Νέες εκπτώσεις για τους καταναλωτές ετοιμάζει η ΔΕΗ

Νέο γύρο εκπτώσεων από την αρχή του 2017 ετοιμάζει η ΔΕΗ, η οποία σχεδιάζει να ανακοινώσει ότι όσοι συνεπείς πελάτες δεχθούν να προπληρώνουν την κατανάλωση ενός έτους σε ρεύμα, θα απολαμβάνουν επιπρόσθετη έκπτωση 6%. Ταυτόχρονα, και σε αυτήν τη συνεχή μάχη με τις επισφάλειες που δίνει, η ΔΕΗ ετοιμάζεται να ανακοινώσει στις 9 Ιανουαρίου νέο πρόγραμμα διακανονισμών. Εξετάζει μάλιστα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», να συμπεριλάβει σε αυτό ακόμη και πάγωμα χρεών (δηλαδή να μην προσαυξάνονται με τόκους) για όσους καταναλωτές οφείλουν στην Επιχείρηση ποσά έως 1.000 ευρώ και εφόσον εξυπηρετούν κανονικά τις δόσεις τους.

Το νέο πρόγραμμα διακανονισμών επρόκειτο, σύμφωνα με πληροφορίες, να δημοσιοποιηθεί κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ. Πήρε ωστόσο αναβολή για τις 9 Ιανουαρίου, με το σκεπτικό να μην ανακοπεί το κύμα όσων σπεύδουν να διακανονίσουν τα χρέη τους έως τις 31 Δεκεμβρίου, οπότε και εκπνέει το ισχύον πρόγραμμα των 36 δόσεων.

Ήδη, στο εννεάμηνο οι προβλέψεις της ΔΕΗ για επισφάλειες στη χαμηλή και μέση τάση μειώθηκαν κατά 215,3 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 388 εκατ. έναντι 603 εκατ. ευρώ. Και αυτό καθώς οι διακανονισμοί αρχίζουν να αποδίδουν αφού ώς το τέλος του έτους υπολογίζεται ότι 600.000 πελάτες θα έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους, όπως ανέφερε χθες ο επικεφαλής της Επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης. Εννοείται ότι η παροχή επιπλέον έκπτωσης σε όσους πληρώνουν τη δόση εμπρόθεσμα αυξάνει τις πιθανότητες οι καταναλωτές αυτοί να συνεχίσουν να τηρούν τον διακανονισμό και άρα μειώνει τις επισφαλείς προβλέψεις της ΔΕΗ.

Το «αλλά» είναι ότι οι εκπτώσεις έχουν αντίκτυπο στον τζίρο της. Στο εννεάμηνο ο κύκλος εργασιών της ΔΕΗ μειώθηκε με σχεδόν διψήφιο ποσοστό, κατά 9,2% ή 411 εκατ. ευρώ (διαμορφώθηκε στα 4,04 δισ. ευρώ), τόσο λόγω των εκπτώσεων όσο και λόγω της συνεχιζόμενης απώλειας μεριδίων. Σε επίπεδο πάντως κερδών υπήρξε αύξηση, καθώς διαμορφώθηκαν σε 69,5 εκατ. ευρώ έναντι 5,9 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Πηγή: Τα Νέα, www.ereportaz.gr

Get it on Google Play Download on the App Store