Ιωάννινα: Εκδρομή γεμάτη γεύσεις και εικόνες

Κάποτε τα Ιωάννινα ή Γιάννενα ήταν για τους Αθηναίους μια εκδρομή μεγάλη, χρονοβόρα και με επικίνδυνη διαδρομή, αφού οι 6 ώρες οδήγησης καθιστούσαν απαγορευτική την επιλογή του Σαββατοκύριακου. Εδώ και περίπου 1,5 χρόνο, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην. Η παράδοση της Ιόνιας Οδού μείωσε εντυπωσιακά τη διάρκεια της διαδρομής Αθήνα – Γιάννενα, προσφέροντας τη δυνατότητα στους κατοίκους της πρωτεύουσας να πραγματοποιήσουν μια απόδραση στην –κατά πολλούς- ωραιότερη ορεινή πόλη της Ελλάδας, μέσα σε σχεδόν 4 ώρες.

Δείτε ακόμη: Μετέωρα: Το μεγαλείο της φύσης συναντά την ανθρώπινη θέληση

Το φθινόπωρο είναι μια ιδανική εποχή για να επισκεφτείς τα Γιάννενα. Τα χρώματα της πόλης σε κάνουν να νομίζεις πως βρίσκεσαι σε παραμυθένιο τοπίο. Είναι η μόνη περίοδος που η βροχή κι η υγρασία που χαρακτηρίζουν την πόλη πραγματικά δεν ενοχλούν κανένα. Τα κόκκινα, κίτρινα και πορτοκαλί φύλλα που πέφτουν από τα δέντρα περιμετρικά της λίμνης δίνουν πνοή σε κάθε βήμα, ενώ το βλέμμα χάνεται προς την ατάραχη ησυχία της.

Το νησάκι της λίμνης Παμβώτιδας απέναντι σε περιμένει. Αξίζει να το επισκεφτείς, όχι μόνο γιατί πρόκειται για το ένα από τα δύο κατοικημένα νησιά σε λίμνη στη χώρα, αλλά και γιατί διαθέτει ιδιαιτερότητες που δε θα βρεις ούτε καν… στα Γιάννενα! Τα καραβάκια φεύγουν τακτικά από το Μόλο και στο δεκάλεπτο ταξίδι τους μέσα στη λίμνη σου επιτρέπουν να θαυμάσεις την πόλη σε όλο της το μεγαλείο. Τα μάτια στρέφονται ασυναίσθητα προς τον μιναρέ στο Ασλάν Τζαμί που ξεπροβάλλει από το κάστρο, όπου στεγάζεται το δημοτικό μουσείο Ιωαννίνων.

Δίχως να έχεις προλάβει να απολαύσεις όλα τα ενδιαφέροντα σημεία της πόλης, το καραβάκι φτάνει ήδη στο νησάκι της Κυρά-Φροσύνης. Μόλις πατήσεις το πόδι σου, οι ντόπιοι ταβερνιάρηδες θα σε δελεάσουν με τσίπουρα και ντόπιους μεζέδες. Αν είσαι λάτρης των ιδιαίτερων γεύσεων, σίγουρα θα κάτσεις να δοκιμάσεις τηγανητά βατραχοπόδαρα που δε θα βρεις πουθενά αλλού, χέλια, πέστροφες και κυπρίνους. Αν αγαπάς τις βόλτες, οι ώρες θα περάσουν χωρίς να το καταλάβεις μέσα στη λιλιπούτεια ενδοχώρα του νησιού με τα λιθόστρωτα σοκάκια και τα καταστήματα λαϊκής τέχνης και στις ακτές όπου βρίσκεται η τρίτη μεγαλύτερη στην Ελλάδα μοναστική πολιτεία αιώνων με τα επτά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μοναστήρια χτισμένα σχεδόν το ένα δίπλα στο άλλο.

Δείτε ακόμη: Μονεμβασιά: Στα κουμάντα του Μεσαίωνα

Η επιστροφή στην πόλη των Ιωαννίνων σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους της εκδρομής. Βόλτες στο κάστρο και στα πολύ ενδιαφέροντα μουσεία που στεγάζει στο εσωτερικό του (Αρχαιολογικό, Βυζαντινό, Μουσείο Αργυροτεχνίας, Μουσείο Φωτίου Ραπακούση), δοκιμές στους ντόπιους μεζέδες και τα σιροπιαστά γλυκά για τα οποία φημίζονται τα Γιάννενα και αγορές σε… γευστικά ενθύμια που δύσκολα θα βρεις αλλού. Τα Γιάννενα σου τα δίνουν όλα απλόχερα! Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχάσετε να επισκεφθείτε το μοναδικό Σπήλαιο του Περάματος.

Ταξίδι με το αυτοκίνητο:

Τα Ιωάννινα απέχουν από την Αθήνα 411 χιλιόμετρα μέσω Πάτρας – Ιόνιας Οδού, ο χρόνος οδήγησης είναι περίπου 4 ώρες και το κόστος σε διόδια είναι 37,9 ευρώ. Από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τα Ιωάννινα η διαδρομή είναι 261 χλμ., ο χρόνος οδήγησης είναι δυόμιση ώρες και το κόστος των διοδίων είναι 6,9 ευρώ.

Πατήστε εδώ για να υπολογίσετε το κόστος σε καύσιμα.

Πηγή φωτογραφιών: www.travelioannina.com

Χάρτης

Get it on Google Play Download on the App Store