκίνητα, από το πρώτο Atos έως το υπάρχον i10, το οποίο στην υπάρχουσα ανανεωμένη του γενιά αποτελεί μία από τις πιο πλήρεις και αξιόλογες προτάσεις στην κατηγορία του. Το μικρότερο αυτοκίνητο της Κορεατικής μάρκας προσφέρει ότι θελήσει κανείς από ένα αυτοκίνητο πόλης, όπως οικονομία, πρακτικότητα, ευελιξία, ασφάλεια και πολλά ακόμη, ενώ πωλείται σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές και συνοδεύεται με 5ετή εργοστασιακή εγγύηση χωρίς όριο χιλιομέτρων, όπως επίσης με 5 χρόνια δωρεάν οδική βοήθεια, 5 χρόνια δωρεάν ετήσιο τεχνικό έλεγχο και 5 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση βαφής.

Δείτε ακόμη: Νο1 σε αξιοπιστία η Hyundai στην Αγγλία

Στην αρχική του έκδοση το i10 1.0 66hp Active πωλείται σε τιμές που ξεκινούν από μόλις 9.990 ευρώ (με την έκπτωση των 800 ευρώ που ισχύει σε όλες τις εκδόσεις), ενώ στον εξοπλισμό που περιλαμβάνονται ESP, 6 αερόσακοι, air condition, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, ρυθμιζόμενο τιμόνι και κάθισμα οδηγού σε ύψος, ηχοσύστημα κ.λπ. Να υπενθυμίσουμε ότι το i10 διατίθεται και με τον 1.200άρη κινητήρα των 87 ίππων σε τιμές που ξεκινούν από μόνο 10.490 ευρώ.

Νεανικός και κομψός σχεδιασμός

Εξωτερικά το Hyundai i10 παρουσιάζει ελκυστική εικόνα, ενώ το κόμπακτ σε διαστάσεις αμάξωμά του (μήκος 3,7 μ.), ευνοεί ιδιαίτερα στις αστικές μετακινήσεις. Μετά την ανανέωση που δέχτηκε απέκτησε νέου σχεδιασμού εμπρός προφυλακτήρα με ενσωματωμένα στρογγυλά φώτα LED ημέρας, ανασχεδιασμένη μάσκα, νέο πίσω προφυλακτήρα και ελαφρώς διαφοροποιημένα πίσω φανάρια. Επίσης, υπάρχουν νέα πλαστικά προστατευτικά χαμηλά στις πόρτες και νέα σχέδια ζαντών αλουμινίου 14 ιντσών.

Ποιοτικό και άνετο εσωτερικό

Ο θάλαμος των επιβατών του Hyundai i10 διαθέτει μοντέρνο σχεδιασμό, προσεγμένη ποιότητα και είναι πρακτικός. Μετά την ανανέωση απέκτησε σύστημα πολυμέσων με οθόνη αφής 7 ιντσών (εκτός της βασικής έκδοσης), η οποία περιλαμβάνει διάφορες λειτουργίες συν GPS και 7ετή δωρεάν συνδρομή στις υπηρεσίες TomTomlive Services. Τα σκληρά πλαστικά στο εσωτερικό είναι καλής ποιότητας και πολύ καλά συναρμολογημένα, χωρίς να υπάρχουν γυμνές μεταλλικές επιφάνειες, όπως σε άλλα ανταγωνιστικά μοντέλα. Πολύ καλές με την σειρά τους είναι η θέση οδήγησης και η εργονομία, ενώ οι διάφορες θήκες ενισχύουν την πρακτικότητα. Παράλληλα, η καμπίνα του i10 είναι άνετη για τις μετακινήσεις τεσσάρων επιβατών και διαθέτει από τα μεγαλύτερα πορτ μπαγκάζ (252 λτ.) της κατηγορίας.

Πολιτισμένος και οικονομικός κινητήρας

Το 1.0 λτ. ατμοσφαιρικό μηχανικό σύνολο με τους διπλούς εκκεντροφόρους επικεφαλής, το διπλό συνεχώς μεταβαλλόμενο χρονισμό των βαλβίδων και το αλουμινένιο μπλοκ, αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη. Το πρώτο στοιχείο του που εκτιμάται είναι οι σχεδόν ανύπαρκτοι κραδασμοί και το τρέμουλο (λόγω των 3 κυλίνδρων) από το ρελαντί μέχρι τις υψηλές στροφές και η καλή του απόκριση. Οι 66 ίπποι και τα 95 Nm ροπής επαρκούν για να κινήσουν σβέλτα το αμάξωμα των 989 κιλών, χάρη και στην  πυκνή διάταξη του 5τάχυτου κιβωτίου με τον εύχρηστο επιλογέα. Σε αστικούς ρυθμούς το μοτέρ παρουσιάζει καλή ελαστικότητα, ενώ σε πιο γρήγορους ταχύτητες κρατάει το ρυθμό του (130 χλμ./ώρα με σχεδόν 4.000 σ.α.λ.). Στα θετικά του χαρακτηριστικά ανήκει και η χαμηλή κατανάλωση, η οποία κυμαίνεται λίγο πιο κάτω από τα 6,0 λτ./100 χλμ. Μόνο σε συνθήκες έντονου φορτίου (επιβατών και χρήση air condition) γίνεται αισθητή η χαμηλή του απόδοση, εις βάρος και της κατανάλωσης.

