Άνδρος: «Η ωραιοτέρα όλων του κόσμου»

Ο Ανδρέας Εμπειρίκος έχει καταθέσει ανάγλυφα την άποψή του για την «αρχόντισσα του Αιγαίου»: «η νήσος η έκπαγλος, η βασιλίς του Αιγαίου… η ωραιοτέρα όλων του κόσμου». Όταν αυτή η αλληλουχία λέξεων προέρχεται από το λογύδριο ενός εκ των επιφανέστερων ποιητών του Ελληνισμού, αντιλαμβανόμαστε ότι η Άνδρος έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα από μερικά γραφικά καρέ.

Δείτε ακόμη: Οδοιπορικό στην Άνδρο με 4 νέα μικρομεσαία μοντέλα

Η πλούσια φύση της, η αφθονία των νερών της και η ιδιαίτερη μορφολογία του εδάφους της την καθιστούν μοναδική. Ξεχωρίζει ακόμη χάρη στην παράδοσή της που έφτασε μέχρι τη δημιουργία μοναδικών λαϊκών τεχνολογικών επιτευγμάτων. Χάρη στην αδιάκοπη ιστορική της πορεία μέσα από 7.000 χρόνια, που τα ίχνη της υπάρχουν επάνω σε όλο το νησί. Και κυρίως, στο εκπληκτικό της δίκτυο μονοπατιών που σας επιτρέπει μέσα από υπέροχες πεζοπορίες να προσεγγίσετε, να επισκεφτείτε και να γνωρίσετε όλες αυτές τις ιδιαιτερότητες.

Βρίσκεται σε απόσταση 2 ωρών από την Αθήνα και είναι το δεύτερο σε έκταση νησί των Κυκλάδων. Η Άνδρος διαφέρει πολύ από όσα νησιά γνωρίζετε. Έχει έκταση 374 τ.χλμ. και απέχει 6 ναυτικά μίλια από την Εύβοια (στενό Καφηρέα, Κάβο Ντόρο), ενώ η Τήνος είναι κυριολεκτικά δίπλα, ούσα λιγότερο από 1 ναυτικό μίλι μακριά. Το νησί έχει μήκος περίπου 40 χλμ., πλάτος 17 χλμ. και απέχει 36 περίπου ναυτικά μίλια από τη Ραφήνα με την οποία συνδέεται ακτοπλοϊκώς. Το Supeferry 2 της Golden Star Ferries εκτελεί καθημερινά δρομολόγια και αποτελεί εχέγγυο ασφαλούς και άνετης μετάβασης στην Άνδρο, της οποίας η ακτογραμμή είναι ως επί το πλείστον βραχώδης, με το συνολικό της μήκος να εκτείνεται σε περίπου 110 χλμ.

Δείτε ακόμη: Οδοιπορικό στην Άνδρο: Hyundai Tucson 1.6D 48V Hybrid

Η Άνδρος είναι μια μικρογραφία της Ελλάδας, έχει ψηλά βουνά, πολλές χαράδρες, μικρά ποτάμια, κοιλάδες φυτεμένες με αμπέλια, τρεχούμενα νερά, κυπαρίσσια, βελανιδιές, οπωροφόρα δέντρα, ελιές, ιαματικές πηγές. Το νησί έχει πλούσιες γεωγραφικές αντιθέσεις και συνδυάζει το ξερό κυκλαδίτικο τοπίο με την πλούσια βλάστηση και τα άφθονα νερά.

Δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία ως η πρωτεύουσα του πολιτισμού στις Κυκλάδες. Τα διάσημα μουσεία και τα άλλα ιδρύματά της δεν προσφέρουν στον επισκέπτη μόνον τα εκθέματά τους, αλλά οργανώνουν και πλήθος άλλων εκδηλώσεων, ιδιαίτερα στη διάρκεια του καλοκαιριού, κάνοντας την Άνδρο να δικαιολογεί το χαρακτηρισμό της.

Δείτε ακόμη: Οδοιπορικό στην Άνδρο: Jeep Compass 1.4 λτ. MultiAir 170 PS

Πέρα από τα 110 χιλιόμετρα ακτογραμμής και τις παραλίες που φιλοξενεί (πασίγνωστο «της γριάς το πήδημα»), η αρχόντισσα του Αιγαίου προσφέρει σειρά από αξιοθέατα. Ο Αφανής Ναύτης αποτελεί σήμα κατατεθέν της ναυτικής ιστορίας της Άνδρου. Το άγαλμα δεσπόζει αγέρωχο προς τιμή όλων των ναυτικών που έχασαν την ζωή τους στη θάλασσα, στο σημείο που κάποτε ήταν κτισμένα τα αρχοντικά της οικογένειας Εμπειρίκου.

Δείτε ακόμη: Οδοιπορικό στην Άνδρο: Nissan Qashqai 1.3 DIG-T 140 PS

Η Ιερά Μονή της Αγίας Μαρίνας, η οποία είναι αφιερωμένη στην Μεγαλομάρτυρα του 3ου αιώνα μ.Χ. και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα στην Ελλάδα, ευρισκόμενη στην περιοχή του χωριού των Αποικίων.

Δείτε ακόμη: Οδοιπορικό στην Άνδρο: Skoda Scala 1.0 TSI 116 PS

Που θα μείνετε:

Ενοικιαζόμενες μεζονέτες – κατοικίες Αλθέα στο Απροβάτο 

Ενοικιαζόμενα δωμάτια Amorani στο Μπατσί

Ξενοδοχείο Kymothoi στο Γαύριο

Που θα φάτε:

Ψαροταβέρνα Sails στο Γαύριο

Αρχοντικό της Μιράντας εστιατόριο στο Γαύριο 

Verde Cafe Bar Restaurant στη Χώρα

Get it on Google Play Download on the App Store