Παλαιά Επίδαυρος: Πέρα από το Αρχαίο Θέατρο

Στο άκουσμα της λέξης «Επίδαυρος», το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι το Αρχαίο Θέατρο. Αυτός ο μαγευτικός και τόσο κοντινός προορισμός, ωστόσο, έχει τόσα κι άλλα τόσα να προσφέρει στους επισκέπτες.

Δείτε ακόμα: Πόρος: Ένα νησί διαφορετικό από τα άλλα

Με διάσπαρτες αρχαιότητες να ενώνουν το σήμερα με το χθες και να αποτυπώνουν την ιστορική συνέχεια, η Παλαιά Επίδαυρος βρίσκεται στο σημείο όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη της Επιδαύρου. Από την αρχαία πόλη σήμερα σώζεται το Μικρό Θέατρο Επιδαύρου, που βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το λιμάνι, στην χερσόνησο «Νησί». Το θέατρο είναι αφιερωμένο στον θεό Διόνυσο και σύμφωνα με τις επιγραφές εκτιμάται ότι κατασκευάσθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. Μετά από 23 αιώνες, το 1971 άρχισε η ανασκαφή του ενώ ακόμη και σήμερα εκτελούνται εργασίες για την πλήρη αναστήλωσή του. Έξω από την εκκλησία της Παναγίτσας του Νησιού, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, εντοπίζονται ερείπια του κάστρου της αρχαίας πόλης.

Σύμφωνα με την μυθολογία και τον Ησίοδο, στα μέρη αυτά γεννήθηκε ο Ασκληπιός – ευρύτερα γνωστός ως «πατέρας της Ιατρικής». Εκεί χτίστηκε το Ακληπιείο, ένας από τους μεγαλύτερους και τους διασημότερους χώρους ίασης σε ολόκληρη την Αρχαία Ελλάδα. Ιστορικές αναφορές, μάλιστα, θέλουν το Αρχαίο Θέατρο να έχει χρησιμοποιηθεί ως μέσο ψυχαγωγίας των ασθενών.

Δείτε ακόμη: Οδοιπορικό με 5 δημοφιλή SUV/Crossover

Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως η ολότητα του αρχαιολογικού χώρου έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από την Unesco.

Ο παραθαλάσσιος οικισμός της Παλαιάς Επιδαύρου βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νομού, στις ακτές του Σαρωνικού. Το λιμάνι της είναι το επίκεντρο, αναπτυσσόμενο γύρω από έναν στενό όρμο, όπου καταλήγει η γεμάτη πορτοκαλιές πεδιάδα. Κάθε καλοκαίρι, το σημείο γεμίζει ιστιοπλοϊκά και κότερα, ενώ οι επισκέπτες απολαμβάνουν τις όμορφες δαντελωτές παραλίες της περιοχής.

Κάθε καλοκαίρι, φυσικά, και πέρα από την περιήγηση στα καταγάλανα νερά, πρωταγωνιστικό ρόλο στο κοινωνικό γίγνεσθαι της Επιδαύρου παίζει το ομώνυμο φεστιβάλ. Από το καλοκαίρι του 1998, στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις του Μουσικού Ιουλίου. Πρόκειται για μουσικές εκδηλώσεις τις οποίες οργάνωνε ο Σύλλογος Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ενώ από το 2002 κι έπειτα η οργάνωση των πέρασε στο Ελληνικό Φεστιβάλ, προσθέτοντας παράλληλα θεατρικές παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Στο πλαίσιο του Μουσικού Ιουλίου κορυφαίες προσωπικότητες της εγχώριας και διεθνούς μουσικής σκηνής έχουν περάσει από την Μικρή Επίδαυρο. Παράλληλα με τις μουσικές παραστάσεις διοργανώνεται το Πανηγύρι του Αγροτουρισμού στο λιμάνι της Παλαιάς Επιδαύρου, μια έκθεση από προϊόντα της Επιδαύριας Γης.

Διαβάστε επίσης: Μέθανα: Άγρια ηφαιστειακή ομορφιά

Η απόσταση από την Αθήνα είναι 125 χιλιόμετρα, απέχοντας μόλις 1 ώρα και 25 λεπτά από την πρωτεύουσα. Το κόστος των διοδίων είναι 3,9 ευρώ, ενώ μπορεί κάποιος να συνδυάσει την επίσκεψη στην Επίδαυρο με βόλτα στο Ναύπλιο, το οποίο απέχει 36 χιλιόμετρα.

Get it on Google Play Download on the App Store