Άνετο και ασφαλές στο δρόμο

Το Hyundai i10 κερδίζει αμέσως τον οδηγό του, ο οποίος θα το λατρέψει για τη μεγάλη ευκολία που προσφέρει στους χειρισμούς, την ευελιξία, την άνεση και την ασφαλή οδική του συμπεριφορά. Η ανάρτησή του παρουσιάζει καλύτερα χαρακτηριστικά μέσω της τοποθέτησης νέων ελαστικών στόπερ στον εμπρός άξονα, ενώ οι 14 ιντσών ζάντες με τα ελαστικά διαστάσεων 175/65 είναι κατάλληλα για τον αστικό χαρακτήρα του αυτοκινήτου και τους γεμάτους ανωμαλίες δρόμους, τους οποίους περνά χωρίς να ενοχλούνται οι επιβάτες. Επιπλέον, χάρη στην τροποποιημένη ηλεκτρική υποβοήθηση του τιμονιού ο οδηγός λαμβάνει καλύτερη αίσθηση τόσο στις ευθείες όπου βαραίνει και έχει σωστή επαναφορά, όσο και στις στροφές, παρέχοντας την απαιτούμενη πληροφόρηση. Στις ευθείες το αμάξωμα του i10 είναι σταθερό ακόμα και σε ταχύτητες εκτός του αστικού του χαρακτήρα, όπως και στις στροφές όπου οι κλίσεις του αμαξώματος είναι λογικές και το ESP θα επέμβει όταν διαγνώσει απώλεια πρόσφυσης. Πολύ καλά με την σειρά τους είναι και τα φρένα με τους δίσκους σε όλους τους τροχούς.

Δείτε εδώ όλες τις νέες δοκιμές

(+): Τιμή – εξοπλισμός, άνεση, κατανάλωση, ευκολία στην οδήγηση, χώροι για επιβάτες και αποσκευές, σχεδίαση, αίσθηση κιβωτίου ταχυτήτων, εγγύηση

(-): Δύναμη κινητήρα σε συνθήκες έντονου φορτίου

Καύσιμο
Βενζίνη
Κυβισμός (κ.εκ.)
998
Κύλινδροι/βαλβίδες
3/12
Ταχύτητες
5
Ισχύς (PS/σ.α.λ.)
66/5.500
Ροπή (Nm/σ.α.λ.)
95/3.500
0-100 χλμ./ώρα (δλ.)
14,7
Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα)
156
Αστική (λτ./100 χλμ.)
6,0
Υπεραστική (λτ./100 χλμ.)
4,0
Μεικτή (λτ./100 χλμ.)
4,7
Εκπομπές CO2 (γρ./χλμ.)
108
Τέλη κυκλοφορίας (ευρώ)
105,84
Εμπρός ανάρτηση
Γόνατα ΜακΦέρσον, αντ. δοκός
Πίσω ανάρτηση
Ημιάκαμπτος άξονας
Εμπρός φρένα
Αεριζόμενοι δίσκοι 252 χλστ.
Πίσω φρένα
Δίσκοι 234 χλστ.
Υποβοήθηση τιμονιού
Ηλεκτρική
Μήκος (χλστ.)
3.665
Πλάτος (χλστ.)
1.660
Ύψος (χλστ.)
1.500
Μεταξόνιο (χλστ.)
2.385
Βάρος (κιλά)
933
Χώρος αποσκευών (λίτρα)
252
Αστέρια
(4)
Ασφάλεια ενηλίκου
79%
Ασφάλεια παιδιού
80%
Ασφάλεια πεζού
71%
Επικουρικά συστήματα
56%
ESP
 
Αερόσακοι
6
Ηλεκτρικά παράθυρα
2
Ηλεκτρικοί καθρέπτες
 
Air condition
 
Κλιματισμός
 
Ηχοσύστημα
 
Ζάντες Αλουμινίου
 
Τιμή από
9.990
Get it on Google Play Download on the App Store