Ελαστικά κίνδυνος – θάνατος στο φρενάρισμα! (+video)

Σε κάθε αυτοκίνητο, ανεξαρτήτως μάρκας, μοντέλου και τιμής, τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο επαφής του οχήματος με το οδόστρωμα. Όταν αυτά φθαρούν ή δεν είναι καλής ποιότητας, τότε αναμενόμενα «αλλοιώνεται» και η οδική συμπεριφορά, όσο καλά στημένες αναρτήσεις και να έχει, δυνατά φρένα, πλαίσιο κ.λπ.

Όταν έρθει η αλλαγή της τετράδας, αρκετοί οδηγοί καταφεύγουν σε πολύ οικονομικά ελαστικά, όχι απαραίτητα γιατί δεν τους βγαίνουν τα οικονομικά, αλλά γιατί θεωρούν πως όλα είναι ίδια και κάνουν ισάξια τη δουλειά τους, με ελάχιστες ίσως διαφορές. Φυσικά κάτι τέτοιο ποτέ δεν ισχύει, άσχετα αν στο μάτι μπορεί να φαίνονται παρόμοια, μέχρι και στη χάραξη του πέλματος. Γεγονός που αποδεικνύεται μέσα από τα τεστ ελαστικών, όπως είναι στην συγκεκριμένη περίπτωση, όπου το tyrereviews συγκρίνει ένα premium ελαστικό, με 8 φθηνότερα.

Η διάσταση που επιλέχθηκε είναι η 205/55 R16, η οποία «φοριέται» σε πολλά μικρομεσαία αυτοκίνητα. Στην προκειμένη περίπτωση τα τεστ πραγματοποιούνται με VW Golf 7ης και 8ης γενιάς. Ο νικητής δεν αποτελεί έκπληξη, αυτό όμως που εντυπωσιάζει είναι οι διαφορές στα μέτρα του φρεναρίσματος μεταξύ του καλύτερης και χειρότερης τετράδας. Ειδικά στο βρεγμένο οδόστρωμα η διαφορά από το πρώτο στο δεύτερο είναι πάνω από 7 μέτρα (!), ενώ από το τελευταίο, το χάσμα φτάνει τα 14,5 μέτρα! Όσο είναι δηλαδή σε μήκος μαζί τρία μικρομεσαία SUV. Υπολογίστε μάλιστα ότι η δοκιμή γίνεται με φρενάρισμα από τα 80 χλμ./ώρα, μια ταχύτητα που αναπτύσσουν πολλά αυτοκίνητα σε λεωφόρους για παράδειγμα.

Το καλύτερο ελαστικό είναι και το ακριβότερο, αλλά η διαφορά δεν είναι τρομακτική, όπως οι αποστάσεις στα φρεναρίσματα. Στην τετράδα το επιπλέον κόστος κυμαίνεται ενδεικτικά γύρω στα 60-100 ευρώ, δηλαδή 15-25 ευρώ παραπάνω στην τετραετία. Ποσά αμελητέα αν τα συγκρίνουμε με ένα απλό μπροστινό τρακάρισμα (ειδικά με αερόσακους), ή ακόμα χειρότερα με σύγκρουση σε πεζό.

Αναλυτικά παραθέτουμε παρακάτω τα αποτελέσματα και ενδεικτικές τιμές από το διαδίκτυο.

Κατάταξη
1ο: Continental PremiumContact 7
2ο: Tomket Sport Series 1
3ο: Nankang Econex NA1
4ο: Winrun R33
5ο: Davanti DX390
6ο: Triangle SporteX TH201
7ο: King Meiler Sport 1 KM
8ο: Maxtrek MAXIMUS M1
9ο: Double Coin DC99

 

Ενδεικτική τιμή 
Continental PremiumContact 7 105 €
Double Coin DC99 99 €
Tomket Sport Series 1 92 €
Triangle SporteX TH201 89 €
King Meiler Sport 1 KM 82 €
Maxtrek MAXIMUS M1 73 €
Nankang Econex NA1 65 €
Winrun R330 62 €
Davanti DX390  –

Παρακολουθείστε και το βίντεο από τις δοκιμές:

Get it on Google Play Download on the App Store