Πόρτο Χέλι: Η Ριβιέρα της Ελλάδας

Για να έχεις κερδίσει τον άνωθεν τιμητικότατο χαρακτηρισμό, κάτι θα κάνεις εξαιρετικά ως τουριστικός προορισμός. Και το Πόρτο Χέλι δεν υπάρχει τομέας που να μη διαπρέπει.

Οι πανέμορφες παραλίες της περιοχής, τα υπερπολυτελή γιοτ που συναντάς στην μαρίνα, οι αναλόγου ύφους βίλες που απαντώνται σε πολλές πλαγιές, όλα συνθέτουν την κοσμοπολίτικη αύρα των «Αλιέων». Αυτή είναι η αρχαία ονομασία της περιοχής, η οποία στο πέρασμα των αιώνων «παραχαράχτηκε» σε «Χαλιείς» και μετέπειτα σε «Χέλι». Προκειμένου να μην υπάρχει σύγχυση με το διπλανό χωριό, που έχει την ίδια ονομασία, προστέθηκε το «Πόρτο» ελέω του λιμανιού. Τμήματα αμυντικών τειχών που έχουν βρεθεί εντός και εκτός θάλασσας έχουν χαρακτηριστεί ως θαυμάσια δείγματα οχυρωματικής τέχνης των κλασσικών χρόνων. Επίσης σώζεται τμήμα της Ακρόπολης των Αλιέων που υπολογίζεται ότι χτίστηκε περίπου το 436 π.Χ.

Δείτε ακόμα: Λίμνη Πλαστήρα: Εικόνα από τα δάχτυλα του καλύτερου ζωγράφου

Στα νεότερα χρόνια καλείται Porto Bizato ή El Harbor, όπως αναφέρεται από τους Ιταλούς το 18ο αιώνα και ήταν ένας ασφαλής λιμένας που χρησιμοποιείτο κυρίως από τους Κρανιδιώτες ναυτικούς και από εκείνους της Ερμιόνης (Καστρί). Αρκετοί κάτοικοί του προήλθαν από την απέναντι ανατολική ακτή της Πελοποννήσου ενώ η αλιεία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οικονομική κατάστασή τους.

Τα avantgarde στοιχεία πλαισιώνονται από παραδοσιακές ελιές, πεύκα και πολύχρωμα λουλούδια, τα οποία σκεπάζουν τους διαδοχικούς λοφίσκους αλλά και όλη την ακτογραμμή με τους ατελείωτους τιρκουάζ κολπίσκους. Εξυπακούεται ότι χωρίς τις φανταστικές παραλίες, το ειδυλλιακό τοπίο δεν θα είχε την πασίγνωστη φήμη του.

Δείτε ακόμη: Οδοιπορικό με 5 δημοφιλή SUV/Crossover

Μόλις 6 χιλιόμετρα ανατολικά από το Πόρτο Χέλι συναντάμε την πιο διάσημη παραλία του, το Κουνούπι. Βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τον οικισμό του Αγίου Αιμιλιανού στην Αργολίδα. Χαρακτηρίζεται από τα ρηχά νερά και το ψιλό βότσαλο, στοιχεία που την καθιστούν για μπάνια διαρκείας! Για τους λάτρεις του αθλητισμού, συστήνεται ανεπιφύλακτα η Χινίτσα και τα γήπεδα τένις/μίνι soccer, αλλά και τις επιλογές θαλάσσιων σπορ που προσφέρει. Η Βερβερόντα προσφέρεται για συνδυασμό μπάνιου και φαγητού, με τις παράκτιες ταβέρνες να προσφέρουν πληθώρα εδεσμάτων, ενώ σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, τα νερά της γιατρεύουν ρευματισμούς και παρόμοιες παθήσεις (προφανώς επηρεασμένα από την ηφαιστειογενή δραστηριότητα των Μεθάνων).

Το Πόρτο Χέλι, δε, προσφέρεται και ως ορμητήριο για γειτονικούς προορισμούς, καθώς συνορεύει με την Ερμιόνη, την Κοιλάδα, τον Άγιο Αιμιλιανό, την Ύδρα και τις Σπέτσες. Καταλαβαίνουμε την ευρύτητα τουρισμού που μπορεί να απολαύσει κανείς στην ελληνική Ριβιέρα, και γιατί χαίρει τέτοιας προτίμησης από διασημότητες και εφοπλιστές.

Διαβάστε επίσης: Μονεμβασιά: Στα κουμάντα του Μεσαίωνα

Η απόστασή του από την Αθήνα είναι 174 χιλιόμετρα, απαιτώντας περίπου δυόμιση ώρες οδήγησης, μεγάλο μέρος της οποίας λαμβάνει χώρα σε καταπράσινα τοπία και απολαυστικούς, «φιδίσιους» δρόμους. Το κόστος των διοδίων, τέλος, ανέρχεται σε 3,9 ευρώ.

Διαμονή:

Φαγητό:

Ενοικίαση αυτοκινήτου:

Heli Cars

Get it on Google Play Download on the App Store