Αποκάλυψη για τα νέα Ford Focus ST και ST diesel (+video)


Παγκόσμια πρεμιέρα κάνει σήμερα στο Goodwood Festival of Speed το ανανεωμένο Ford Focus ST, το οποίο για πρώτη φορά από το 2002 που παρουσιάστηκε η πρώτη γενιά αποκτά στην ανανεωμένη τρίτη γενιά του και έκδοση με κινητήρα ντίζελ. Ξεκινώντας από την εξωτερική του σχεδίαση, το νέο Focus ST διαθέτει περισσότερο δυναμική εμφάνιση μέσω του ανασχεδιασμένου εμπρός κυρίως μέρους, ενώ στο σπορ body kit περιλαμβάνει πλαϊνές ποδιές, διαχύτη στον πίσω προφυλακτήρα, αεροτομή οροφής και διπλές εξαγωνικές απολήξεις των εξατμίσεων. Προαιρετικά προσφέρονται και μαύρες ζάντες 19 ιντσών, ενώ στην παλέτα των χρωμάτων προστέθηκε το σκούρο γκρι με την ονομασία «Stealth», μαζί με τα Deep Blue, Tangerine Scream, Frozen White, Panther Black και Race Red. 

Ανασχεδιασμένα είναι αρκετά τμήματα και του εσωτερικού με τις νέες επενδύσεις, όπου τα τύπου μπάκετ καθίσματα της Recaro και τα τρία μικρά οργανάκια στο πάνω μέρος του ταμπλό για την πίεση του turbo, την θερμοκρασία και πίεση του λαδιού ενισχύουν τον σπορτίφ χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

Για τους κινητήρες θα ξεκινήσουμε από το νέο ντίζελ 2.0 TDCi με 185 ίππους -βελτίωση 23% έναντι του δίλιτρου 150 PS του νέου Focus- επιτυγχάνεται μέσω νέας ηλεκτρονικής χαρτογράφησης, ενός αναβαθμισμένου συστήματος εισαγωγής και μιας νέας, σπορ εξαγωγής.

Η μέγιστη ισχύς αποδίδεται στις 3.500 σ.α.λ. και η ροπή των 400 Nm είναι διαθέσιμη μεταξύ 2.000-2.750 σ.α.λ., επιτρέποντας στο νέο Focus ST diesel να αναπτύσσει τελική ταχύτητα 217 χλμ./ώρα, 0-100 χλμ./ώρα σε 8,1 δευτερόλεπτα και 80-120 χλμ./ώρα σε 9,7 δλ. με 6η ταχύτητα. Παράλληλα, η κατανάλωση ανέρχεται στα 4,4 λτ./100 χλμ. και οι εκπομπές CO2 στα 114 γρ./χλμ.

Όσον αφορά στον 2.0 EcoBoost των 250 ίππων και 360 Nm ροπής επιταχύνει από 0-100 χλμ./ώρα σε 6,5 δευτερόλεπτα, η τελική του ταχύτητα φτάνει τα 248 χλμ./ώρα, καταναλώνει 6,8 λτ./100 χλμ. και εκπέμπει 158 γρ./χλμ. CO2. Και τα δύο μοντέλα αποκτούν Auto-Start-Stop για πρώτη φορά που βελτιώνει την απόδοση της έκδοσης EcoBoost κατά 6% – το πιο αποδοτικό βενζινοκίνητο Focus ST μέχρι σήμερα.

Αλλαγές φέρει και η ανάρτηση, η οποία διαθέτει νέα εμπρός ελατήρια και πιο σπορ ρύθμιση αμορτισέρ μπροστά και πίσω, ενώ έχει ρυθμιστεί εκ νέου το σύστημα διεύθυνσης και τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου του αυτοκινήτου. Πιο συγκεκριμένα υπάρχει μια νέα λειτουργία Electronic Transitional Stability στο προηγμένο Electronic Stability Programme τριών σταδίων. Αυτή ανιχνεύει την ευστάθεια του οχήματος και τις εντολές του οδηγού, και παρεμβαίνει σύμφωνα με τις απαιτήσεις για να διατηρείται βέλτιστη ακρίβεια και έλεγχος στις γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης – όπως στις αλλαγές λωρίδων. Αναθεωρημένες ρυθμίσεις Electronic Torque Vectoring Control που βελτιστοποιούν την κατανομή ροπής σε κάθε τροχό, μεγιστοποιώντας την πρόσφυση στις στροφές και αυξάνοντας την ευελιξία. 

Get it on Google Play Download on the App Store