Πως λειτουργεί ο 1.5 λτ. VTEC TURBO της Honda (+video)

Το νέο Honda Civic είναι το πρώτο μοντέλο της μάρκας το οποίο εφοδιάζεται με τον ολοκαίνουργιο, υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα 1.5 λτ. VTEC TURBO απόδοσης 182 ίππων στις 5.500 σ.α.λ. και 240 Nm ροπής από τις 1.700 έως και τις 5.500 σ.α.λ.

Δείτε επίσης: Δοκιμή Honda Civic 1.5 VTEC TURBO 182 PS 5d

Το νέο μοτέρ της Honda, είναι αν μη τι άλλο η τελευταία λέξη της τεχνολογίας και οι Ιάπωνες μηχανικοί εφάρμοσαν σε αυτό όλη τους την τεχνογνωσία, όπως θα δούμε και πιο κάτω. Το μοτέρ 1.5 λτ. VTEC TURBO διαθέτει άμεσο ψεκασμό, συμπαγή υπερτροφοδότη
μονής εισαγωγής και χαμηλής αδράνειας, ηλεκτρονική βαλβίδα ελέγχου πίεσης υπερπλήρωσης (wastegate), τεχνολογίες ηλεκτρονικά ελεγχόμενου μεταβλητού χρονισμού και βύθισης βαλβίδων – Variable Timing & Lift Electronic Control (VTEC) και διπλού μεταβλητού ελέγχου χρονισμού Dual-Variable Timing Control (VTC) της Honda.

Το νέο υπερτροφοδοτούμενο μηχανικό σύνολο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αποδίδει την ισχύ και τη ροπή πολύ μεγαλύτερων κινητήρων. Κατά συνέπεια προσφέρει εξαιρετική ελαστικότητα και κορυφαίες επιδόσεις – με υψηλή μέγιστη ροπή και ισχύ – ενώ παράλληλα πληροί τις προδιαγραφές Euro6.

Δείτε ακόμη: Δοκιμή Honda Civic 1.0 VTEC Turbo 129 PS

Τα έμβολα του 1.5 λτ. VTEC TURBO είναι ελαιόψυκτα με ψεκασμό από διπλά μπεκ που εστιάζουν κάτω από τις ποδιές των εμβόλων, ενώ τα ελατήρια με ιοντική επίστρωση συμβάλλουν στη μείωση των τριβών για μεγαλύτερη λειτουργική απόδοση.

Ο τετρακύλινδρος βενζινοκινητήρας παράγει πολύ μεγαλύτερη ιπποδύναμη και ροπή έναντι του 1.8 λτ. VTEC του προηγούμενου Civic. Η μέγιστη ιπποδύναμη των 182 ίππων αποδίδεται στις 5.500 σ.α.λ. (στις 6.000 σ.α.λ. με CVT). Με το εξάρι μηχανικό
κιβώτιο, η μέγιστη ροπή των 240 Nm παράγεται μεταξύ 1.900 και 5.000 σ.α.λ. Με το CVT, η ροπή των 220 Nm αποδίδεται μεταξύ 1.700 και 5.500 σ.α.λ. Οι επίσημες εκπομπές CO2 είναι 133 γρ/χλμ. για το μοντέλο με το εξατάχυτο κιβώτιο, με κατανάλωση μικτού κύκλο (NEDC) στα 5,8 λτ./100 χλμ.

Σύμφωνα με τους μηχανικούς της Honda, συγκριτικά με άλλους υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες μικρού κυβισμού που κυκλοφορούν στην αγορά, ο υπερτροφοδότης των VTEC TURBO είναι πιο συμπαγής, με τουρμπίνα μικρής διαμέτρου. Αυτό είναι επιβεβλημένο για μέγιστη απόκριση. Η σχεδίαση του κελύφους μονής εισαγωγής βοηθά τον υπερτροφοδότη να παράγει πίεση υπερπλήρωσης ακόμα και σε σχετικά μικρά πατήματα του γκαζιού και στις χαμηλές στροφές. Επιπλέον, η ηλεκτρική ενεργοποίηση της wastegate επιτρέπει τον ακριβή έλεγχο της πίεσης υπερπλήρωσης.

Διαβάστε ακόμη: Δοκιμή Honda Civic Type R GT 320 PS (+videos)

Πιο κάτω ακολουθεί το video που μας δείχνει πως λειτουργεί το μοτέρ της ιαπωνικής μάρκας.

Get it on Google Play Download on the App Store