«Παραθυράκι» στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Τo 2011, στο πλαίσιο ευρείας εκστρατείας κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, τo υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ αποπειράθηκε να κλείσει ένα «παραθυράκι» στη νομοθεσία, το οποίο, κατά τις Αρχές, επέτρεπε στα καρτέλ των ναρκωτικών να διακινούν τεράστια ποσά μέσω των συνόρων. Τα ποσά αυτά μεταφέρονταν μέσω προπληρωμένων καρτών ή καρτών δώρου.

Το ειδικό τμήμα για τη δίωξη των Δικτύων Οικονομικών Εγκλημάτων (FinCEN) του υπουργείου είχε προτείνει όσα χρήματα αποθηκεύονται σε τέτοιου είδους κάρτες να θεωρούνται ότι εμπίπτουν στη διάταξη, η οποία προβλέπει την αναφορά διασυνοριακών κινήσεων ρευστού 10.000 δολαρίων και άνω. Εντούτοις, το ίδιο το FinCEN λίγο καιρό αργότερα απέσυρε την πρόταση λόγω πιέσεων από τις εταιρείες προπληρωμένων καρτών. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επανήλθε στο θέμα και ο εκπρόσωπος του FinCen Στέφεν Χιούντακ ανέφερε ότι η σχετική διάταξη επανεξετάζεται και πιθανώς να υποβληθεί για έγκριση το 2017.

Σύμφωνα με αρμόδιους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους στις ΗΠΑ, η έλλειψη ρύθμισης για τις κάρτες αποδυναμώνει τις προσπάθειες αντιμετώπισης του διασυνοριακού εγκλήματος, όπως είναι το ξέπλυμα χρήματος και το εμπόριο ναρκωτικών. Το 2009 το υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ υπολόγισε πως σε ετήσια βάση ποσά έως και 24 δισ. δολαρίων φθάνουν λαθραία στο Μεξικό διά μέσου προπληρωμένων καρτών. Αλλωστε, η χρήση τους έχει γενικευθεί τα τελευταία χρόνια. Το 2015, συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν 623 δισ. δολάρια σε κάρτες δώρου και άλλα είδη προπληρωμένων καρτών στις ΗΠΑ. Με το σκεπτικό αυτό οι όμιλοι έκδοσης προπληρωμένων καρτών αντιτίθενται στο να υπαχθούν οι συναλλαγές προπληρωμένων καρτών στο καθεστώς των διασυνοριακών κινήσεων κεφαλαίων 10.000 δολαρίων και άνω. «Με μία τέτοια προοπτική το πιθανότερο είναι να αποτραπούν οι καταναλωτές να τη χρησιμοποιήσουν», επισημαίνουν αναλυτές του κλάδου.

Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Δικτύου Επώνυμων Προπληρωμένων Καρτών στις ΗΠΑ Μπραντ Φος επισημαίνει: «Η επιβολή επαχθών όρων στις προπληρωμένες κάρτες μπορεί δυσανάλογα να πλήξει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και καταναλωτές, οι οποίοι βασίζονται σε τέτοιου είδους προϊόντα ως τα μοναδικά εργαλεία πρόσβασής τους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Τον Μάρτιο του 2013, δηλαδή δύο χρόνια μετά την πρόταση του τμήματος FinCEN να τροποποιηθεί η νομοθεσία περί μυστικότητας τραπεζικών υπηρεσιών και να ενσωματωθεί σε αυτήν και η μεταφορά κεφαλαίων με προπληρωμένες κάρτες, οι εκπρόσωποι των ομίλων έκδοσης καρτών είχαν συνάντηση με τους αρμόδιους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους του τμήματος Εσωτερικής Ασφάλειας στο Γραφείο Διαχείρισης Προϋπολογισμού. Ο διεθνούς βεληνεκούς όμιλος της Visa, ο οποίος είναι αρμόδιος για τη λειτουργία του μεγαλύτερου δικτύου πληρωμών σε όλο τον κόσμο και φέρει ένα δημοφιλές εμπορικό σήμα στις προπληρωμένες κάρτες, εμφανίστηκε ως ο πιο ακραιφνής πολέμιος της τροποποίησης.

Είναι κάτι συνηθισμένο του Γραφείο Διαχείρισης Προϋπολογισμού να διεξάγει συζητήσεις με εκπροσώπους φορέων, των οποίων το συμφέρον διακυβεύεται από προτεινόμενη νομοθεσία. Ωστόσο, ενώ είναι επίσης συνηθισμένο να επανεξετάζονται οι νέες ρυθμίσεις υπό το φως των προτάσεων των φορέων αυτών, σπάνια αποσύρουν οι ομοσπονδιακές αρχές μία διάταξη ενώ έχει ήδη υποβληθεί επισήμως.

Πηγή: www.ereportaz.gr

Get it on Google Play Download on the App Store