Εγγυήσεις των αυτοκινήτων και πότε παύουν να ισχύουν

Οι εγγυήσεις που συνοδεύουν κάθε καινούργιο αυτοκίνητο αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι των after sales υπηρεσιών που παρέχουν οι εταιρείες σε όλα τα μοντέλα τους, ενώ μεγαλύτερης βαρύτητας είναι η κάλυψη που δίνεται για τα μηχανικά μέρη. Παράλληλα οι κατασκευαστές για να ενισχύσουν την εικόνα τους στον τομέα της αξιοπιστίας αυξάνουν τα έτη των εγγυήσεων που καλύπτουν πιθανές βλάβες στον κινητήρα και στα επιμέρους μηχανικά μέρη, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσφέρουν από 5 έτη και άνω (βλ. παρακάτω πίνακα).

Η εκάστοτε αυτοκινητοβιομηχανία είναι υποχρεωμένη να καλύψει δωρεάν επισκευή ή την αντικατάσταση των εξαρτημάτων που αναγνωρίζονται ως ελαττωματικά, ενώ σε τακτικά διαστήματα ανακοινώνονται ανακλήσεις (πατήστε εδώ για τις τελευταίες ανακλήσεις) για πιθανές αστοχίες υλικών. Ωστόσο, και ο κάτοχος του αυτοκινήτου είναι υποχρεωμένος από την πλευρά του να τηρεί τις προδιαγραφές του κατασκευαστή και να ακολουθεί π.χ. τα διαστήματα service που ορίζει γιατί αλλιώς χάνει την εγγύηση.

Παρακάτω θα βρείτε πόσα έτη εγγυήσεων δίνουν όλες οι εταιρείες για μηχανικά μέρη, βαφή και αντιδιαβρωτική προστασία, ενώ ενδεικτικά παραθέτουμε και πότε παύουν να ισχύουν σύμφωνα με τους όρους τους εγγύησης που αναγράφονται στο σχετικό βιβλίο του κατασκευαστή. Αυτό σε κάθε περίπτωση οφείλει ο κάτοχος του αυτοκινήτου να το διαβάσει προσεκτικά για να μη βρεθεί προ εκπλήξεων στην περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε βλάβη. Φυσικά, η περίοδός της εγγύησης ξεκινά την ημέρα παράδοσης του αυτοκινήτου στον πρώτο αγοραστή.

Τι δεν καλύπτει η εγγύηση των μηχανικών μερών και πότε παύει να ισχύει

Η εγγύηση των μηχανικών μερών δεν καλύπτει φθορά σε αναλώσιμα υλικά και ανταλλακτικά που αντικαθίστανται στο προγραμματισμένο service, (π.χ. λιπαντικά, ιμάντες κίνησης και χρονισμού, μπουζί, φίλτρα, λαμπτήρες, τακάκια, ρουλεμάν κ.λπ.).

Δεν καλύπτεται ζημιά η οποία προήλθε από χρήση ακατάλληλου ή νοθευμένου καυσίμου, υγρών ή λιπαντικών.

Η εγγύηση χάνει την ισχύ της σε ενδεχόμενο πυρκαγιάς, κλοπής, ατυχήματος, κατάχρησης ή αμέλειας, συμμετοχής σε αγώνες, υπερφόρτωσης ή εγκατάστασης μη γνήσιων ανταλλακτικών.

Για να είναι σε ισχύ η εγγύηση, πρέπει να τηρούνται στο ακέραιο τα διαστήματα service που ορίζει ο κατασκευαστής (χιλιομετρικά ή και χρονικά), να χρησιμοποιούνται γνήσια ανταλλακτικά και οι εργασίες να γίνονται σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο ή εξειδικευμένο, αρκεί τα ανταλλακτικά και εδώ να είναι γνήσια, οι εργασίες να είναι σύμφωνες με αυτές που ορίζει ο κατασκευαστής και να ακολουθούνται πιστά τα χρονοδιαγράμματα συντήρησης. Σε κάθε περίπτωση να ζητάτε σφραγίδα μετά το service στο βιβλίο συντήρησης του αυτοκινήτου, έτσι ώστε να έχει ένα πλήρες ιστορικό, που είναι απαραίτητο και για τυχόν μεταπώλησή του.

