Δοκιμή Mercedes E 220 d Coupe (+videos)

Η Mercedes ανανέωσε την E-Class πριν λίγο καιρό και εμείς βρεθήκαμε πίσω από το τιμόνι της E-Class Coupe προκειμένου να δούμε από κοντά τις διαφορές της αλλά και να νιώσουμε πως είναι το μεγάλο κουπέ της γερμανικής μάρκας, στη βασική πετρελαιοκίνητη έκδοση E 220 d με το νέο 2λιτρο των 194 ίππων.

Από την πρώτη στιγμή που αντικρίσαμε το αυτοκίνητο ενθουσιαστήκαμε με την εμφάνισή του, καθώς φαίνεται με την πρώτη ματιά πως πλέον η Mercedes βαδίζει σε ασφαλή σχεδιαστικά μονοπάτια. Πάντοτε τα κουπέ της είχαν ένα κύρος και ένα… εκτόπισμα, αλλά σχεδιαστικά ήθελες το κάτι παραπάνω. Πλέον, αυτό το συναίσθημα δεν υπάρχει καθώς η E-Class Coupe από όποια γωνία και αν τη δεις είναι υπέροχη. Φυσικά, τα χρήματα που ζητά η Mercedes για την βασική πετρελαιοκίνητη έκδοση είναι… πολλά για τους πολλούς, καθώς η τιμή της ξεκινά από τα 66.850 ευρώ και προφανώς περιορίζει το κοινό που θα την αποκτήσει, παρόλα αυτά, αυτό δεν είναι κάτι που σε εμποδίζει από το να θαυμάσεις τις αρμονικές γραμμές της και να την ονειρευτείς.

Δείτε εδώ όλες τις δοκιμές νέων αυτοκινήτων με ένα κλικ

Εκλεκτή και ακριβοθώρητη

Όπως είπαμε πριν, εμφάνιση και τιμή συνθέτουν ένα κοκτέιλ που πολλοί θα ήθελαν να γευτούν αλλά λίγοι μπορούν να το κάνουν. Το μήκος των 4.828 χλστ. είναι αρκετά μεγάλο και προφανώς δεν κρύβεται, παρόλα αυτά οι γραμμές της E-Class Coupe και το πολύ ωραίο τελείωμά της στο πίσω μέρος κάνουν ότι μπορούν για να του προσδώσουν την απαραίτητη χάρη και να το κάνουν ελκυστικό. Ίσως είναι τα πιο ωραία 4,8 μέτρα που έχουμε δει ποτέ αλλά και τα πιο αεροδυναμικά, αφού ο συντελεστής οπισθέλκουσας είναι μόλις 0,27 Cd. Εμπρός η μάσκα είναι επιβλητική και συνοδεύεται από τα εντυπωσιακά φώτα και τον προφυλακτήρα με τους μεγάλους αεραγωγούς, το καπό έχει έντονο ανάγλυφο, ενώ πίσω θα μπορούσαμε να πούμε πως θυμίζει λίγο από Aston Martin ή Porsche 911. Τα φώτα φυσικά είναι LED, υπάρχει ενσωματωμένη αεροτομή στο καπό του χώρου αποσκευών, ενώ ο προφυλακτήρες έχει γενναίες δόσεις χρωμίου και διαχύτη σε ματ χρώμα. Η δυναμική πλευρά του αυτοκινήτου από την άλλη, τονίζεται από τις ζάντες αλουμινίου 19 ιντσών, που αποτελούν μέρος του πακέτου AMG με το οποίο εξοπλίζεται και το αυτοκίνητο που βλέπετε στις εικόνες πιο πάνω (προαιρετικό πακέτο το οποίο κοστίζει 2.799 ευρώ).

Υψηλή τεχνολογία και ποιότητα

Η αλήθεια είναι πως με τέτοια εξωτερική εμφάνιση δεν θα περίμενες τίποτα άλλο από ένα υπέροχο εσωτερικό. Και η Mercedes E-Class Coupe σε ικανοποιεί και με το παραπάνω καθώς, όχι απλά έχει υπέροχο εσωτερικό αλλά σαγηνευτικό. Από τη στιγμή που θα ανοίξεις τη μεγάλη και βαριά πόρτα, χωρίς πλαίσιο γύρω από το τζάμι, σε έχει ήδη κερδίσει. Αμέσως μετά βλέπεις το δέρμα, το αλουμίνιο, τους υπέροχους κυκλικούς αεραγωγούς, το φοβερό τριάκτινο τιμόνι και απλά νομίζεις πως ζεις σε κάποιο όνειρο. Αμέσως πέφτεις στην αγκαλιά του καθίσματος, πατάς το κουμπί εκκίνησης και οι οθόνες υψηλής ευκρίνειας 12,3 ιντσών (μία για τον πίνακα οργάνων και μία για το σύστημα πολυμέσων) ζωντανεύουν και σε ξυπνούν και εσένα από το όνειρο για να πάρεις τον έλεγχο. Ο πίνακας οργάνων παραμετροποιείται, ο κρυφός φωτισμός έχει δεκάδες χρώματα για να διαλέξεις (μπορείτε να δείτε το σχετικό video πιο κάτω), ενώ η ποιότητα των υλικών δεν σηκώνει κριτική. Χώροι για μικροαντικείμενα υπάρχουν αρκετοί και στο πίσω κάθισμα θα χωρέσουν αυστηρά δύο ενήλικες (η κλίση της οροφής περιορίζει το χώρο για το κεφάλι, αλλά μόνο αν είσαι αρκετά ψηλός). Από την άλλη ο χώρος αποσκευών είναι στα 425 λίτρα και ικανοποιεί με το εκμεταλλεύσιμο σχήμα του.

