Οδηγούμε το Volkswagen T-Cross (+video)

Η Volkswagen ενισχύει ακόμα πιο πολύ την οικογένεια των SUV μοντέλων της προς τα κάτω με το λανσάρισμα του τέταρτου κατά σειρά και μικρότερου μέλους, T-Cross, το οποίο τοποθετείται στη βάση της γκάμας (μετά τα T-Roc, Tiguan και Touareg) και έχει όλα τα φόντα για να γίνει best seller.

Δείτε ακόμη: Δοκιμή VW Polo 1.0 TGI 90 PS

Στην ελληνική αγορά, το T-Cross ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες το λανσάρισμά του και εμείς, είχαμε την ευκαιρία να το γνωρίσουμε από κοντά και να το οδηγήσουμε από την Αθήνα μέχρι τη Στενή Ευβοίας. Οι τιμές του σε συνάρτηση με τον πλήρη στάνταρ εξοπλισμό είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές και ξεκινούν από τα 17.400 ευρώ με τον κινητήρα 1.0 TSI 95 PS και από 18.850 ευρώ το 1.0 TSI 115 PS. Τους επόμενους δύο μήνες να ξεκινήσει η διάθεση του T-Cross και με το μηχανικό σύνολο πετρελαίου 1.6 TDI 95 PS (από 20.250 ευρώ). Οι εξοπλιστικές εκδόσεις είναι η Life και η Style, με την πρώτη να περιλαμβάνει ESP, 6 αερόσακους, σύστημα αναγνώρισης πεζών, αισθητήρα τυφλού σημείου, ενεργό σύστημα διατήρησης της λωρίδας, κάμερα οπισθοπορείας, σύστημα αυτόνομου φρεναρίσματος, όλες τις ηλεκτρικές ευκολίες, air condition, σύστημα πολυμέσων με οθόνη αφής 8 ιντσών, προβολείς ομίχλης, ζάντες αλουμινίου 16 ιντσών, αυτόματη ενεργοποίηση φώτων κ.λπ.

Μοντέρνο και ελκυστικό

Εξωτερικά το VW T-Cross κερδίζει τις πρώτες εντυπώσεις με την φρέσκια εικόνα του, η οποία διαθέτει κάποια σχεδιαστικά στοιχεία στο εμπρός μέρος και στα πλαϊνά από τα μεγαλύτερα SUV της μάρκας, όμως πίσω έχει τη δική του σχεδιαστική ταυτότητα. Εκεί τα παραλληλόγραμμα φωτιστικά σώματα με την ενιαία λωρίδα τονίζουν το πλάτος του αυτοκινήτου.

Το μήκους 4.108 χλστ. αμάξωμά του είναι κατά 55 χλστ. μεγαλύτερο από εκείνο του Polo, ενώ παράλληλα είναι πιο ψηλό (1.584 χλστ.) και πλατύ (1.760 χλστ.) και έχει λίγο πιο κοντό μεταξόνιο (2.551 χλστ.). Βασισμένο στην πλατφόρμα MQB είναι κατά περίπου 12 εκατοστά πιο κοντό από το T-Roc, ενώ κατασκευάζεται μαζί με το Polo στο εργοστάσιο της Volkswagen στη Navarra της Ισπανίας.

Πρακτικό και ευρύχωρο εσωτερικό

Σύγχρονη εμφάνιση διαθέτει και το εσωτερικό του T-Cross, όπου το νεανικό του στιλ τονίζουν τα πακέτα design με τις 3D σχεδίασης επιφάνειες στο ταμπλό, τις δίχρωμες επενδύσεις καθισμάτων, τα διακοσμητικά στο τιμόνι και στην κεντρική κονσόλα σε αποχρώσεις Black, Energetic Orange και Bamboo Green (όπως και στο αμάξωμα αντίστοιχα σε καθρέφτες και ζάντες). Ο σχεδιασμός διακρίνεται από τις πολλές ευθείες γραμμές και επίπεδες επιφάνειες, ενώ νέο είναι το τιμόνι που τοποθετείται για πρώτη φορά σε VW. Τα πλαστικά σε όλες τις επιφάνειες του ταμπλό και των θυρών είναι σκληρά και ξεχωρίζουν περισσότερο για την στιβαρή τους συναρμογή. Τεχνολογικό highlight αποτελεί ο προαιρετικός ψηφιακός πίνακας οργάνων που αλλάζει εμφάνιση με το πάτημα ενός κουμπιού στο τιμόνι και συνδυάζεται με την στάνταρ μεγάλη οθόνη αφής των 8 ιντσών.