Δεν παρέχεται εγγύηση από βλάβες που προκλήθηκαν λόγω καταπόνησης, κακής χρήσης και τροποποιήσεων, που έγιναν χωρίς την έγκριση του εργοστασίου.

Αυτοκίνητο στο οποίο έχει «πειραχτεί» ο μετρητής χιλιομέτρων με αποτέλεσμα να μην αναγράφονται τα πραγματικά χιλιόμετρα δεν καλύπτεται από την εγγύηση.

Τι δεν καλύπτει η εγγύηση βαφής και πότε παύει να ισχύει

Τις φθορές που οφείλονται από εξωτερικούς παράγοντες όπως είναι γρατσουνιές, χτυπήματα από χαλίκια,περιττώματα πουλιών, φθορές από καιρικές συνθήκες (π.χ. χαλάζι), χτυπήματα και ατυχήματα, αλλά και από την χρήση ακατάλληλων χημικών.

Φθορές που έχουν προκληθεί κατά την τοποθέτηση διαφόρων αξεσουάρ χωρίς προφυλάξεις, όπως είναι συστήματα συναγερμού, αεροδυναμικά βοηθήματα, κεραίες κ.α., που είναι εκτός των εργοστασιακών προδιαγραφών. 

Δεν ισχύει όταν έχει γίνει χρήση ιμιτασιόν ανταλλακτικών, επισκευές οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε φανοποιεία που δεν ανήκουν στο επίσημο δίκτυο της αντιπροσωπείας και μετατροπές εκτός των προβλεπόμενων από τον κατασκευαστή προδιαγραφών.

Τι δεν καλύπτει η εγγύηση κατά της σκουριάς και πότε παύει να ισχύει

Ζημιές που έχουν προκληθεί από αμέλεια του χρήστη ή από πρόσθετες εργασίες που έχουν γίνει και δεν προβλέπονται στο πρόγραμμα συντήρησης του αυτοκινήτου.

Δεν καλύπτονται το σύστημα της εξάτμισης, τα μηχανικά εξαρτήματα (π.χ. κιβώτιο ταχυτήτων, άξονες, κινητήρα, φρένα κ.α.), τα διάφορα αξεσουάρ όπως σχάρα ή κοτσαδόρος και οι ζάντες.

Περιπτώσεις στις οποίες δεν έχει γίνει διόρθωση των ζημιών βαφής και αμαξώματος σε τακτά διαστήματα όπως προσδιορίζεται στον περιοδικό έλεγχο του αυτοκινήτου.

Στα επαγγελματικά οχήματα ο χώρος φόρτωσης ή δεν καλύπτεται από αντιδιαβρωτική προστασία ή καλύπτεται με λιγότερα έτη σε σχέση με το υπόλοιπο αμάξωμα.

Εγγύηση ελαστικών: Καλύπτεται από τον κατά περίπτωση κατασκευαστή των ελαστικών ή αντιπρόσωπο αυτού.

Εγγυήσεις (έτη)        
Μάρκα Μηχανικά     Βαφή           Σκουριά         Οδική Βοήθεια
Audi 5 3 12 2
BMW 2 3 12 5
Chevrolet 3 ή 100.000 χλμ. 3 6 3
Citroen 5 3 12 2
Dacia 5 3 6 3
Daihatsu 3 3 8  –
Fiat 2 3 8 2
Ford 2 2 12 1
Honda 5 ή 150.000 χλμ. 3 12 3
Hyundai 5 3 10 5
Jeep 2 2 7 2
Kia 7 ή 150.000 χλμ.   5 12 1
Lancia 2 3 8 2
Land Rover 3 3 6 3
Lexus 6 ή 180.000 χλμ. 3 12 6
Mazda 3 3 12 1
Mercedes 2 2 30 30
MINI 2 3 12 5
Mitsubishi 5 ή 100.000 χλμ. 3 12 3
Nissan 3 ή 100.000 χλμ. 3 12 3
Opel 6 2 12 1
Peugeot 5 3 12 2
Porsche 2 3 10 2
Renault 5 3 12 3
SEAT 2 3 12 2
Skoda 2 3 12 2
smart 2 2 6 3
SsangYong 3 3 6 1
Subaru 3 3 12 1
Suzuki 5 ή 100.000 χλμ. 3 12 3
Toyota 6 ή 180.000 χλμ.  3 12 3
Volkswagen    2 3 12 2
Volvo 2 2 12 3
Get it on Google Play Download on the App Store