Νέο νομοσχέδιο «φωτιά» πριν τις 24 Μαΐου

Ο δημοσιονομικός «κόφτης», τα κόκκινα δάνεια, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και οι έμμεσοι φόροι θα συμπεριλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί πριν τις 24 Μαϊου, προκειμένου η κυβέρνηση να είναι έτοιμη για το Eurogroup, και με την ελπίδα ότι οι Ευρωπαίοι θα εκτιμήσουν τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς, και θα… δείξουν έμπρακτα την εκτίμησή τους στο θέμα του χρέους.

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε το μεσημέρι υπό τον Αλέξη Τσίπρα, όπου συμφωνήθηκε το νομοσχέδιο – «σκούπα» να ψηφιστεί με κανονικές διαδικασίες από τη Βουλή.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές μεταφέρουν την αισιοδοξία της κυβέρνησης, ότι στο Eurogroup της 24 Μαΐου θα παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις σε ό,τι αφορά στο χρέος, και πως ο οδικός χάρτης που θα αποφασιστεί τελικά, θα είναι αυτοματοποιημένος, όπως και στον «κόφτη» για τα δημοσιονομικά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, αυτό σημαίνει ότι όταν ένας «κύκλος» τελειώνει, το θέμα του χρέους θα προχωρά στο επόμενο στάδιο, αλλά θα συνδέεται με την πορεία της οικονομίας όπως και ο μηχανισμός για τον «κόφτη».

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι ήδη στο EuroWorking Group ξεκίνησε από σήμερα Τρίτη η προετοιμασία για το Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι η δόση προς την Ελλάδα θα είναι πολύ πάνω, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, από τα 5,7 δισ. ευρώ, και πρόσθεσαν πως έτσι θα μπορέσει το δημόσιο να αποπληρώσει κάποιες από τις οφειλές προς τους ιδιώτες.

Σημειώνεται ότι πριν την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας απέδωσε τα εύσημα στις ομάδες του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη.

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους υπουργούς του, που πλέον σταδιακά απεγκλωβίζονται από τις διαπραγματεύσεις, να αφοσιωθούν στην προώθηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας έμφαση στην καθημερινότητα των πολιτών.

Τέλος, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί νέο υπουργικό συμβούλιο εντός του μήνα.

Πηγή: www.ereportaz.gr

Get it on Google Play Download on the App Store