Εξαιρετικό μοτέρ, γρήγορο 9άρι κιβώτιο

Η βασική πετρελαιοκίνητη έκδοση της Mercedes E Class Coupe είναι η E 220 d. Αυτή εφοδιάζεται με 2.0 λτ. μοτέρ το οποίο αποδίδει 194 ίππους στις 3.800 σ.α.λ. και 400 Nm ροπής από τις 1.600 σ.α.λ. έως και τις 2.800 σ.α.λ. Και εδώ ακριβώς είναι και το μυστικό του. Η ροπή του αποδίδεται από πολύ χαμηλά και έτσι πρακτικά ακόμη και από το ρελαντί έχεις δύναμη. Η λειτουργία του είναι πολύ καλή και σε καμία περίπτωση κραδασμοί και θόρυβος δεν γίνονται αντιληπτοί στην καμπίνα. Από την άλλη, σε συνδυασμό με το γρήγορο και ομαλό στις αλλαγές του 9άρι αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων (9G-Tronic) χαρίζει πολύ καλές επιδόσεις. Συγκεκριμένα για το 0-100 χλμ./ώρα η E 220 d Coupe χρειάζεται 7,4 δλ. την στιγμή που η τελική της ταχύτητα είναι στα 242 χλμ./ώρα. Η κατανάλωσή του σε πραγματικές συνθήκες είναι σε λογικά επίπεδα, καθώς για να καλύψει 100 χλμ. θα χρειαστεί κατά μέσο όρο 7,1 λίτρα πετρελαίου.

Δείτε εδώ όλες τις δοκιμές αυτοκινήτων ανά μάρκα

Προσαρμόζεται στις ανάγκες σου

Η Mercedes E 220 d είναι πάντοτε πρόθυμη να προσαρμοστεί σε αυτό που θα της ζητήσεις. Για αυτό εξάλλου υπάρχει και το Dynamic Select (το οποίο επεμβαίνει στο βάρος του τιμονιού, την απόσβεση της ανάρτησης και το κιβώτιο ταχυτήτων) με τα προγράμματα οδήγησης Eco, Comfort και Sport+ για να έχεις πάντοτε αυτό που θες οδηγικά. Μπορείς να απολαύσεις ένα χαλαρό ταξίδι μαζί της σε ταχύτητες νόμιμες ή… πολύ παράνομες, ή ακόμη και να κυνηγήσεις τα όριά της και τα δικά σου σε μία «σφικτή», ορεινή διαδρομή. Σίγουρα το μέγεθός της και η πίσω κίνηση δεν είναι ότι καλύτερο και χρειάζονται έμπειρα χέρια, αλλά αν ξέρεις τότε θα σε ανταμείψει. Η ανάρτηση είναι αρκετά σφικτή με καλή απόσβεση που ικανοποιεί παρά τους μεγάλους τροχούς με το χαμηλό προφίλ. Η ποιότητα κύλισης είναι αυτό που θα περίμενες από μία Mercedes, ενώ είναι αναμενόμενο ακόμη και σε υψηλές ταχύτητες να είναι στιβαρή και ευθύβολη. Εκεί είναι που καταλαβαίνεις πως και ο αεροδυναμικός θόρυβος λάμπει δια της απουσίας του. Σε γενικές γραμμές έχουμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικά στημένο και ζυγισμένο αυτοκίνητο, το οποίο δεν θα σε προδώσει ποτέ. Εξάλλου τα οδηγικά βοηθήματα είναι τόσα που είναι πάντοτε εκεί για να μαζέψουν τις όποιες υπερβολές σου και ακόμη και να σε σώσουν (όπως μπορείτε να δείτε στο video πιο κάτω έχει δυνατότητα ημιαυτόνομης οδήγησης).

(+) Εμφάνιση, λειτουργία κινητήρα, λειτουργία κιβωτίου, ανάρτηση, εξοπλισμός, ποιότητα κατασκευής, ηχομόνωση, τεχνολογικά προηγμένη

(-) Κόστος εξτρά εξοπλισμού, ορατότητα προς τα πίσω

Καύσιμο
Πετρέλαιο
Κυβισμός (κ.εκ.)
1.950
Κύλινδροι/βαλβίδες
4/16
Ταχύτητες
9 auto
Ισχύς (PS/σ.α.λ.)
194/3.800
Ροπή (Nm/σ.α.λ.)
400/1.600 – 2.800
0-100 χλμ./ώρα (δλ.)
7,4
Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα)
242
Αστική (λτ./100 χλμ.)
4,7
Υπεραστική (λτ./100 χλμ.)
3,8
Μεικτή (λτ./100 χλμ.)
4,2
Εκπομπές CO2 (γρ./χλμ.)
109
Τέλη κυκλοφορίας (ευρώ)
106,82
Εμπρός ανάρτηση
Πολλαπλών συνδέσμων, αντ. δοκός
Πίσω ανάρτηση
Πολλαπλών συνδέσμων, αντ. δοκός
Εμπρός φρένα
Αεριζόμενοι δίσκοι
Πίσω φρένα
Αεριζόμενοι δίσκοι
Υποβοήθηση τιμονιού
Ηλεκτρική
Μήκος (χλστ.)
4.826
Πλάτος (χλστ.)
1.860
Ύψος (χλστ.)
1.430
Μεταξόνιο (χλστ.)
2.873
Βάρος (κιλά)
1.735
Χώρος αποσκευών (λίτρα)
425
ESP
 
Αερόσακοι
7
Ηλεκτρικά παράθυρα
2
Ηλεκτρικοί καθρέπτες
 
Air condition
 
Κλιματισμός
 
Ηχοσύστημα
 
Ζάντες Αλουμινίου
 
Τιμή από
66.850
Get it on Google Play Download on the App Store