Δείτε ακόμη: Δοκιμή Volkswagen T-Roc 1.0 TSI 115 PS

Στα θετικά του εσωτερικού ανήκουν ακόμη η πολύ καλή θέση οδήγησης και ορατότητα, οι πολλές θήκες και οι πολύ άνετοι χώροι για όλους τους επιβάτες. Μάλιστα το πίσω κάθισμα είναι συρόμενο εμπρός – πίσω κατά 14 εκατοστά (στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις) και διαμορφώνει ανάλογα τη χωρητικότητα του πορτ μπαγκάζ από 347 έως 417 λίτρα. Με την αναδίπλωση του καθίσματος του συνοδηγού φτάνει μέχρι την οροφή τα 1.243 λίτρα.

Ασφαλές και άνετο στην οδήγηση

Στα πάνω από 200 χιλιόμετρα που διανύσαμε στην εθνική οδό και σε επαρχιακούς ορεινούς δρόμους από την Αθήνα μέχρι τη Στενή Ευβοίας με το T-Cross, ταξιδέψαμε ξεκούραστα και με ασφάλεια. Η σωστά ρυθμισμένη ανάρτηση (γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός και ημιάκαμπτος άξονας πίσω) σε συνδυασμό με το στιβαρό πλαίσιο εξασφαλίζουν πολύ καλή σταθερότητα τόσο στις ευθείες όσο και στις στροφές, αλλά και ευελιξία εντός αστικού περιβάλλοντος, όπου θα διανύσει τα περισσότερα χιλιόμετρα. Η ανάρτηση φιλτράρει με καλό τρόπο τις διάφορες ανωμαλίες των δρόμων και εμπνέει σιγουριά στον οδηγό. Το τιμόνι του έχει θετική αίσθηση όπως και το πεντάλ των φρένων, ωστόσο τα ταμπούρα στους πίσω τροχούς της έκδοσης 1.0 TSI 95 PS, ίσως ξενίσουν.

Ικανοποιητικός ο 1.0 TSI 95 PS

Κατά τη διάρκεια της πρώτης οδηγικής επαφής που είχαμε με το VW T-Cross, οδηγήσαμε την αρχική έκδοση με τον κινητήρα 1.0 TSI. Το μηχανικό σύνολο των 95 ίππων και 175 Nm ροπής από τις 2.000 σ.α.λ. (υπάρχει και με 115 ίππους και 200 Nm ροπής) παρουσιάζει πολιτισμένη λειτουργία χωρίς κραδασμούς και τρέμουλο (3κύλινδρος), ενώ ικανοποιεί με τις επιδόσεις του (0-100 χλμ./ώρα σε 11,5 δλ. και τελική ταχύτητα 180 χλμ./ώρα). Συνεργάζεται με 5τάχυτο μηχανικό κιβώτιο (6τάχυτο στο 1.0 TSI 115 PS ή 7τάχυτο DSG), με την τελευταία σχέση να είναι μακριά (130 χλμ./ώρα με σχεδόν 3.000 σ.α.λ.). Σε ανηφορικά κυρίως τμήματα έδειξε ότι χρειάζεται περισσότερη ισχύ για να διατηρηθεί η ταχύτητα του και να μη γίνει κατέβασμα ταχύτητας από 5η σε 4η. Όσον αφορά την κατανάλωση, το trip computer έδειξε 6,9 λτ./100 χλμ. σε όλη τη διαδρομή που διανύσαμε, τιμή λογική. Η VW ανακοινώνει μεικτή κατανάλωση 4,9 λτ./100 χλμ. και εκπομπές CO2 112 γρ./χλμ. (μετρήσεις με NEDC).

Παρακολουθείστε και το βίντεο με το VW T-Cross:

Get it on Google Play Download on the App Store